Placebó, vagy tényleg működik (3) – lávakő tuning

Tuning

Az elmúlt időszakban bemutattam nektek néhány tuning-eszközt, melyek nagy-nagy ellenkezést váltottak ki. Abszolút megértem, hisz nem szokványosan „működnek”, messziről jött ember pedig azt ír, amit akar – ráadásul egyik sem magyar fizetésekhez lett kitalálva. Akik mégis vették a fáradtságot és meghallgatták némelyiküket, vagy éppen az összeset – mert bíztak abban (vagy éppen meg voltak győződve róla), hogy nem szokásom valótlanságokat írni – élményekkel és pozitív tapasztalatokkal lettek „gazdagabbak”. (Vagy éppen rendszerük sokkal jobb hangjával!) Mivel az értékes információk sajnos könnyedén elvesznek, ráadásul engem is, az olvasót is fárasztja, ha a posztjaim, megosztásaim „alatt” nem beszélgetések, hanem „vagdalkozások” alakulnak ki, így szeretném az oldal megítélését a „többiek” számára is hitelesebbé tenni.

Aki az alábbi javaslatomat az erőből való ellenkezés helyett kipróbálja és saját fülével tapasztalja meg, talán elfogadóbbá válik egyéb javaslataimmal, beszámolóimmal szemben is.

Már többször kifejtettem, hogy véleményem szerint a hangtechnikai készülékek a tudásuknak csak töredékét nyújtják. Jóval több van „bennük”, mint amit hallunk tőlük, Ennek könnyen magyarázható okai a rossz installálás és az egyes készülékek egymással való összeférhetetlensége. A kevésbé „könnyű” válasz, azon környezeti ártalmak megléte, melyeket ugyan nem látunk, de állandóan jelen vannak – EM-sugárzás, mágneses terek, és ki tudja mi minden, amiről még nem tudunk.

Az ezek ellen való védekezés minden apró kis lépése egyrészt közérzetünket javítja, másrészt pedig – és a hifista számára ez a legfontosabb – javítja rendszerünk hangminőségét. A témakörbe tartozó „védekezőeszközök”, melyeket bemutattam: Shakti Stone / Online, LessLoss Black Body, virtuális földek

A próbák, meghallgatások során sok-sok emberrel beszélgettem, akikkel információkat, tapasztalatokat cseréltünk – és persze nem feltétlenül csak a hifiről. Az egyik ilyen beszélgetés során szóba került a Shakti kő, ami sajnos meglehetősen bonyolult és háklis egyéniség. Időnként csodákat művel, időnként tönkretesz, néhol pedig egyszerűen nem működik, a némileg lutriszerű vételhez pedig túl drága. Abszolút megértem a Shakti-val szembeni ellenkezés okát, a meghallgatás nélküli minősítését viszont nem.

Valamelyik látogatóm csak úgy, „szőrmentén” említette, hogy a Shakti kő kerámiaházának egyik alapanyaga lávakő őrlemény.

Erről az elmúlt évtizedekben már többször olvastam, hallottam, de fülemen be, fülemen ki effektusként mindig elfelejtettem. Most viszont „bent ragadt”, és a gondolataim rendszeresen visszatértek hozzá – majd egy hét után felkiáltottam, heuréka! Van nekünk egy szaunánk, aminek alapkelléke nem más, mint az elegánsan szaunakőnek nevezett lávakő. Mivel időnként cserélni kell, így a garázsban tárolunk belőle néhány kilót. Először csak néhány darabot hoztam be a szobába és tettem azokra a helyekre, ahol ismereteim szerint a Shakti beválik. Működöt!

lávakő tuning

Ezt megismétlem, a lávakő tuning már az első néhány kő elhelyezésénél működött!

No persze az élet nem ilyen egyszerű, mert a hatás igencsak szélsőséges volt. A skála a hűha érzéstől a hű de sz@rig terjedt, azonban nem adtam fel, hanem el kezdtem keresni a „jó helyeket”, majd ebbe beleunva kicsit véletlenszerűbe váltottam – no ezt nem kellett volna…

Megkíméllek titeket, hogy nulláról kezdjétek, így elárulom, indulásként a tápkábelezést és a tápcsatlakozókat „lávakövesítsétek” – bár ehhez először el kellene mennetek lávakövet (szaunakő) venni, ami messze nem kerül annyiba, hogy az árát emlegetve dugja homokba a fejét bárki is.

lávakő tuning

Több ember meghallgatta a kövek hatását, sőt olyan is volt, aki tőlem rohanva távozott, hogy tápkábelei környezetében azonnal lávakövet helyezzen el. Azonban példaként csak egyetlen meghallgatást, a rendszeresen követelt és véletlenül létrejött vaktesztet írom le.

