Kossuth Lajos – Torinói beszéd (1890. szeptember 20.)

Egyéb, Vintage

Az iskolai tanulmányaink során, alaposan a fejünkbe verték az alábbi sorokat:
„Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isȧ, por ës homou vogymuk. …”
Megfelelő áhítattal be is magoltuk, hisz átéreztük eme szavaknak jelentőségét. Egy egyházi szertartáskönyvbe másolt magyar nyelvű mondatok melyeket az első írásos nyelvemlékünknek tekintünk (valamikor 1192 és 1195 között).

fotó: Töörk Máté

Ellenben azt már kevesebben tudjuk, honnan származnak az alábbi szavak:
„A világ bírája a történelem fog e kérdésre felelni…”

Egyrészt nemzeti jelentőségű maga az egész kézirat, másrészt talán ugyanolyan meghatározó nyelvemlékünk, mint a Halotti beszéd.

Az első magyar nyelvű hangfelvételen Kossuth Lajos beszédét hallhatjuk, amelyet Barna Tivadar és Felner Károly rögzített fonográfhengerekre 1890. szeptember 20-án. Kéretik a sok-sok zenei album mellett néhány percet a legelső magyar nyelvű hangfelvételnek szentelni.

Megosztom:

Comments

1 comments

  • Bobi

    Ez a lemez már az 1970-es években megjelent. Emlékszem, gyerekként szerettem nézni a Magyar TV Cimbora c. ifjúsági irodalmi műsorát, melyet egy-egy szimpatikus fiatal színésznő és színész vezetett (Káldy Nóra, és Juhász Jácint, később Kalocsai Miklós). Itt mutatták be valamikor 1977-ben a Kossuth hangja c. lemezt, a cikkben említett hangfelvétel rekonstruált változatával. Nagyon csodálkoztam, hogy Kossuth meg a hanglemez…valahogy nem tudtam összekötni akkor.