Udvaros Dorottya – Átutazó

Lemezkritika

Megpróbálom nagyon finoman fogalmazni, mert, senkinek, sem énekesnőnek, sem rajongónak nem kívánok a lelkébe taposni. Ezért az egyetlen Udvaros Dorottya lemezért odaadnám a „nagy énekesnői hármas”, Koncz-Kovács-Zalatnay összes lemezét! Az albumon található 10 dal többet ér, mint a három „díva” teljes munkássága – írom, abszolút szubjektíven, s ezzel együtt próbálom mindenki számára sugallni objektíven. Amennyiben visszafogottabban szándékoznék fogalmazni, akkor csak azt írnám, ezt a lemezt gondolkodás nélkül vinném magammal arra a bizonyos „lakatlan szigetre”.

Adva van egy Bereményi Géza, aki bármilyen érzést, gondolatot úgy tud szavakba önteni, hogy azonnal sajátunknak érezzük, s megértjük mi játszódik le bennünk, mi történik a környezetünkben. Adva van egy Dés László, aki a 20-21. század Beethovenje és Mozartja egy személyben. Valamint adva van egy NŐ, aki ugyan „csak” egy színész- és nem énekesnő, de van lelke, tehetsége és mondanivalója.

udvaros dorottya

Eme három MŰVÉSZ egymásra találása teremtette meg az „Átutazó” c. Udvaros Dorottya albumot, amit az egyik legjobb magyar lemeznek tartok.

Nincsenek különleges effektek, nincsenek briliáns szólók, nincsenek hatásvadász mondatok, énekesi bravúrok – ezeket más albumokon kell keresni. Ellenben van lélek, van szeretet, van szerelem, van ember, van gondolat és bizony van katarzis, az az igazi, háton hideg futkározós, kicsit melankóliát teremtő, ám egyben örömteli. Úgy gondolom, ez az album nagyon sokat tett és minden új hallgató számára tehet a jövőben is, hogy egy kicsit jobban érezzük magunkat a világunkban.

További lemezkritikák

Megosztom:

Comments

7 comments

  • Molnár lászló

    Most vettem meg ez alapján a cikk alapján. tényleg nagyon jü lemez, nem is tudtam róla. Most aztán lekkesen rákerestem a másik angyal, básti Juli lemezére, és lőn (Básti-Cserhalmi) . Csak közben láttam a róluk írt kirtikát, mindnesetre azt is megveszem. Ezek valahogy kimaradtak az életmeből, pedig akkor voltam fiatal, vagy éppen ezért.

  • Long

    Örülök, hogy „bevált” az Udvaros Dorottya album.
    Javaslom beszerezni (meghallgatni) a „Férfi És Nő” c. albumot is (Básti, Cserhalmi, Kulka, Udvaros)

  • Molnár László

    Köszönöm! Tényleg nagyon jó. Igyekszem a javasolt albumot is beszerezni. Valahogy eddig ezek kiamaradtak, de úgy látom, fel kell nőni hozzájuk. Nekem ez most jött el.

  • imi

    nagyon jó lemez.Még Lp változatban is meg van. De azért ez hülyeség „” odaadnám a “nagy énekesnői hármas”, Koncz-Kovács-Zalatnay összes lemezét”” Sok jó lemeze van az énekesnőinknek.Ezen kívül pl. -ami az egyik legjobb-Katona Klári:Titkaim című lemeze.

  • Long

    Igen, Katona Káriban egyetértünk. 🙂

  • Gábor

    Mindamellett, hogy én is nagyon szeretem ezt a lemezt, „az albumon található 10 dal többet ér, mint a három „díva” teljes munkássága”
    kijelentést erősen vitatnám, Cinit és Koncz Zsuzsát nem bánom, de Kovács Kati két LGT-vel készített lemeze ugyancsak remekmű, fantasztikus dalokkal.

  • Long

    A Kovács Katival kapcsolatos észrevételt elfogadom, álláspontomat (örömmel) revideálom.