Mire jó a 9 Voltos elem – újabb diy virtuális föld

tuning

Bár lassan 20 éve léteznek virtuális földek, de a hifisták és főleg a házimozisok már magától a kifejezéstől is irtóznak, vagy igen gyakran, magát az információt is túlharsogó kacagásba kezdenek. Ezzel sajnos nem csak maguknak ártanak, hanem a teljes hangtechnikai közösségnek, mert egy komplett hangzásjavító témakör kerül miattuk folyamatosan a “szőnyeg alá”. Persze, megértem, hogy egy-egy virtuális föld megoldás “soknullás” ára többeket elrémít, de hát ott vannak a filléres diy megoldások is, amelyek elkészítéséhez legfeljebb némi utánjárásra és kétkezi munkára lenne szükség. A “nagyeszű sündisznócskáknak”, azonban ezen megoldásokat (és az azokat használókat) is egyszerűbb csordában alázni, mint próbát tenni. Egyrészt arra hivatkoznak, hogy placebo az egész témakör, másrészt pedig arra, hogy honnan szerezzenek árnyékoló-harisnyát, turmalint, magnetitet, stb. Ez sajnos, a nyitottabb, próbálkozóbb szellemű hifistáknak sem egyszerű, így nagyon sokan – bár szeretnének próbát tenni -, egyenlőre még nem hallották saját rendszerükben, hogy milyen hatása is lehet egy virtuális földnek. Most azonban, ezen blogbejegyzés elolvasása után, minden akadály elhárul, mert egy olyan diy virtuális föld kerül bemutatásra, amihez az “alkatrészek” pillanatok alatt bárkinek, bármikor fillérekből beszerezhetőek.

Már többször leírtam, hogy egyetértek mindazokkal, akik nem tudnak mit kezdeni a virtuális föld kifejezéssel, s különösen így van ez a blogbejegyzés tárgyát képező 9 Voltos elemekkel is. Úgy kell a rendszerre kapcsolni, mint a többi virtuális földet, a működése, hatása is olyan, de hogy mit és miként csinál, fogalmam sincs.

Az ásványi alapú és tekercses virtuális földek működésére léteznek ilyen-olyan magyarázatok, melyek abszolút érthetőek, elfogadhatóak, még az árnyékoló-harisnyából készült hurkok “működése” is értelmezhető, de a 9 Voltos elemnél kicsit elvesztettem a fonalat – remélem az olvasók közül valaki megtalálja és felgombolyítja.

A történet, vagyis az ötlet majdnem egyidős az első virtuális földdel, ami ásványi alapú volt. Azóta is időnként felbukkan, kicsit rágódnak rajta, majd néhány évre újra eltűnik. Önmagam is egyszer, nagyon sok évvel ezelőtt kipróbáltam, majd egy rendszer-átalakítás után teljesen meg is feledkeztem róla. A karácsonyi szünetben azonban régi történeteken, megoldásokon gondolkodva újra felidéződött és rohantam a helyi kínai boltba elemet venni.

Mivel a rendszerem sok és sokféle virtuális földet tartalmaz (pl. diy virtuális föld), így nem voltam biztos, hogy bármit is fogok hallani, de bizony hallottam és rohantam vissza az újabb elemekért.

A tesztalany a Nu-Vista 800 erősítőm volt, melyre egy Entreq Olympus virtuális föld van rákötve. Azt, hogy mennyire nem ismerjük még a vf-ek hatásmechanizmusát, mennyire nem tudjuk, hogy hol van a hatásuk vége, vagyis, meddig hatásosak, mi sem jelzi jobban, hogy bár a doboz egy “nagy”, vagyis nagyon jó kábellel van rákötve az erősítőre, a hatás tovább javul, ha azzal párhuzamosan bekötöm akár a legkisebb Entreq kábelt is. Sőt, egyszer kíváncsiságból kipróbáltam, hogy egy harmadik és szintén “kicsi” kábelt is használok az összekötéshez, aminek eredményeként az Entreq doboz hatása tovább nőtt, a hangkép még emberibb, még hallgathatóbb lett. Mivel véges anyagiakkal rendelkezem, így az Olympus bekötésénél megmaradtam egy “nagy” és egy “kicsi” kábel használatánál.

Ezen korábbi tapasztalatok birtokában rákötöttem az erősítőre a 9 Voltos elemet. Megcsináltam az oda-vissza próbát, s ugyanazt tapasztaltam, mint az egyéb virtuális föld megoldásoknál, hogy nem A-B hangról, hanem A-B-C hangminőségről beszélhetünk. Az elem bekötése azonnal változást hoz, majd néhány óra alatt tovább javul a hang. Levételekor ugyanez a helyzet. Azonnal romlik a hangkép, majd egy bizonyos idő alatt további romlás következik be – vagyis visszaáll az elem előtti állapotra. Mondom, mindezt egy olyan készülék esetében, amire már rá van kötve egy nagyméretű Entreq virtuális föld.

