Generál – Staféta

Lemezkritika

Adva volt egy Zé-Gé nevű zenekar, melyben Várkonyi Mátyás és Novai Gábor együtt zenélt, és adva volt a Ferm, melyből feltétlenül meg kell említeni Karácsony János és Környei Attila nevét. Mindkét együttes az akkor szokásos külföldi előadók szerzeményeit játszotta a maguk stílusában – a Zé-Gé inkább a könnyedebb, dallamosabb stílust képviselte, a Ferm pedig a dögösebb, „piszkosabb”, lendületesebb világot. Sok közük (zeneileg) nem igazán volt egymáshoz. 1971-ben Várkonyit is elérte a szocialista múlt minden fiatalemberét sújtó átok, bevitték két évre katonának, így a Zé-Gé frontember hiányában feloszlott. Innentől kezdve felgyorsultak az események, mert a Zé-Gé feloszlása, mint egy dominósor, ledöntötte a Ferm együttest is és a tagok Generál néven azonnal új formációt hoztak létre. Azonban szükségük volt egy sármos énekesre, egy igazi, lányokat visíttató frontemberre, így a Tűzkerékből elcsábították Révész Sándort.

Országos ismertségre az 1972-ben rendezett „Ki mit tud” c. versenysorozatban tettek szert, ahol a Mikrolied vokállal közösen fellépve láthatták, hallhatták őket a TV-nézők. A vokállal eredetileg egy számra tervezett együttműködésük végül hosszútávú lett, a lányok (némi cserélődéssel) évekig a csapat tagjai maradtak.

Az első Generál lemez 1973-ban jelent meg, Staféta címmel.

Generál Staféta

Számomra teljesen érthetetlen, hogy a Generál csak amolyan „másodvonalbeliként” él a köztudatban. A Staféta c. lemezük pedig méltatlanul kevéssé ismert. Talán elfogultnak tűnhetek, de nagyon jó lemeznek tartom, sőt… Úgy gondolom, ez az album feltétlenül egyenértékű a legismertebb LGT, Omega, Skorpió, Illés, stb. lemezekkel. Izgalmas zenék (slágerek, a slágerműfaj negatívumai nélkül), gyönyörű szövegek, kiváló hangszeres játékok, ráadásul mindez megfejelve Karácsony, Révész és a lánytrió soha nem hallott szépségű együtt éneklésével.

További Generál
További lemezkritikák

Megosztom:

Comments

1 comments