Szob-rock – avagy szobrot egy rock sztárnak?

Audio, Egyéb

English language can be selected in upper left corner (British flag).  Bizonyára már sokunkban felvetődött a kérdés, hogy mi értelme szobrot emelni egy pop vagy rock sztárnak? Talán egy konzervatív, történelmi elavult személyi kultusz része? Vagy a szeretet, a rajongás és a tisztelet tárgyiasított megjelenési formája? Mindenesetre úgy néz ki a rock műfajban is még van létjogosultsága ennek a művészi formának, hiszen szerte a világban található kiemelkedő muzsikusokról állított emlékmű.

Ebben az írásban azt szeretném bemutatni, hogy miként került sor hazánkban elsőnek egy rock zenész, Radics Béla teljes alakú szobrának felállítására.

radics béla

„A szobor ott fog állni, ahol a kapitány legtöbbször lábteniszezett. És ahol a holdfényes éjszakákon szeretkezett a feleségével. Kint a téren, a bokrok között.”  az idézet Ómolnár Miklós: ”R&B Kapitány avagy pengék és halak” c. könyvéből való. Talán ezek a sorok ihlették meg a Radics Béla Emléktársaság létrehozóit, amikor az alapító okiratba foglalták, fő célkitűzésként, hogy életnagyságú szobrot emelnek a zenész emlékére. Az elképzelés első lépéseként meg kellett teremteni a dolog anyagi feltételeit. A vezetők ezt egy olyan koncert szervezésével gondolták megoldani, ami által jelentős bevételre tehet szert a társaság. A 2001-ben megtartott Radics Béla emlékkoncert olyannyira jól sikerült, majd 3000 fizető nézővel telt házas lett! Póka Egon hívó szavára örömmel jöttek Radics régi zenésztársai, tisztelői.

radics béla

A koncertet a televízió is rögzítette, majd leadta, lemez felvétel is készült, amiből több ezer példány CD és a kazetta nagy sikerrel kelt el. Így most már megfelelő alaptőkével működhetett tovább a társaság. A feladat, hogy Radics Béla emlékére életnagyságú szobrot emeljünk, korántsem volt olyan egyszerű, mint gondoltuk. Már a nyilvános helyszín, ami közterületnek minősül, annak kiválasztásakor is falakba ütköztünk, nem beszélve a további nehézségekről a kivitelezés kapcsán, a megfelelő alkotóművész kiválasztásánál stb. Kézenfekvő volt a legegyszerűbb megoldás, hogy Radics Béla volt lakhelye mellett, magánterületen, a lakóközösségtől 99 évre bérbe vettünk a szobor talapzatának megfelelő, egy négyzetméternyi területet. Közben meglett az a szobrászművész is, aki elvállalta a mű elkészítését. Az Amerikában élő alkotó, Kovács Károly magyar származású művész volt az, aki szerencsénkre Nagyváradon üzemeltette az öntödéjét. Számunkra nagyon kedvező volt, hogy nem kellett messziről ide szállítani a bronz szobrot, sőt el tudtunk menni, megnézni, jóváhagyni a készülő művet. Előzőleg természetesen azért az elképzelését illetően egy kis viasz makettet készített az alkotó, amit be tudtunk mutatni a médiának. 2005 október 22- ére minden készen állt, hogy méltóan megemlékezzünk a fiatalon eltávozott muzsikus teljes alakú bronzszobrának felavatására! Ezt a nemes feladatott az egykori barát, zenésztárs Póka Egon vállalta. Láthatóan párás volt a tekintete, ahogy a szoborról tekerte fel a nemzetiszínű szalagot. Aznap este a „Kapitány” emlékére újabb sikeres koncert volt a Petőfi csarnokban, neves előadók közreműködésével halhattuk újból a Radics szerzeményeket.

Azóta már több szobor található az országban, nemrég volt Török Ádámnak is szobor avatója, és érdekes hogy a zenei munkássága mellett ő volt a Radics Béla Emléktársaság utolsó előtti elnöke.

László András – Rockmúzeum

Megosztom:

Comments