Ha elmélyedünk az Entreq javaslataiban, akkor azt láthatjuk (olvashatjuk), hogy erősítő esetében érdemes külön-külön dobozokat kötni nem csak az RCA-aljzat nullájára, hanem az erősítők hangszórókimenetének mínuszára is. Rajtam nem múlt a dolog, így tovább próbálgatva az elem (elemek) hatását, rákötöttem azokat a Nu-Vista hangszórókimeneteinek mínuszára is. Nem bántam meg a dolgot.

Ezután kipróbáltam a többi készülékemen is a “9 Voltos hatást” és örömmel konstatáltam, hogy mindenütt működik, mindenütt (minden készülék esetében) kifejezetten javít a hangon és képen. Lustaságomból következően egyenlőre nem építettem ki a teljes “9 Voltos rendszert” de a sztereó erősítőmön három helyen, valamint a hm-erősítőmön egy helyen karácsony óta be van kötve.

diy virtualis fold

Az elmúlt hónapokban megemlítettem néhány embernek, akik közül voltak, akik csak bólogattak, mások ellenben próbát is tettek és igen-igen fellelkesedtek az eredményen. Az ő és saját múltbéli és jelenlegi próbáim alapján jutottam arra a gondolatra, hogy megosztom veletek ezt a régi, ám állandóan elfelejtődő megoldást. Külön kiemelem Földeák Attila barátomat, aki szisztematikusan végigpróbálva az “elemes tuningot” több érdekes és hasznos jelenségre is felfigyelt.

No, de mit is kell(ene) tenni.

Először is venni kell sok-sok 9 Voltos elemet, Nem kell a tartósabb, drágát választani, elegendő a legolcsóbb kínai. Sőt! Az olcsóbb, kínai változat hatása nyugodtabb, hallgathatóbb hangot eredményez, a drágább, “nevesebb” változat(ok) pedig részletezőbb, precízebb hangot ad.

Magam előtt látom többek fültől fülig vigyorgását ezen kijelentés után, de a próba lehetősége nekik is adott, azután lehet beszélgetni arról, hogy egyrészt működik-e a javaslatom, másrészt tényleg más hangképet eredményeznek-e a különböző típusú elemek. Mondom, csak próba után, amikor mindenki valós tapasztalatok birtokában beszélget a másikkal.

Ennek a diy virtuális földnek (vagy bárminek?) a lényege, hogy a 9 Voltos elem mínusz pólusát kössük a készülékek nullájára valamelyik RCA-csatlakozón keresztül, vagy egyéb készülékek (pl. routerek, modemek) esetében az USB csatlakozón keresztül.

A hatás már egy elem esetében is meghallható, de kicsi. Legalább három 9 Voltos elemet használjatok egy “csomagban”, melyek mínusz pólusát kössétek össze párhuzamosan. A plusz pólust hagyjátok szabadon, azokat nem kell (nem is szabad) bekötni sehova. Én hármas csomagokkal kísérleteztem (másoknak is ezt javasoltam), de Attila barátom végigpróbálta, hogy mi történik, ha ugyanazon helyre 3-5-7-11 9 Voltos elemet köt be. Optimálisnak az 5-7 darabot találta, de 11 darabig hallott változást.

diy virtualis fold

Az első próbát, próbákat tehát hármas csomagokkal tegyétek meg. Amennyiben tetszik az eredmény, nyúljatok “mélyebben” a zsebetekbe és egészítsétek ki hét darabosra az elemblokkokat.

Tehát elemre fel és készüljön minél több diy virtuális föld!

Mivel többen sokkal előrébb jutunk gondolkodásban is, tettben is, így várom a beszámolókat, hogy kinél, milyen helyen, milyen változásokat hozott ez a tulajdonképpen filléres tuning. Kifejezetten érdekes kísérlet lehet, hogy a ház életvédelmi földelésére rákötve az elemek mínuszát, milyen változást hallotok, valamint a védőföldelésen az elemek hatása hány db elemig érzékelhető.

diy virtualis fold

Ismételten hangsúlyozom, hogy az elemeknek csak a negatív (mínusz) pólusát használjátok, azokat párhuzamosan kötve, valamint azokat az RCA-csatlakozók nullájára (palástja) a hangszóró-terminálok mínuszára (fekete) és a védőföldelésre kössétek. Egy pakkot csak egy helyre szabad bekötni. Olyat ne tegyetek (tilos), hogy ugyanazon elemek mínuszát kötitek pl. mindkét hangszóró-kimenetre.

Időközben “Ibrox” nick-nevű olvasótársunk elkészítette az elemek összekötésének kulturáltabb változatát. Javaslom, merítsetek az ötletből.

Megosztom:

Hozzászólások

14 Hozzászólások

Hozzászólás

 • Prohászka Miklós

  Röstellem, hogy nem jeleztem vissza korábban, de remek szolgálatot tesznek az elemek…. A csatlakozást én túlgondoltam, a Te megoldásod jobb, így cserélni fogok. Még a karantén előtt elmerültem a VF-ben, néhány mondatod elindított az úton.

