LGT – Óriás kislemez

Lemezkritika

Eme igazi technikatörténeti emlékkel kapcsolatban nem is vesztegetném a szót az LGT-re. Elég csak annyit, igen, ez sem jelenhetett meg az eredeti tervek szerint, mert a „Dalaktika” c. szerzeményt letiltották róla.

Szenteljünk inkább néhány szót, az anyag technikai hátterére.

LGT Óriás kislemez

Bár nagylemez, de a zenei anyagot 45-ös fordulattal rögzítették rá. A megnövelt fordulatszámnak és a rövid műsoridőnek köszönhetően, a vágófejet maximálisan kivezérelhették, így nagy dinamikájú, széles frekvencia-tartományú hanglemezt készíthettek. Ez a rendkívül jó hangminőség már egyszerűbb lemezjátszókon is meghallható, jobb rendszereken pedig egészen különleges élmény nyújt.

Elméletileg, pusztán a technikai háttér és vágási technika miatt a legjobb hangú magyar LP, és mivel a hazai hanglemezgyártás első ilyen különlegessége, mérföldköve, így hagyjuk is nála e tiszteletbeli címet. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a későbbiekben kiadtak még néhány „45-ös nagylemezt”, de azok technikai háttere, a felvétel és a vágás minősége elmaradt az LGT albumától – Neoton, Fesztiválzenekar, Sebestyén Márta, Waszlavik Petőfi Velorex -, valamint 33-as „hagyományos” LP-k is készültek igazán kiváló, audiofil minőségben.

További LGT
További lemezkritikák

Megosztom:

Comments

Leave a Reply