Múltidéző – Boston Lynnfield 300L, 500L

audio, hangsugárzó, vintage

A kilencvenes évek elején sorban jelentek meg Magyarországon is a legkülönfélébb hangsugárzó-gyártó cégek termékei. Nem győztük kapkodni a fejünket a különlegesebbnél különlegesebb hangsugárzók láttán és hallatán. Sajnos, a szocialista hiánygazdaságból a fogyasztói társadalomba való “átlépés” nem ment gyorsan (sőt, szerintem mind a mai napig nem is történt meg), így még a tőlünk nyugatabbra bárki számára elérhető hangsugárzók is nálunk kuriózumnak számítottak.

Ezen próbált meg segíteni néhány kereskedő, akik egyrészt sikeresen kialkudtak egy Magyarországra szánt eladói árat, valamint sikerült néhány még csak-csak megfizethető hangsugárzót is behozniuk.

Ilyen volt az amerikai Boston cég A40 és A60 hangsugárzója, valamint egyik nagy kedvencem a HD5 minimonitor. Ez utóbbiból egy párat a Volkswagen bogaramban hallgattam évekig nagy-nagy elégedettséggel, valamint egy barátomnál egy pár HD5 membránját láttam kiszakadni (kirepülni) a helyéről egy afrikai dob-együttes lemezét hallgatva.

A Boston arról a szintről, ahova a piac, azaz a zenehallgatók bepozicionálták a Lynnfield-re keresztelt hangsugárzóival próbált kitörni, amely hangsugárzók közül a 300-ast valamelyik korai high-end kiállításon a Datateam jóvoltából a magyar nagyközönség is megismerhette. Eredetileg az 500-ast is szerették volna bemutatni, de annak a bemutatóra szánt párját egy vásárló 5 perc hallgatás után, még a kiállítás előtt azonnal megvette, hazavitte.

Ez a rövid áttekintő a valaha volt legjobb Boston hangsugárzók, a Boston Lynnfield 300L és Lynnfield 500L kulcsfontosságú egységeit és műszaki megoldásait mutatja be.

boston lynnfield

boston lynnfield

A Lynnfield 300L egy egydobozos hangsugárzó, aminek hangszóró-készlete mindössze egy 130 mm-es mély/közép-sugárzó és egy 25 mm-es csipogó. Mindkettő egy közös, alumínium vázba van beépítve. E közös váz szerves részeként van kialakítva a hangdoboz baszreflex-nyílása is.

A Lynnfield 500L két, külön légterű dobozból áll, melyekből a felső (kisebbik) doboz tartalmazza – a 300L-hez hasonlóan – a 130 mm-es és a 25 mm-es, közös, öntött vázban lévő hangszórókat, az alsó (nagyobbik} dobozba pedig 2 darab 165 mm átmérőjű, szintén öntött kosarú hangszórót építettek.

Az 500L hangsugárzónál a kisebbik dobozban lévő 130 mm-es hangsugárzó csak a középsávban dolgozik, – a mélyenergiákat az alsó, nagyobbik dobozba épített 165 mm-es hangszórók dolgozzák fel – így a 300L-nél meglévő baszreflexnyílás átkerült a basszus egységet tartalmazó alsó dobozba. (lásd a képeket)

A Boston új 130 mm-es és 25 mm-es hangszórója eltérően az összes addigi gyakorlattól, egy közös, eloxált, alumínium-vázban van rögzítve, amely vázban ki van alakítva mindkét hangszóró saját kosara. A közös vázat statikailag úgy tervezték, hogy az a benne dolgozó membránok részére a lehető legszélesebb frekvencia- és dinamikatartományban is stabil, rezonancia mentes támasztékot biztosítson. Az (akkoriban) újfajta kialakításnak köszönhetően, e vázhoz abszolút stabilan és csavarodás mentesen rögzíthetők az új hangszórók nagy erejű mágnesei.

Az öntött, közös vázon kívül, maguk a hangszóró-membránok is alumíniumból készülnek, amelyek így egyszerre lehetnek szikla-szilárdak és pihekönnyűek. Ennek köszönhetően a membránok hűen követik a zene legapróbb rezdüléseit, dinamikai ugrásait

Amplitúdó-modifikációs készülék (AMD)

Az AMD egy olyan speciális szerkezet, amely képes kihasználni a levegő természetes rezonanciakarakterisztikáját. Egy rezonátor cső hossza mindig meghatározza annak rezonanciáját. Ez azt jelenti, hogy kialakítható egy egyéni hangzás a hangszóró membrán előtt megfelelően elhelyezett rezonátorcső hosszának tetszőleges beállításával.

