Mi az, gőzzel megy, de nem mozdony, nem hajó?

Bemutató, Egyéb, Lemezjátszó, Vintage

Hát persze, hogy lemezjátszó!

Doki és Marty McFly a „Vissza a jövőbe” ötödik részében a véletlen folytán Viktória királyné udvarába kerül. A királynő látván a jövőt, előre tudja, hiába uralkodik majd 60 éven keresztül, Guinness-rekordját ükunokája (Erzsébet) alaposan megdönti, emiatt depressziós és nem csak az államügyeket, de 9 gyermekét és 34 unokáját is elhanyagolja. Itt lép be a képbe Doki, aki átlátva a probléma nagyságát és persze örülve a kihívásnak, hogy végre ismét használhatja zseniális agyát, készít a királynő számára egy igazi lemezjátszót. Az nem zavarja, hogy a sarki közértben nem kapható elektromos motor, fordulatszám-szabályozó, hangkar, de még lemeztányér sem, hisz gyerekkorában olvasott Sir Nigel Gresley tökéletesített gőzgépéről, fát, rezet, drótot, cipőfűzőt pedig vehetett az East End-en a Harrods Áruházban.

A terveket tett követte és Doki a királynőt – uralkodásának 40. évfordulójára – meglepte egy még fel sem talált lemezjátszóval. Természetesen úgy tartotta stílusosnak, ha az első szám, amit megszólaltat rajta, a Sex Pistols opusza a „God save the Queen” (Isten óvja a királynőt) lesz. Robert Zemeckis – a film rendezője – a film egyik csúcspontjának tartotta a jelenetet, így a punk zenekar dala teljes egészében hallható a filmen és persze eközben a kamera végig a gőzhajtású lemezjátszóra fókuszál. A gőzgép füttyögése, szuszakodása, zakatolása megteremti a drámai alapot, amiből – némileg ugyan túlnyújtva az idegfeszítő várakozást – egyszer csak kiemelkedik Sid Vicious bőgőjátéka, Johny Rotten énekhangja…


Szánjunk mi is életünkből 3 perc 20 másodpercet eme technika- és filmtörténeti esemény megtekintésére és nem utolsósorban, meghallgatására. A gyenge hangminőséget tudjuk be a kor adta technikai lehetőségek korlátainak.

A gőzhajtású lemezjátszó megszületése és az azt bemutató filmecske elkészülte akár így is történhetett volna, és máris lenne egy újabb urbánus legenda, ami ezúttal a „Back to Future” körül kavarna vihart, de a történet alapja némileg egyszerűbb.

A filmen „Kiwi Kitbasher” Simon Jansen újzélandi ezermester ötletének végeredményét láthatjátok.

További lemezjátszók

Megosztom:

Comments