Egy érdekes Magneplanar a Dél-afrikai Köztársaságból

Audio, Bemutató, Hangsugárzó

English language can be selected in upper left corner (British flag). Bár a Long blog magyarul íródik, a magyar olvasóknak szól, egyre több országból kapok visszajelzéseket, leveleket az ottani olvasóktól. Egy részük külföldön élő magyar hobbitárs, másik – egyre nagyobb – részük pedig a blogot angolul, németül olvasó helyi lakos.

Most a Dél-afrikai Köztársaságból kaptam levelet, melyben Wayne Liebenberg, magneplanar-os „családtag” számol be egy már elkészült projektjéről, valamint a következő tervéről.

magneplanar

Már többször utaltam rá, hogy a Magneplanar hangsugárzókban sokkal több „hang” van, mint amit a gyári állapotban kapunk tőlük. Már néhány egyszerű, ingyenes, vagy filléres tuninggal is előrébb léphetünk – felesleges csatlakozások, csomópontok megszűntetése a vezetékelésben, a biztosíték kiiktatása, borítás levétele, stb.

Vannak, akik ennyivel meg is elégednek, és vannak, akik az alapot, magát a panelt (ami a tulajdonképpeni hangszóró) megtartva, új keretet, új lábat, új keresztváltót, stb. készítenek hozzá.

A most bemutatásra kerülő projekt azonban tekinthető igazi szintugrásnak is, aminek tapasztalati alapja van. A panelsugárzók alapvetően jól dolgoznak egymás mellett, ami azt jelenti, hogy ugyanazon hangsugárzóból oldalanként kettő-kettő, jelentősen jobb hangot ad, mint a szokásos egy-egy. Ehhez azonban jelentős szobaszélességre van szükség.

Nekem is volt szerencsém duplázott, sőt, triplázott paneleket hallgatni (Eminent Technology LFT-8b, Audiostatic DCI, QUAD ESL 57, Magneplanar 1.7), és minden alkalommal egyértelművé vált számomra, hogy a dupla panel jobb, mint a szimpla.

Az általam hallott megoldásoknál, és mindazoknál melyekről fényképet, írásos beszámolót láttam, általában egymás mellett helyezik el a panelsugárzókat. Ez alól a QUAD ESL 57 kivétel, amely típusnál gyakran az egymás feletti elhelyezést választják. Úgy vélem ez a jobb, „elegánsabb” megoldás, ugyanis ebben az esetben a két-két hangsugárzó magas és középszekciója egy vonalba esik, ami javítja a hangszerek lokalizációját, a térhatást.

Igen ám, de az ESL 57 lábbal együtt is csak 79 cm, amit függőlegesen megduplázva nagyjából 150-160 cm magas hangsugárzót kapunk. Próbálja meg valaki ugyanezt egy Magneplanar, vagy Audiostatic panelpárossal…

Nos, Wayne alaposan végiggondolta a dolgot, osztott, szorzott és belevágott a „függőleges építkezésbe”. Magneplanar rajongóként természetesnek tekinthető, hogy donoroknak Magnepan hangsugárzókat választott, méghozzá, kétféle típust.

Alul a 2,5-ös modell magnetosztatikus „motorja” dolgozik, felette az MG1-c szélessávú része, melynek magassugárzó-szekciója ki van iktatva. Mindez kiegészül kettő darab Magneplanar ribbonnal, melyek szintén 2.5-ös (R) modellből származnak. Mindez aktív keresztváltókkal és négy darab monó végfokkal van meghajtva.

Ez így bizony már meglehetősen nagy membránfelületet ad. A házi készítésű kerettel együtt a hangsugárzó 2,9 méter magas, ezért nem kifejezetten lakótelepi zeneszobákba és szuterénekbe való. (A képen látható „kicsi”, a Magneplanar 20.1).

magneplanar

Azonban mindez bakfitty Wayne következő projektjéhez képest, amiről már most várom a részletes, fényképes beszámolót.

Nem tudom, hogy adott-e inspirációt a hat darab 1.7 típust tartalmazó rendszer, melyről a blogon is írtam, de Elek barátom – az említett rendszer tulajdonosa – most aztán gondolkodhat, hogyan tovább, mert lehet, hogy le lesz körözve. 🙂

A terv, oldalanként négy-négy darab Magneplanar 1.7, melyekből kettő-kettő egymás fölé és egymás mellé kerül úgy, hogy közrefognak oldalanként kettő darab, egymás fölé helyezett Magneplanar ribbonsugárzót…

Örülök, hogy a világ tele van gondolkodó, tervező, építkező és jó értelembe véve őrült hifistával.

Megosztom:

Comments