Nők a pult mögött (Žena za pultem)

Audio, Egyéb, Erősítő, Hangsugárzó, Lemezjátszó

A csehszlovák sorozat rajongóit ki kell ábrándítanom, ebben a posztban nem a cseh kisváros élelmiszerboltjának dolgozóiról lesz szó. Ők egy egészen másfajta pult mögött élték mindennapjaikat, ráadásul egy olyan szakma képviselői voltak, ami elnőiesedett, hiszen férfit csak elvétve látni közöttük.

Közös hobbink ellenben „elférfiasodott”, nőt csak ritkán találunk a különböző gyártók, kereskedők, lemezkiadók és különösen, a hangmérnökök között – de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek…

01. Donna D. Haas – A Sounstream emblematikus vezetője, aki a ’90-es években „csúcsra járatta” a márkanevet és termékeiket. A valaha híres és elismert üzletasszonyról mára még fotó sem maradt az interneten, így azt egy régi újságból (Audiofil Magazin) vettem ki – Donna éppen egy Soundstream hangszórókkal, erősítővel felszerelt kabriót vezet.

02. EveAnna Manley – Az audio ipar egyik legőrültebb, legkarizmatikusabb embere. A nevét viselő Manley Labs „motorja”, szíve, lelke.

03. Gabi Rynveld – Mint közismert, a világon bárhol, bármerre eldobunk egy követ, az szinte biztos, hogy egy volt magyarra fog ráesni. A Crystal cég alapítója, tulajdonosa, Gabi Rynveld is hazánk szülötte, aki férjhez ment a Siltech cég alapítójához, Edwin van der Kley Rynveld úrhoz.

04. Jozefina Lichtenegger – Az EAT ügyvezetője, a kiállítások férfilátogatóinak kedvence. Nem csak a céget vezeti remek érzékkel, de lemezjátszóik minőségét is élvezetes stílusban, hatalmas szakmai tapasztalattal demonstrálja.

05. Emily Lazar – Az első Grammy-díjas női hangmérnök, akinek munkáját több mint 2000 albumon hallhatjuk (Lou Reed, Sinead O’Connor, David Bowie…)

06. Mandy Parnell – Saját stúdióval rendelkező hangmérnök, akinek többek között Brian Eno és Björk lemezeinek kiváló hangminőségét köszönhetjük.

07. Jonell Polansky – Producer, aki egyben, számtalan „Nashwille” stílusú album hangmérnöke is.

08. KK Profitt – a JamSync stúdió tulajdonosa és vezető hangmérnöke. Afféle szüfrazsett, aki jelen van minden nemzetközi és amerikai hangmérnök találkozón, kongresszuson, melyeken folyamatosan felhívja a figyelmet a női hangmérnökök hátrányos helyzetére, negatív megítélésére.

09. Trina Shoemaker – a House of Blues Studio tulajdonosa, hangmérnöke.

10. Marcella Araica – Többek között Brittney Spears, Duran Duran, Mariah Carey albumainak hangmérnöke.

11. Jett Galindo – Az Avatar Studióban történő „potméter-tologatás” mellett, tudását direktvágású hanglemezek készítésénél is rendszeresen megmutatja.

12. Sarah Register – Mintegy 2000 album hangmérnöke (vágója, mérnök asszisztense), aki aktív zenészként nem csak a műszaki folyamatokat, lehetőségeket látja tisztán, hanem a zenészeket is „jól kezeli”. Kedvenc munkaeszköze egy régi és meglehetősen hétköznapi Sony V600 fejhallgató. Néhány név a vele dolgozó zenekarok, zenészek közül: Lou Reed, Joe Bonamassa, Perry Como, Victor Wooten, Depeche Mode…

13. Nancy Matter – A Moonlight Stúdió hangmérnöke. Munkájában előszeretettel használja az 5.1-ben rejlő lehetőségeket, erősen szurkolt a DVD-Audio életben maradásáért. Hobbija azonban még szakmájától is különlegesebb – rendszeresen részt vesz gyorsulási versenyeken pilótaként saját csapatával.

14. Patricia Sullivan – Közgazdász diplomáját „félredobva” hivatást váltott és 1992 óta különféle hangstúdiókban dolgozva végigjárta a szamárlétrát. Szakmai tudásának köszönhetően sok-sok nagyzenekari (filmzenei) felvétel kötődik a nevéhez, olyan szerzőkkel, mint John Williams, Hans Zimmer, James Horner…

15. Eva-Maria Weichmann – A Tonträger cég alapítója, és a cég elsősorban Harbeth hangsugárzókhoz tervezett állványainak tervezője, készítője.

Szeretném, ha a sorozat itt nem érne véget. Akinek tudomása van további hölgy cégvezetőkről, tervezőkről, tulajdonosokról az audió iparban, valamint hölgy hangmérnökökről, kérem, ossza meg velünk.

Megosztom:

Comments