Marosi István – Maggie-műhelytitkok

Audio, Bemutató, Egyéb, Hangsugárzó, Tuning

English language can be selected in upper left corner (British flag).  Marosi István nagyon sokak, nagyon sokféle hangsugárzóját javította már meg, és nagyon sok, javíthatatlannak gondolt hangsugárzónak, hangszórónak adott új életet. Munkássága során szinte mindennel találkozott, így például a tulajdonosok és szervizek által javíthatatlannak ítélt Magneplanarokkal is.

Marosi István több évtizednyi tapasztalataiból, a sok-sok munkából, a munkák során készült rengeteg fényképből, egy izgalmas könyv készült „Hangszóró javítás” címmel, amely könyvről a későbbiekben bővebben is beszámolok. Addig is figyelemfelkeltésként és minden Magneplanar-tulajdonos megnyugtatásaként, jöjjön a könyvből nagy kedvencem, a Magneplanar, és István „kapcsolata”.

Marosi István – Maggie-műhelytitkok

Az audiofil témájú baráti beszélgetések alkalmával ha szóba kerülnek a különleges hangszórók, akkor a Magneplanarok nevét minden alkalommal megemlíti valaki. Nem lehet közömbösen tekinteni ezekre a jól megtermett panelokra. Nem mondom, kell egy kis idő amíg az ember megszokja ezt a hangzásvilágot, ugyanis a zene nem egy meghatározott pontból érkezik felénk, hanem egy nagyobb felületről szól. Ez egyesek számára akár zavaró lehet, főleg azoknak akik a kisméretű monitorok hangjához szokott hozzá. Aki viszont meg tud barátkozni vele, annak mindig is egyféle referencia lesz ez az élmény. Azon kevesek akikből negatív véleményt váltott ki a szélessávú ribbonok hangja, azok egy része valószínűleg a nem megfelelő hallgatási körülményeket okolhatja. Ugyanis a panelek viszonylag nagy teret igényelnek, és nem szeretik a hátsó fal közelségét sem. Ezen kívül a felépítéséből adódóan alacsony érzékenységűek, és igencsak izmos erősítőre van szükség ahhoz hogy ki tudjuk hozni belőlük a maximumot. Az szkeptikusok egy része viszont a Magneplanarok rossz hírével magyarázza az ellenérzésüket. Ez abból adódik hogy a mi kis hazánkban néha-néha fellelhető darabok már rendszerint 30-40 évesek. A kor bizony nyomot hagy rajtuk, és előfordulhat hogy egyszercsak elhallgat a magassugárzójuk, vagy időnként, főleg nagyobb hangerőnél be-bereccsen a hangjuk az erőteljesebb basszusoknál, ami igencsak lerontja a hallgatási élményt. Mindkét jelenség a hangszórók felépítéséből adódik.

marosi istvan 1

 A magassugárzóknál fontos paraméterek a minél rövidebb válaszidő, és magas felső határfrekvencia. Ehhez értelemszerűen le kell csökkenteni a mozgó tömeget. Ezt úgy érik el, hogy réz helyett vékony alumínium huzallal tekercselik a tweetereket. A meghibásodást az okozza, hogy a szigetelő lakkréteg idővel megrepedezik a huzal felületén, és a hajszálrepedéseken kereszül a fém érintkezik a külvilággal. Az oxigén és a légköri páratartalom miatt az oxid réteg egyre vastagodik, és ezzel párhuzamosan fogy az alumínium. Eljön az az idő, amikor annyira elvékonyodik, hogy egy ponton megszakad az összeköttetés, és a magassugárzó elnémul. A javításhoz le kell szerelni a panelről a fa keretet majd a védő és díszítő szövet borítást. Óvatosan bánjunk vele, a panelnak csak a szélét fogjuk meg hogy a nagy felületű szabadon álló membrán nehogy megsérüljön. Ha tehetjük akkor ne egyedül álljunk neki szétszerelésnek. Ezután egy asztalra fektetve a membránról egyszerűen egy csipesszel és némi oldószer segítségével le kell fejteni a régi huzalozást, lemosni a régi ragasztót, majd sorról sorra felragasztani az új huzalt.

marosi istvan 2marosi istvan 3marosi istvan 4

A folyamat nagyon egyszerű, az átlátszó membránt alkotó fólián csak a mágnesek közötti rés közepét kell követni. Itt nagy sík felületű csavarokat használtunk a leszorításhoz, hogy feszesen tudjuk tartani a vékony huzalt. A csavarokat a hangszóró mágnesei szorítják a fóliára. Ha végigértünk a teljes huzalozással, forrasszuk rá a végeit a rézfólia kivezetésre, és a találkozási pontot is ragasszuk le. Némi utánajárással rézzel bevont szigetelt alumínium huzal is beszerezhető, (lásd a képeken) ami nagyságrendekkel meghosszabbítja a hangszórók élettartamát, és a forrasztása is sokkal egyszerűbben kivitelezhető.

marosi istvan 5

A mélysugárzó szekció meghibásodása legtöbbször abból adódik, hogy a fólia szélein ahol a huzalozás visszafordul, felválnak ezek a kis „kanyarok”. Ezeket is rugalmas kontaktragasztóval erősítsük meg, és várhatóan már nem okoznak több problémát. A javítás nem túl bonyolult, de bánjunk óvatosan a szerszámokkal, mert a membránt alkotó Mylar fólia erős ugyan, de nagyon könnyű kilyukasztani. Ha a borítás leszerelve találunk a fólia felületén lyukakat… esetleg mi okoztuk valamelyik eszközzel, akkor ugyanezzel a kontakt ragasztóval javítsuk ki. Arra kell odafigyelni, hogy a fóliát ne ragasszuk hozzá az alatta néhány milliméterrel található mágnesek sorához.

Egy alkalommal egy olyan Magneplanar került hozzánk javításra, ahol a mélysugárzó tekercselése is alumínium huzallal készült. A probléma oka itt is az oxidáció volt, ezért a teljes huzalozás cserére szorult. Mivel nem sikerült 0.8 mm-es átmérőjű aluhuzalt beszereznünk, ezért az általunk épített huzalsodró géppel készítettük el a hét vékonyabb huzalból álló, megfelelő keresztmetszetű sodratot.

A mélysugárzónál viszont rajzoljuk vagy fotózzuk le a vezetékek kialakítását, mert valamivel bonyolultabb mint a magassugárzóé, ugyanis egyes szakaszokon meg van duplázva a huzalozás. Természetesen ugyanilyen fontos a polaritás helyes bekötése is. A javítást bárki el tudja végezni aki rendelkezik némi kézügyességgel és valamennyi műszaki érzékkel. Ha a huzalok cseréjét gondos odafigyeléssel végezzük el, akkor újabb évtizedekig élvezhetjük ennek a nem mindennapi hangsugárzónak a hangját.

marosi istvan 2

Akit részletesebben is érdekel a folyamat, az a 2021-ben megjelent Hangszórójavítás című könyvemben több információt is találhat nem csak a ribbonok, de sok más hangszóró javításáról is. A könyv beszerezhető a 8. kerületi műhelyünkben személyesen, vagy akár postai úton is megrendelhető a 20/9438-336 telefonszámon, vagy a rövidesen induló hunaudio.com oldalról is.

Marosi István

Megosztom:

Comments