Lemezmosó

Egyéb, Lemezjátszó

A hanglemezjátszás szinte elkerülhetetlen velejárója a sercegés. Ennek első számú oka a lemezek barázdáiban lévő különféle összetevőkből álló kosz (népiesebb nevén dzsuva). Ennek egy részét, különféle kefékkel, törlőkendőkkel eltávolíthatjuk a lemezek felületéről lejátszás előtt, azonban nagyobbik részük meglehetősen ragaszkodó típus, jól érzik magukat a barázdákban, amit csak egy lemezmosó használatával tudunk eltávolítani.

Örök és ma már nyugodtan írhatom, ősrégi probléma, milyen módszerrel tisztítsuk lemezeinket, hogyan érjük el, hogy hangszedőnk tűje csak a hangjeleket olvassa ki a barázdákból. Mivel az ott lévő porszemek (a zsíros ujjlenyomatokról nem is beszélve) meglehetősen ragaszkodnak megszokott „lakhelyükhöz”, így azokat csak oldószeres (nagynyomású) folyadékkal és vákuumos elszívással tudjuk eltávolítani.

Egy ilyen alapos mosás után azonban nem csak a sercegés fog jelentős mértékben csökkenni, jó esetben megszűnni, hanem a hangminőség is javul(hat). Bár misztikusnak tűnik a dolog, de a magyarázat nagyon egyszerű. A hanglemezek készítése során a barázdák felszínét nagyon vékonyan beborítja a nyomóformáról való leválasztást segítő „kenőanyag”. Ez alapvetően nem okoz gondot, zajt, azonban eltávolítása olyan hatású, mintha egy nagyon vékony fátylat húznánk el az ablak elől. Ezért javasolt már az új, még érintetlen lemezeket is oldószeres mosással „felavatni”.

lemezmosó_hanglemez_lemezjatszo

Nagyon sokféle gyári és DIY lemezmosó létezik. Ezek között van teljesen egyszerű, pusztán a funkcionalitásra törekvő megoldású és vannak meglehetősen tetszetős, ám drága megoldások is.

A különféle fórumokon, gyűjteményekben található lemezjátszó galériákat kiegészítendő szándékkal összegyűjtöttem számotokra egy többé-kevésbé átfogó hanglemeztisztító képsorozatot. Érdemes végignézni, ötleteket, megoldásokat lelni bennük.

Van közöttük egy kakukktojás – szerintem, meg fogjátok találni. A CD-korongok vegyszeres mosása szintén jól hallható hangminőség javulást eredményez az új korongokon is, mivel annak felületén is a gyártás során kialakul(hat) egy rendkívül vékony, viaszos filmréteg.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

GEDSC DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

További lemezjátszók

Megosztom:

Comments

Leave a Reply