Nu-Vista Vinyl (phono-erősítő)

Bemutató, Erősítő, Hírek

A hanglemezek és maga az LP-játszás a reneszánszát éli. Sorban jelennek meg a régi albumok újrakiadásai és jelentetik meg napjaink zenekarai (szerintem csak reklámfogásként) albumaikat limitált példányszámú LP-n. Ez a folyamat együtt jár azzal, hogy egyre több lemezjátszó és a hanglemezek lejátszásához elengedhetetlenül szükséges phono-erősítő jelenik meg a piacon. Bár ezek túlnyomó részt az alsóbb ár- és minőségi kategóriát képviselik, időnként felbukkan egy-egy igazi különlegesség is! A Musical Fidelity megjelentette a Cég történetének legdrágább, legnehezebb, legjobb(?) MC / MM-erősítőjét Nu-Vista Vinyl néven.

Nu-Vista Vinyl

A Nu-Vista és Tri-Vista osztály készülékei mindig is a felső kasztot képviselték a Musical Fidelity készülékei között, így a jelenlegi, nuvistorokra épülő “felsőosztály” részeként megjelent Vynil, már pusztán nevében és a családra jellemző “ruházatában” is tiszteletet parancsoló – az áráról (3700 euro) nem is beszélve.

Először is a száraz adatok a Nu-vista Vinyl phono-erősítőről:

MC-erősítő
Bemeneti impedancia 10 Ω és 47 kΩ között 8 lépésben állítható.
Torzítás 1 kHz-en kisebb, mint 0,01°%.
Jel / zaj viszony: >88 dB

MM-erősítő
Bemeneti kapacitás 50 pF és 400 pF között 8 lépésben állítható.
Bemeneti impedancia: 470 kΩ.
Jel / zaj viszony: >90 dB

4 db nuvistor.
Minden részegység önálló panelen van elhelyezve.
Tápegysége “dualmonó” kivitelű, 2 db túlméretezett toroid transzformátorral.
Szimmetrikus és aszimmetrikus kimenetek.
Mérete: 482x130x385 mm
Súlya: 14,5 kg

Nu-Vista Vinyl

A készülék doboza magán viseli a család minden jellegzetességét. Súlyos, vastag előlap, reléket mozgató választógombok, látványos Nu-Vista gravírozás és nem utolsó sorban hatalmas hűtőbordák – amiknek ugyan nincs hűtési szerepük, de legalább a mechanikai rezgéseket csillapítják. A hátoldalon stabil felépítésű aranyozott be- és kimenetek valamint aranyozott földelőcsavar található, ahogy egy ilyen készüléken illik. A bemenetek számán feltétlenül érdemes egy kicsit elidőzni. Általában az embereknek egy lemezjátszójuk van, amin egy darab hangkar tartalmaz egy darab hangszedőt. A lelkesebbek, maximumra törekvők használhatnak két-három lemezjátszót, vagy vehetnek egy olyat, amire három hangkar+hangszedő is szerelhető. Életemben egyszer ugyan láttam olyan lemezjátszót, amire egyszerre négy kart szereltek, de számomra ez valahogy már ellent mond a józan (paraszti) észnek. A Musical Fidelity nem bízott semmit sem a véletlenre, a Vinyl hátoldalán öt(!) bemenet található, melyek mindegyike lehet MM-, vagy MC-hangszedőhöz, melyekhez ráadásul egyedileg beállíthatjuk az optimális illesztési kapacitást, ellenállást. Természetesen az erősítő a beállított értékeket elraktározza.

Nu-Vista Vinyl

A Musical Fidelity szuperlatívuszokban beszél új phono-erősítőjének hangjáról!

“Nincs zaj, nincs torzítás, nem lehet túlterhelni a bemeneteit; a műszaki megoldások mind-mind a zenét szolgálják; a megszólaló zene a művészek szándékának megfelelően érzelmes és szenvedélyes; nagyon, de nagyon mély basszus, holografikus tér; a zenét ezen hallgatva, lelked megkönnyebbül, a zene a szívedig hatol…”

Mivel a jelenlegi Nu-Vista sorozat erősítői (600, 800) és CD-játszója tényleg a cég valaha készült legjobb készülékei közé tartoznak, így – bár Antony Michaelson a cég elnöke szeret “nagyokat” mondani – hajlamos vagyok elhinni, hogy a Nu-Vista Vinyl sokkal jobb, mint az a phono-erősítő (MM / MC), amit a nyolcvanas években gyártott MVX előerősítő tartalmazott. Mostanáig azt tartották (a hallottak alapján én is) a legjobbnak.

További Musical Fidelity

Megosztom:

Comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar