LGT – All Alboard, ’74 USA

Lemezkritika

Az első három LGT lemez nyugati mércével is magas zenei minősége, az élő koncertek hangulata, a zenészek szólói, improvizációi, felkeltették a Rolling Stones menedzserének figyelmét is. Úgy gondolta elviszi a „kelet-európai” rockzenét Amerikába. Három hónapos koncertturnét szervezett – „New Yorktól Los Angelesig”, s közben összehozott egy lemezfelvételt is az ABC Records-nál.  Az ügyben szerepelt még egy Amerikába szakadt hazánkfia is, aki némi anyagi hozzájárulással szponzorálta a turné költségeit. Az amerikai koncertekkel kapcsolatban pozitív és negatív kritikák egyaránt megjelentek, de minden együtt állt, megvolt a lehetőség, hogy tényleg világhírű lehessen a zenekar.

Itt némileg ok-okozati kavarodás van a történetben – mi miért is történt, de a lényeg. Barta Tamás a turné végén nem jött vissza, szép magyar szóval, disszidált. Ez akkoriban főben járó bűnnek számított, így az LGT némileg parkolópályára került. Az állam bezúzta a harmadik lemezüket, s megtiltották a Los Angelesben felvett anyag befejezését.

A ’74-es anyag némelyek szerint elveszett és csak véletlenül találtak rá, mások szerint 14 évig ismert helyen porosodtak a stúdiószalagok, de végül is a lényeg, 1988-ban előszedték, újrakeverték és kiadták ’74 USA címmel.

Az Amerikában maradt Barta egy ideig a Beach Boys-szal turnézott, rendszeresen fellépett Johnny Rivers-szel, majd szakmát váltott – telemarketinges lett. Halálának körülményei nem teljesen tisztázottak – emlegetnek kábítószeres maffialeszámolást, „hétköznapi” üzleti összezördülést. Ami viszont tény, sajnos nagyon fiatalon, 1982-ben egy pisztolygolyó oltotta ki életét.

További LGT
További lemezkritikák

Megosztom:

Comments