Michaelson Audio – az elektroncsöves Musical Fidelity

Bemutató, Erősítő, Vintage

English language can be selected in upper left corner (British flag).  Tudom, már a címben ellőttem a poént, de elegendő csak ránézni a képeken szereplő készülékek Musical Fidelity tónusú kék felirataira, valamint a cégnévben szereplő Michaelson szóra és előbb-utóbb úgyis mindenki „képbe” kerül.

Az alapvetően csöves párti Anthony Michaelson az 1982-ben megalapított és a félvezetős technikát propagáló Musical Fidelity-vel afféle pálfordulást hajtott végre. Azonban nem beszélhetünk teljes hátat fordításról, hisz az ősi és jellegzetes MF hang dús, alul lötyögős, felül kicsit lekerekített ám sokáig hallgatható volt. Leginkább csöves jellegűnek tartották, jó és rossz értelemben egyaránt. A Musical Fidelity életében ráadásul időnként fel-felbukkant az elektroncső, mint jellegzetes alkatrész – gondoljunk csak a CDT CD-játszóra, a csöves jelkondícionálókra, az F-sorozat csöves ki- és bemeneteire, vagy akár a rendkívül jól sikerült, ám nagyon ritka Primo előfokra.

musical fidelity cdt

Anthony Michaelson legmeghatározóbb és egyben legegyedibb lépése azonban az volt, hogy visszahozta a hangtechnikába a nuvistorokat, trivistorokat. Sőt, mivel jelentősen fogytak az 50-60 évvel ezelőtt legyártott készletek, megvásárolta az utolsó, még (némi felújítás után) működőképes gyártósort és épített magának (azaz a Musical Fidelity számára) egy nuvistor gyártó üzemet. A nuvistorok 100 ezer órás üzemidejét figyelembe véve valószínűleg nem hoz nagy bevételt a Cégnek, de nélküle elbizonytalanítaná a különféle Nu-Vista, Tri-Vista erősítők, CD-játszók tulajdonosait. Gondolva életem hátralévő részére én is rendeltem magamnak egy sorozat, összemért (összeválogatott) nuvistor készletet.

A határmezsgyén való „mozgás” azonban nem elégített ki Michaelson úr csöves „lelkét”, ezért 1990-ben megalapította saját játékszerét, azaz vállalatát, Michaelson Audio néven. A terv nagyon „egyszerű” volt, visszatért a hetvenes évek végén bevált alapokhoz, az EL34-es csőhöz, valamint Tim de Paravicini-hez. „Társaságuk” egy integrált erősítőt, valamint egy monumentális és leginkább a Csillagok háborúja sorozatba illő díszletként kinéző 4 dobozos elő- végfok kombinációt eredményezett.

A Michaelson Audio, bár a két „nyitókészülék” mindenféle szempontból hatásos volt, nem lett hosszú életű. Michaelson úr kiélte (kijátszotta) magát, megalkotta elképzeléseit és ment tovább – és teszi ezt azóta is rendületlenül – a Musical Fidelity-vel.

Michaelson Audio Odysseus „Musical Fidelity”

Michaelson audio Odysseu

Rendkívül ritka integrált erősítő – életemben kétszer találkoztam vele. Az eleje 2 db ECC85 és 2 db ECC83, a vége 8 db EL34. 45 Wattot ad le A-osztályban, aminek megfelelően rendkívül forró. Tulajdonképpen ez lett az erősítő egyes példányainak rendkívül gyors halálához vezető ok.

A dizájnért feláldozták a csövek megfelelő hűtését, aminek következtében, nem csak gyakoribbá vált a csőcsere, hanem gyakorlatilag megsült a teljes végfokrész. Ezt a tervezési hibát sajnos, csak a készülékház végleges levételével lehetett kompenzálni.

Michaelson Audio Chronos „Musical Fidelity”

Erre már az igazi ínyencek is felkapták akkoriban a fejüket és tennék ma is, ha látnának, megvehetnének egyet. Az erősítő-szett külső táppal rendelkező előfokot, valamint kettő db monó végerősítőt tartalmazott. Természetesen, a végcsövek ebben is EL34-esek. A korabeli leírások, tesztek arról számolnak be, hogy a Chronos csak hajt, csak hajt kifogyhatatlan energiával, dinamikával, de teszi ezt úgy, hogy mindig kulturált marad, sohasem erőszakoskodik. A középsávja énekel, mint a legfinomabb, legédesebb csövesek, a mélye pedig…

Nos, a mélyekkel kapcsolatban volt némi ellenvélemény. Egyesek szerint, stabil és erőteljes, mint a legjobb félvezetős erőműveké, mások szerint nyúlós és ragadós, mint a csöveseké általában. Ezt sajnos nem fogjuk tudni eldönteni. Sohasem láttam, sohasem hallottam, és ismerősöm is csak olyan van, aki látta ugyan, de nem volt rendszerbe kötve.

Update, 2022
Időközben „rátaláltam” a Da Vinci típusra, ami nem más, mint az Odysseus átépítése két dobozba – elő- végfok kombináció.

michaelson audio

További Musical Fidelity

Megosztom:

Comments

1 comments

  • Rod Thompson

    I own the chronos 2 preamp. Wonderful sounding with tons of drive. It mates very well with my krell fpb mcx 350 monos . Upgraded caps and rectifiers now and there is not much around to better it.