Koncz Zsuzsa – 7, 8, 9

Lemezkritika

Koncz Zsuzsa – Kertész leszek (1975)

Koncz Zsuzsa Kertész leszek

A kedvencem, a leggyakrabban meghallgatott Koncz Zsuzsa lemezem.
Az 1973-as popfesztivál és a Jelbeszéd című album megírása után Bródy Jánost szövegírói csendre ítélte a rendszer, így ezen a lemezen immár minden dal szövegét költészetünk nagyjai írták. Sokan az első “verses lemeznek” tartják, ami egyrészt igaz, másrészt viszont ne feledkezzünk el Sebő Ferenc 1972-es József Attila lemezéről, vagy akár Halász Judit 1973-ban megjelent Kép a tükörben c. lemezéről sem. Ez az “irány” már megtetszett az állami vezetésnek is, szép lassan megbocsájtották a Jelbeszédet, s négy “verses lemez” után Liszt díjjal (1977) jutalmazták a Művésznőt. “…Ön az idők folyamán énekesnőből népművelővé vált.”
A lemezen a Fonográf és a Korál együttes kíséri az énekesnőt, valamint énekel rajta személyes kedvencem is, feleségem (Magyar Rádió Gyermekkórusa).

Koncz Zsuzsa – Ne vágj ki minden fát (1975)

Ez az egyik olyan lemezem, melyre tipikusan érvényes – nőt, autót, hanglemezt nem adunk kölcsön. Sajnos a mondás igazsága miatt ezt a lemezborítót nem tudom bemutatni nektek. Az album jó értelemben vett, tipikusan Koncz Zsuzsás. Igazi profi munka.

Koncz Zsuzsa – …elmondom hát mindenkinek (1976)

Koncz Zsuzsa Elmondom

Az életmű kilencedik magyar nyelvű nagylemeze kétféle borítóval is megvan a gyűjteményemben, lila és fehér címlapi feliratozással – nem sikerült nyomára jutnom, mikor és miért volt a váltás. A “verses lemezek” immár biztosnak, sikeresnek mutatkozó műfaját továbbvíve készítettek egy nagyon rövidecske lemezt (kb. 33 perc). Újdonságként, a B-oldalon egyetlen szám – Szondi két apródja – található Szörényi Levente megzenésítésében, ami zeneileg, hangulatilag együtt építkezik Arany János soraival. Olyan, mint egy színház, a zene (és szöveg) képes láttatni a történetet.

További Koncz Zsuzsa
További lemezkritikák

Megosztom:

Comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar