Long ösvénye – avagy a tápellátás zavarai (8)

Tuning

Az előző részt – tápellátás 7 – olvasva felmerült a kérdés, mi kerüljön az „ösvényünk” végére.  Erre a történet befejeztével szerettem volna kitérni, azonban többekben oly nagy a lelkesedés, hogy szeretnének minél hamarabb belevágni az „ösvényépítésbe”. Tehát, mit tegyünk az „ösvény” másik végére (elején a biztosítéktábla van az „ösvény”, vagy „ösvények” saját kismegszakítójával)?

Gégecsőbe, vagy fali kábelcsatornába húzott kábelezés esetén a legcélszerűbb azt falialjzattal befejezni. Javaslom, szánjunk rá némi plusz pénzt és már eleve HMS, vagy Furutech terméket tegyünk ide (előbb-utóbb a legtöbben úgyis kicserélik). Értelemszerűen, ha több „ösvényt” építünk, mindegyik végén önálló falialjzat legyen.

Nagyon jó lehetőséget (hangot) adhat, ha „ösvényünket” nem fejezzük be a falnál (vagy a kábelcsatornánál), hanem azt abból megszakítás nélkül folytatva, egészen a készülékekig vezetjük. Ilyenkor magára az „ösvényünk” végére közvetlenül tehetünk elosztót, amivel egyrészt anyagilag spórolunk, másrészt kikerülhetünk felesleges csatlakozókat kábeleket. Amennyiben valaki megtalálja élete végleges kábelét és azzal minden készülékhez külön-külön kiépíti az ösvényeket, akkor célszerű azok végére készülékdugót szerelni és közvetlenül a készülékekbe dugni (minden hosszabbítót, elosztót, falialjzatot kikerülve). Az IEC-dugó felszerelésénél feltétlenül ügyeljünk a helyes fázisra.

Stage 7 – Hogyan tovább?

Az előző részben említett MCU rézvezeték nagyon jó alap, azonban természetszerűen vannak jobb megoldások (kábelek) is. Először is, ismételten le kell, hogy írjam, az „ösvény” elejére, vagy végére tett bármely kábel, elosztó, tápszűrő és egyéb varázseszköz ugyanúgy meghallható, mintha csak simán a lakás saját hálózatára kötnénk azokat. Ez annyit jelent, hogy nem kell lemondani kedvenc kábeleinkről, elosztóinkról, azok remekül kiegészíthetik „ösvényünket”, csak minden sokkal magasabb minőségi szintről indul. Tehát, mit tegyünk, hogyan járjunk el, ha lehetőségünk van több pénzt elkölteni „ösvényünkre”, mint amennyibe az alapváltozat kerül?

Bontsuk ketté a tápellátás / „ösvényépítés” kábelproblémáját.

1. Nincs semmiféle kedvenc kábelünk, a rendszerünket csak a készülékekhez csomagolt alapkábelekkel használjuk.

Először is határozzuk meg a költségkeretünket. Ebből vonjuk le a kiépítés (villanyszerelő, kellékek, falialjzat, stb.) árát, a maradékot pedig osszuk el annyival, ahány méter kábelre van szükségünk. Így megkapjuk, 1 méter kábelre mennyit költhetünk. Én alapvetően a tömör kábelek, valamint a litze megoldások híve vagyok. Úgy gondolom, az alsóbb árkategóriákban ezek feltétlenül jobb, egységesebb, hallgathatóbb hangot adnak – ezért alapvetően ezek közül javaslom a választást. Természetesen fenntartom a tévedés lehetőségét, hisz nem hallottam minden kábelt. Magasabb áron már vegyesebb a kép, ott már bármilyen kábelszerkezet között válogathatunk, mert mindegyiknek vannak előnyei, hátrányai.

Tehát ha kiszámoltuk, hány forint / méter értékű kábelek között válogathatunk, akkor kezdjünk szétnézni barátoknál, interneten, hogy milyen lehetőségek vannak ennyi pénzért.