  //s.imgur.com/min/embed.js

 • Gál Gábor

  Szia, számít, hogy az elemek lemerültek, vagy újak? Az elemek mennyisége és a kábelek hossza között találtál összefüggést? Holnap előkaparom a lemerült elemeimet is, jó móka lesz, már látom…
  Köszönöm: Gál Gábor

 • Long

  Úgy vélem, mindenképpen “működőképes” elemre van szükség, de lemerülttel nem próbáltam.
  Az viszont elég biztató, hogy a saját rendszeremben már 5 hónapja vannak bekötve az elemek és még mindig tartják a 9 Voltot.
  Az elemek száma az adott készüléktől és a zajtól függ. Három alá nem érdemes lemenni, 11 fölött pedig már nem hallható javulás. 5-7 db az ideális.
  Attila barátom azt vette észre, hogy az elemek hatása – ahogy növeljük a darabszámot – némileg eltérő irányba mutat. Egy kicsit olyan, mint egy csigalépcső – egyre feljebb jutsz, de nem biztos, hogy a jó ablakon nézel ki. Úgy tűnik, hogy szeretnek páratlanul lenni, de az is lehet, hogy a prímszámokra vezethető vissza a hatás, de ez már nagyon messzire mutat.
  Nem kísérleteztem a kábel hosszával és anyagával – ezt rátok bízom 🙂

 • Pro Long

  Próbáljátok ki, ha az elemeket rózsakvarcra teszitek, elképesztő javulás hallható! Mellé nem jó, érintkezniük kell a kristállyal!!

 • Long

  Őszintén megvallva, először azt hittem szórakozol – elnézést.
  Mivel van itthon több rózsakvarcom (csiszolt és csiszolatlan egyaránt), megcsináltam a próbát.
  Még Tangerine Dream zenén is hallható a különbség.
  A többiek nevében is köszönöm az ötletet.

  Gyorsan kipróbáltam régi nagy kedvencemmel, a lávakővel, de annak a hatása egyértelműen negatív. Tehát biztos, hogy a rózsakvarc pozitív hatását nem beszélem be magamnak.

 • Ibrox

  1db. 5-ös pakk a végfok balos RCA nulláján, illetve 2db 3-as pakk a hangsugárzó terminálokon. Egyelőre eddig mentem el. A hangkarakter megmaradt, semmi színezés, viszont a mikro-és makrodinamika döbbenetesen nagyot javult. A nálam eddig is holografikus tér méginkább azzá vált, már-már zavarba ejtő. Ugyanez igaz a felbontásra is, a CD-kből SACD, a FLAC fájlokból natív DSD fájl lett. Ekkora javulás kb. 5000 forintért… 🙂 Köszönet a cikkért!
  (Ha szabadna, egy praktikus tipp: gombokért kapható 9 V-os elemcsatlakozó, én azzal dolgoztam. Kevesebb forrasztás, egyszerű elemcsere a későbbiekben, variálhatóság. Van fotóm is, csak sajnos nem tudom ide feltölteni.)

 • Long

  Köszönöm (köszönjük) a beszámolót. Mivel hallottad és pozitívnak ítélted a javulást, így javaslom, hogy 13 db elemet köss a lakásod védőföldelésére is.
  Az elemcsatlakozó jó ötlet, abszolút pártolom is, de ha úgy kezdtem volna a tuningjavaslatot, hogy először is, keress / rendelj 9 Voltos elemcsatlakozóból x darabot, akkor sokkal kevesebben vágtak volna bele a próbába.
  Miután megtapasztalták a hatást, valószínűleg könnyebben fogják rászánni magukat a csatlakozók megrendelésére és bekötésére. 🙂

 • Közöd Semmi

  Ez a virtuális föld a laposföld szomszédjában van?

 • Long

  Névtelenségbe burkolózott kamuprofilod mindent elmond a személyiségedről – a “hozzászólásod” ezt pedig csak megerősíti.

 • Zsolt72

  Vajon működik 1,5 V-os elemmel is?
  Próbálta már valaki?

 • Long

  Egy olvasóról tudok – részletesen beszámolt telefonon -, aki 4,5 Voltos laposelemmel próbálta.
  Neki nagyon tetszik az eredmény. Azonban, ha sorba köti, hogy 9 V feszültséget kapjon, a hatás az ő rendszerében negatív irányú, valamint negatív irányú az erősítőjére kötött 9 Voltos elemsor is.
  Tehát nála a laposelem a nyertes egyelőre, de még folytatja a kísérleteket.
  1,5 Voltos elemmel való próbáról még nem számolt be senki.
  Érdekes és fontos adalék, hogy többen arról számoltak be, hogy az általuk kipróbált különböző vezetékek, melyekkel a 9 Voltos elemeket bekötik, némileg eltérő hangképeket eredményeztek – pont, mint az Entreq dobozoknál.

 • Ibrox

  Igen, 1,5 V elemmel is működik,az első próba nálam is azzal volt,mert csak az volt itthon… aztán azon belelkesülve jöhettek a 9 voltosok.Nyugodtan próbáld ki, semmi vesztenivalód nincs.Kíváncsi vagyok a véleményedre.🙂

 • Long

  Köszönöm (köszönjük) az információt.

 • Boda István

  Köszönöm a tippet, ma kipróbáltam 3db 9voltos elemmel, jól érzékelhető a javulás, holnap veszek még elemeket 🙂

Scroll Up