Harmincéves vagyok

Lemezkritika

Hallottátok már az Apostol Együttest és az LGT-t ugyanazon lemezen zenélni? Ha nem, akkor ti is azok közé tartoztok, akik sajnos nem hallották a Harmincéves vagyok c. albumot.

harmincéves vagyok

Az Adamis-Presser szerzőpáros a „Képzelt riporttal” nemcsak, hogy maradandó művet, hanem igazi „kult” musicalt alkotott. Egyértelmű volt, hogy folytatni kell – no nem a ’73-as történetet, hanem a műfajt. Remek alkalmat adott egy új, közös darab megírására a felszabadulás harmincadik évfordulója – akkor még felszabadulásként ünnepelték 1945. április 4-ét. Az alapot Szirmai Rezső beszélgetései, valamint Szilágyi János riportjai adták. Ezt írta át, egészítette ki Bereményi Géza, Kern András, Marton László, Radnóti Zsuzsa.
…és természetesen a darab történéseit követő dalszövegeket pedig Adamis Anna írta.

Tulajdonképpen nincs egységes történet, önálló pillanatok követik egymást az 1945 óta eltelt időből. Jelenetek, melyeket a színészek a prózán kívül eltáncoltak, elénekeltek „minimál” díszletek között.

harmincéves vagyok

Néhány kiragadott részlet a jelenetekből:
Születésnap; SAS-behívót kapott fiatalember gondolatai; Megemlékezés Petschauer Attila kardvívóról, akit 1943-ban halálra kínoztak; Altatódal felnőtteknek; Emlék a Kossuth híd építőinek…

Az előadás és az annak dalait tartalmazó album nem hozott átütő sikert. A darabot rövid ideig játszották, a lemezt kevés példányban adták ki újranyomás nélkül. Legközelebb csak CD-n jelent meg a „Képzelt riporttal” közös korongon.

További LGT
További lemezkritikák

[WRGF id=683]

Megosztom:

Comments

Leave a Reply