Long ösvénye – avagy a tápellátás zavarai (4)

Tuning

Ahhoz, hogy tovább tudjunk menni tápellátás témában, egy kicsit el kell, hogy vonatkoztassunk az áramtól.

Az elektronikában jártasabb olvasóktól is ezt kérem, és fordítsuk le a problémák egy részét, mindenki által érthető és talán eléggé szemléletes helyzetre. Az áramot tekintsük futó embernek, a Paks és a lakásunk közötti távot nevezzük ki maratoni távnak, az áramnak az elektromos fogyasztóknál elvégzendő feladatait pedig helyettesítsük fekvőtámaszokkal. Tehát, jön az áram Paksról (maratoni futó a 42 km-es távon), a lakásunkba érve, pedig energiával látja el audio-rendszerünk készülékeit (a maratoni futó a célba érve fekvőtámaszokat csinál). Remélem érthető és csak kevéssé mosolyogni való a hasonlat, de higgyétek el, sok mindent meg fogtok érteni.

Tehát jön a maratoni futó atléta és a célban fekvőtámaszokat kell csinálnia. Az út utolsó szakasza – mondjuk 500 m -, az első esetben hegynek felfelé, belógó faágak között, szűk csapásokon át megy, a másik esetben sík terepen, többé-kevésbé egyenletes talajon, a harmadik esetben pedig igazi futópályán, lejtőn lefelé, ráadásul hátszéllel. Gondoljuk végig, melyik esetben fog ugyanazon futó több fekvőtámaszt csinálni a célban, melyik esetben marad több energiája, amit munkavégzésre használhat?
Gondolom, mindenki számára egyértelmű, hogy maratoni futónk fekvőtámaszainak számát akár jelentősen is meg tudjuk növelni, ha levágjuk az adott esetben belógó ágakat, kiszélesítjük az ösvényeket, megszüntetünk akadályokat, melyeket át kellene ugrania, esetleg kiépítünk egy kényelmes, lejtős futópályát…

Az árammal kapcsolatban ugyanezek a lehetőségek szintén léteznek. A villanyórától már csak rajtunk (rajtatok) múlik, hogy mennyi „akadályt” leküzdve, hány árkot átugorva és milyen futópályán jut el az áram az erősítőnkig, lemezjátszónkig, stb.

Tehát – miután az előző részben leírtak alapján megtaláltad minden egyes fogyasztó helyes fázisát – most láss neki az akadálymentesítésnek! Az egyszerűbb és ingyenes megoldásoktól haladunk a bonyolultabb, költségesebb lehetőségekig, így mindenki eldöntheti, meddig „megy el”. A későbbiekben bármelyik szintről tovább lehet lépni, nem kell visszatérni a „startvonalra”. Azaz, időnként mégiscsak vissza kell lépni az első egy-két pontra, mert az ott leírtakat ajánlott mondjuk évente elvégezni.

Stage 1

Kapcsold le a villanyórai főbiztosítékot és a mellette lévő biztosítéktábla minden kismegszakítóját. Ezután a teljesen áramtalanított lakást járd körbe és minden egyes audio- és videokészülék, hűtő, mikró, kislámpa stb. hálózati dugóját húzd ki a fali aljzatból, majd dugd vissza. Ezt ismételd meg egymás után 6-8 alkalommal – a végén ügyelj a megfelelő dugóállásra, amit már korábban sikerült megtalálnod. Ugyanezt tedd meg az összes kábel készülék felőli végén is, valamint az összes elosztódnál. Minden egyes villanykapcsolót billents le-fel állásba szintén legalább 6-8 alkalommal. Ezután menj vissza a villanyórához és a főbiztosítékot szintén kapcsolgasd le-fel többször, majd hagy lekapcsolva. Ezután az elosztótáblán lévő biztosítékok mindegyikével tedd meg ugyanezt. Amikor végeztél kapcsolj fel (be) minden biztosítékot. Ezt érdemes legalább évente megtenni.

Stage 2

A főbiztosíték és a többi kismegszakító lekapcsolása után vedd le a biztosítéktábla műanyag borítását (ha van). Az ott található összes vezetékrögzítő csavart (minden kismegszakítón 2 db, plusz esetleg az egyebek), finoman lazítsd ki, majd alaposan húzd meg – ne sajnáld őket, adj bele erőt rendesen. A bátrabbak, tapasztaltabbak, ugyanezt tegyék meg az összes falialjzat és bontható hálózatidugók esetében is. Ha végeztél, kapcsold vissza az összes biztosítékot. Ezt érdemes évente megtenni.

Stage 3

Most kénytelenek lesztek vásárolni. Először is 1 dl tiszta alkoholt a patikában, valamint egy flakon számotokra szimpatikus kontaktusjavító olajat. Sokféle létezik – én Van Den Hul The Solution-t használok. Nem kell megijedni az árától, egyetlen flakon akár életed végéig kitart. Kapcsold le az összes biztosítékot, vedd le a biztosítéktábla műanyag borítását. Oldd ki az első kismegszakító alsó csavarját, vedd ki alóla az ott lévő kábelt, vagy kábeleket. Alkoholos vattával pucold meg a fémrészüket. Alkoholba mártott ecsettel pucold ki a kismegszakítón lévő helyét a vezetékeknek, valamint a rögzítő csavart. Amikor az alkohol elpárolgott, kend be vékonyan a vezetékvégeket és a kismegszakítón lévő vezetékrögzítő helyet a VDH olajjal, majd a vezetéket dugd vissza a helyére és húzd meg a rögzítőcsavart alaposan. Ezt csináld meg minden biztosítéknál, csavarnál vezetéknél, vezetékrögzítésnél.

Szereld vissza a műanyagtáblát és csináld meg a Stage 1-ben említett le-fel kapcsolgatást, majd hagyd a főbiztosítékot lekapcsolva – legyen áramtalanítva a lakás. Csináld meg a Stage-1-ben említett le-fel kapcsolgatásokat, majd a hálózati csatlakozók „átmozgatását”. Azonban, amikor egy-egy dugónál megtörtént a 6-8 bedugás, kihúzás, hagyd azt kihúzva. Pucold meg alkoholos vattával az érintkezőit és alkoholos ecsettel a falialjzat „lyukjait”. Miután az alkohol elpárolgott, kend be VDH kontaktusjavítóval vékonyan az érintkezőket, majd 2-3 alkalommal ismét húzd ki, majd dugd vissza.

Ezt a dugdosós, tisztítós, bekenős procedúrát csináld meg az összes készülék (kislámpa is) csatlakozóin és az összes falialjzatnál. A tisztítást, olajozást csináld meg az összes izzólámpa, led, fénycső foglalatánál és a világítóelemek érintkezőinél is! Ezután minden audio- és videokészülék biztosítékát is vedd ki és a biztosíték, valamint a foglalat fémrészeit a már begyakorolt módon tisztítsd, olajozd. Sajnos, néhány készülék biztosítéka dobozon belül van, így a hozzájuk jutáshoz le kell venni egyes készülékek tetejét. Ha mindennel végeztél, kapcsold vissza az áramot.

A Stage 1 és Stage 2 lépések nagyon elkoszolódott, beégett hálózatokon járnak hallható, látható eredménnyel, a Stage 3 viszont már mindenhol észrevehető, akár jelentős javulást hoz!

További tápellátás

Megosztom:

Comments