…és most jön a legfontosabb! Amennyiben kinéztünk magunknak néhány lehetőséget, akkor az adott kábelekből kérjünk a forgalmazótól, vagy ismerőseinktől egy-egy 2 méteres, feldugózott darabot. Ha van olyan elosztónk, amiben cserélhető a hálózati-kábel, akkor abba bedugva hallgassuk rendszerünket néhány napig. Ha nincs ilyen, akkor közvetlenül a készülékekbe bedugva hallgassuk a rendszert. Így valós benyomásokat szerezhetünk ezen kábelekről. Azt kell megtalálni, amelyikkel a leghosszabban tudunk zenét hallgatni, amelyikkel a legkevesebbszer léptetünk a számok között, amelyikkel nem fárasztó komplett albumokat végighallgatni. Feltétlenül tévút a „hú, b.meg mekkorát szól” típusú kábel.

Amikor megtaláltuk az igazit (nyugalom, felbontás, sztereótér, jelenlétérzet, intenzív, ám nem erőszakos mélytartomány), akkor abból rendeljük meg a szükséges mennyiséget és máris építhetjük ösvényünket.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy két kábelt is találtunk, mert az egyik az erősítőben, a másik pedig pl. a CD-játszónknál teljesít nagyon jól, akkor vagy veszünk egy nagy levegőt és két ösvényt építünk, vagy válasszuk alapanyagnak azt, ami az erősítőnél jeleskedik. Ilyenkor a CD-játszónál optimális kábelt, majd az „ösvény” végére tett elosztóba dughatjuk. Ösvényépítés után feltétlenül javasolt a készülékek gyári hálózati kábelét lecserélni arra, amelyikből az „ösvényt” építettük, vagy amelyik az adott készüléknél az előzetes teszten a legjobban tetszett.

2. Van kedvenc kábelünk, azokat használjuk is készülékeinknél.

Ebben az esetben javaslom a márkahűséget. Az 1. pontban leírtak szerint határozzuk meg az 1 méter kábelre jutó költséget és az adott összegért a preferált gyártónk kábelei között kutakodjunk. Ilyen esetben akkor járunk el legjobban, ha a 2 méteres próbadarabokat lehetőség szerint elosztóba dugva teszteljük, hisz az, majd a komplett rendszert fogja ellátni. Ne felejtsük el azonban, hogy ezen elosztók is beleszólnak a hangképbe, azt többé-kevésbé megváltoztatják.
Egy „halk” javaslat. Kedvenc márkánk néhány hangszórókábelével is érdemes próbát tenni, mint lehetséges „ösvény” alapanyag, csak ügyeljünk a helyes bekötésre – pl. Audioquest Type 4.

Néhány egyéb megfigyelés, javaslat:

– A hálózati-kábelek nem szeretik a gégecsövet és a kábelalagutat. Tudom, nem túl elegáns megoldás, de ahol lehet, a falon kívül, padlóra (vagy kábeltartóra) helyezzük.

  1. Amennyiben MCU vezetőből készítünk „ösvényt” és azt falon kívül vezetjük, a kettős szigetelés érdekében tekerjük be teflonszalaggal. Elfogadóbb gondolkodásúak számára egy „ezoterikus” érv, a hálózati-kábelek szeretnek fehérek lenni.
  2. Ha kiépítettük „ösvényünket” és hozzájutunk valami nagyon jó, nekünk (és a rendszerünknek) tetsző kábelhez, azt az ösvény végére, de akár az elejére is beköthetjük pluszban – a hatása ugyanúgy érvényesül.
  3. A kiépített „ösvénynek” van bejáratódási ideje. Minél vastagabb a kábel vezetője, a bejáratódás (beégés) annál tovább tart.
  4. Amennyiben a nekünk legjobban tetsző kábel önálló (különálló) kábelszálakból áll, feltétlenül érdemes a korábban leírt fonási megoldások valamelyikét használni.
  5. Nyugodtan válogassunk DIY-kábelek között is. Némelyik nagyon komoly pozitív meglepetést okoz(hat)!

További tápellátás

Megosztom:

Comments