Az AMD tervezésének nyitja abban áll, hogy a rezonáló cső tompítani fogja, vagy ha úgy tetszik csökkenti a kiválasztott frekvencia erősségét. Ha például a “Middle C-csövet” a hangszóró elé helyezzük, akkor a közép C-hangot csillapítjuk általa.

boston lynnfield

Az AMD tehát egy olyan hangolt csősorozat, amely a mélysugárzó illetve a csipogó által gerjesztett bizonyos frekvenciák csillapítását végzik el, s teszik ezt elektronikai alkatrészekből elkészített szűrőkőr helyett, pusztán akusztikai úton.

Ezen szűrők szűk sávtartománya ideálissá teszi azokat a membrán olyan anomáliájának kiküszöbölésére, mint például a fémes csengés.

A különböző frekvenciákra hangolt AMD-ket – mivel az egyes rezonátorok működésükben egymást nem zavarják – hídba lehet építeni, melyet ezután vagy a woofer, vagy pedig a tweeter elé kell helyezni. A hangolás rendkívül kritikus művelet, ezért már a hangoló-csövek gyártása során is nagyfokú pontosság van előírva (0.025mm-es tűrés!). Ez a szűk toleranciát csak úgy tudtuk elérni, ha az AMD-k fröccsöntéséhez magas hőmérsékletű üveggel telített nejlont alkalmaztunk. A mélyközébsugárzó AMD-je levegőoszlopokat használ csövek helye (ugyanolyan működési elv!).

A Boston Lynnfield széria hangszórói

Csipogó: A mágnes-szerelvényt neodímium mágnes felhasználása révén sikerült miniatürizálni, ami lehetővé tette a 25 mm-es hangszóró közel helyezését a közép-, illetve a mélyközép-sugárzóhoz. Ez az elvékonyított mágnes átmérőjét tekintve nem éri el még a 25 mm-t sem, mégis háromszor erősebb a hagyományos kivitelűeknél.

Mélyközép: A 130 mm-es hangszóró a Lynnfield 500-as típusnál közép-, a Lynnfield 300-asnál mélyközép-sugárzóként került alkalmazásra. Szinte teljes egészében csak alumíniumból készült, beleértve a tölcsért és a lengőtekercs tartóhengerét egyaránt.

Ez egyrészt kiváló stabilitást és merevséget biztosít a szerelvény számára, másrészt a lengőtekercset még huzamos ideig tartó nagy hangerőn sem engedi felhevülni.

Az 500-as mély-basszus hangszórója: Az 500L basszus hangdoboza egy kétkamrás sávszűrő ház két 165 mm-es mélysugárzóval.

A hangszóróváz (hangszórókosár)

Egy olyan speciális hangszóróvázat terveztek a Boston Lynnfield szériához, ami által a különböző frekvenciákon dolgozó membránok olyan közel helyezhetők el egymáshoz, amennyire az fizikailag lehetséges. Ettől függetlenül sík és merev fel erősítőfelülettel rendelkeznek. Ez a fajta rögzítési mód lehetővé teszi az úgynevezett pontforrás effektust, ami azt az érzetet kelti a hallgatóban, mintha a hangszóró hangja egyetlen pontból indulna el hozzá.

Tervezésekor elsőrendű szempont volt az alacsonyfrekvenciák kezelhetősége magas teljesítmény esetén is.

További adatok

A teljes huzalozás 1,8 mm2 nagy tisztaságú oxidmentes rézből történt. Minden csatlakozó – akár kívül, akár belül helyezkedik el – 24-karátos arannyal van bevonva.

A speciális dobozforma ragyogó akusztikus semlegességet és strukturális szilárdságot biztosít. Mindkét modell brazil ültetvényből származó Santos rózsafa, illetve fekete furnérlemez felhasználásával készült.

A hangsugárzók előlapja sűrű, rezonanciamentes polisztirolból lett kialakítva, nagyfokú akusztikus áteresztést biztosítva.

A 300L típushoz a gyár egy különleges állványt ajánl, alul az elengedhetetlen tüskékkel, felül pedig … Nos felül nem használnak sem tüskéket, sem gyurmát, hanem a hangdobozokat rácsavarozzák az állványra, így az egy egységet képez vele. (Azt nem tudni, hogy ezt a megoldást a Boston “vette át” a Sonus Faber hangsugárzóktól, vagy fordítva, mindenesetre nem túl elterjedt megoldás. Az állványhoz való hangsugárzó-rögzítés ezen módját az ELAC 330-as hangsugárzó esetén még tüskékkel is kiegészítették.)

Sajnos, a Boston Lynfield széria nem hozta meg a várt áttörést. Sokan megcsodálták, sokan elismerően nyilatkoztak róla, de a Boston szép lassan lecsúszott a “harmadosztályba” és ma már csak, mint huszadrangú házimozi-hangsugárzókat gyártó céget emlegetik.

Megosztom:

Comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar
Scroll Up