Hárman voltunk, beszélgettünk, majd egyik látogatóm kiment a konyhába telefonálni. Ekkor a bent maradt látogatómnak megmutattam, hogy néhány kiló lávakővel miként tudom a rendszer basszustartományát nem pusztán megemelni, hanem szó szerint úgy „túltolni”, hogy a ház alapjaiban mozdul meg. A kísérlet alanya Sükösd Gábor virtuális földje és párhuzamos szűrője volt, mely dobozokra rátéve a zacskónyi lávakövet, jelentősen megnőtt a basszus, levéve pedig csökkent. Ezzel jól elvoltunk, mint a gyerekek – feltettük, levettük -, mire a konyhában telefonáló látogatóm bejött a nappaliba és megkérdezte, mit csinálunk, mert hol úgy hallatszik kint a zene, hogy „mozog” a konyha, hol pedig „simán”…

lávakő tuning

Mielőtt még valaki rohanna és telenyomná Gábor vf-dobozait lávakővel, van egy szomorú hírem. Sajnos, van negatív hatás is! A mély- és középbasszus megemelkedése együtt jár a felső tartomány lekerekítésével, visszahúzódásával. Azonban nem kell megijedni és végleg elvetni a lávakövet, mert a dobozokon is meg lehet találni azt az optimális lávakő mennyiséget, ami már elegendő basszust, plusz mélyenergiát ad, de még nem vesz el sokat a magasból, ráadásul vannak más helyek is!

Az igazat megvallva, határtalan lelkesedésemben sikerült annyira „túltolnom” a basszustartományt, hogy bármennyire is izgalmas volt, bármennyire is tetszett, a kövek más elrendezésével helyre kellett állítanom az egyensúlyt.

A kövek azonban nem csak a frekvenciamenetbe szólnak bele. Megfelelő helyeken való elhelyezéssel növelhetjük a hangkép természetességét, levegőjét, növelhetjük a lesugárzott energiákat a teljes sávban, csökkenthetjük a torzításokat.

Mivel magam is jelenleg még a rácsodálkozási és kutakodási fázisban vagyok, ezért most már bevallom, pusztán önös érdekből írom le mindezt – teszem közkinccsé a lávakő tuningot -, mert ha többen kipróbáljuk, többen keressük a legjobb helyeit a kőnek, és persze ha mindezt mindenki meg is osztja a többiekkel, akkor én is, ti is előrébb jutunk.

lávakő tuning

Néhány hely, ahol kipróbáltam és jól / rosszul, de működik, előtte azonban egy nagyon fontos észrevétel. Attila barátommal nem teljesen azonos az ízlésünk és bár mindketten határozottan halljuk a hatást, a köveket máshol elhelyezve tartjuk előnyösnek. Tehát mindenképpen csak óvatosan, senki se csak úgy vaktában helyezze el a köveket.

  • Tápkábel csatlakozók.
  • Tápkábelek alatt / mellett / felett.
  • IC-kábelek készülékcsatlakozóinál.
  • Készülékek mellé téve.
  • Virtuális földekre téve – még a Radnai Rudolf féle készülékdugókba épített vf-eken is működik
    (óvatosan bánni a mennyiséggel)
  • Ha valaki kiépítette a tápellátáshoz az ösvényt, akkor tulajdonképpen az ösvény teljes hosszában érdemes próbálkozni.

Tessék kísérletezni és beszámolni!

Megosztom:

Comments

4 comments

  • Csók Gyula

    Heló! Arra szeretnék választ kapni,hogy lehet-e különbség a porrózus és a tömör szerkezetü lávakő hatásának.Itt vidéken nem egyszerű a beszerzés,aqváriumból kiszedett porrózus szerkezetüt kaptam ,és nem egyértelmü a hatása számomra ,ellentétben a babakék bármilyen tárgyal. Köszi!!

  • János D.

    Szia ! Többféle lávakövet láttam neten amit forgalmaznak. Melyik az amelyikkel érdemes próbálkozni? (porózus, akvarisztikai bolti, szaunakövet árusító helyek stb.) Kösz.

  • Long

    Kétfélét próbáltam, illetve próbáltak az ismerőseim:
    – Szaunakő. Ennek a hangja kicsit keményebb, hűvösebb, de részletezőbb.
    – Grillkő (ez porózusabb és színesebb). Ennek hangja lágyabb, melegebb, kevesebb részlettel.
    Azonban mindkét változatra igaz, mindaz amit írtam. A most leírt jelzők csak az egymáshoz viszonyított hangképüket írják le.
    Nekem (az én rendszeremben) a porózusabb változat kicsit jobban tetszik, de mindkét féléből van a rendszeremben.

  • Peres Csaba

    Én már egy-két éve használok lávaköveket és meg tudom erősíteni Long tapasztalatait.
    A szürke köveknél minél sötétebb annál mélyebb tónusú.
    Van még piros szaunakő is (málna kvarcit) ami viszont a felső középtartománytól felfelé fejti ki jótékony hatását.
    Kb. 3/1 arányban érdemes a kettőt használni.
    A bikábeles hangdobozok csatlakozóira is érdemes KISEBB!!! darabokat kipróbálni.
    A gagyi kapcsolóüzemű készülékek tápkábelét érdemes egy nagyobb kőre egy-két menetet feltekerve kipróbálni. A LED-lámpáknál is működik.