A2O – a birodalmi rohamsisak

hangsugárzó

Amikor végre megnyugszunk, mert végignéztük a Csillagok háborúja összes részét, láttuk a Star Wars kiállítást, beszereztünk minden ajándéktárgyat és relikviát, akkor egyszer csak szembejön velünk egy birodalmi rohamsisak – a rohamosztagosok hófehér fejfedője, ami ráadásul közel két méter magas.

birodalmi rohamsisak

Tiszteletet parancsolóan meghökkentő a látvány, egyben bizarr és félelmetes is. Majd amikor ezek után a sisak megszólal, pontosabban, el kezd zenélni és teszi ezt birodalmi csatacirkálókat megszégyenítő 120 dB-s csúcsokkal, földrengést előidéző basszusokkal.

A képeken látható birodalmi rohamsisak (volt katonáknak rohambili) az orosz A2O nevű cég A2O típusú hangsugárzója, ami nem csak egy (rossz) vicc, nem egy egyedi dizájnelem, hanem egy igen alaposan megtervezett és sok-sok munkával, hosszú idő alatt kivitelezett késztermék.

birodalmi rohamsisak

A hófehér ház, nagy szilárdságú, üvegszál alapú kompozit anyag, amelyben a belső merevítést magukat a hangszórókat hordozó és szintén kompozit anyagból készült, fémkerettel kiegészített lapok biztosítják.

Nem lehet nem észrevenni, hogy a birodalmi sisak megoldás valójában egy Karlson tölcsért (exponenciális csatoló rést) tartalmaz, ami növeli a hatásfokot, és a vízszintes besugárzási szöget. Igazából van egy hátránya is, amiről időnként elfelejtkeznek, kifejezetten nagy szoba szükségeltetik hozzá, hogy a “rés” különböző pontjairól kilépő hanghullámok lehetőleg azonos fázisban érkezzenek a zenehallgató füléhez.

Zárt kivitelű hangsugárzó, melyben a padlóremegtetésről egy 50 cm-es mélysugárzó gondoskodik, a legfelsőbb frekvenciákat pedig egy méretes ribbonsugárzó szólaltatja meg, ami nem pusztán a dizájn kedvéért került egy mini Karlson tölcsér mögé.

A hátoldalon három hangszórócsatlakozót találhatunk, amiből sok mindenre lehetne következtetni. Nem, a tervezők nem “trikábelezésre”, hanem “triamplifikálásra” gondoltak – és persze aktív keresztváltóra.

A hangsugárzó elengedhetetlen tartozéka tehát egy (gyárilag ajánlott) DEQX HDP-5 DAC / előerősítő / háromutas aktív keresztváltó. A végerősítők kiválasztását az A2O nagyvonalúan a vásárlóra bízza. Volt olyan bemutató, ahol nem szégyellték a hangsugárzókat 2 db házimozierősítővel bemutatni, más kiállításokon pedig több kilowattos monóblokkokkal hajtották a mélyszekciót és némileg kisebbekkel a középső és felső tartományt.

Különösen ajánlott a “kék korszakos” Musical Fidelity erősítőkkel használni a “rohamsisakokat”. Ennek abszolút nincs semmiféle technikai oka, dizájnbeli viszont annál több. A “kék” MF erősítők lábai működés közben kéken világítanak, ami látványban kifejezetten jól illene a Karlson kamra ívei mögött elhelyezett és zenehallgatás közben kéken világító LED-ekhez.

birodalmi rohamsisak

Ha valakinek a képek és az olvasottak felkeltették az érdeklődését, már csak 20 millió forintot (+vám, +áfa) kell összekapargatnia és máris megvásárolhatja a valaha készült legnagyobb birodalmi rohamsisakot. Csak ne felejtkezzen el hozzá aktív keresztváltót, hat csatornányi erősítőt, valamint sok-sok kábelt is vásárolni.

birodalmi rohamsisak

Megosztom:

Hozzászólások

Leave a Reply

Scroll Up