Szomorú búcsú a Transcriptors lemezjátszóktól

Hírek, Lemezjátszó

A hanglemezeladások évről évre rekordokat döntenek – ez tény. Úgy gondolom, ez elsősorban nem a hangminőségnek, hanem a folyamatos reklámkampányoknak köszönhető, amelyek az ifjabb generációkkal is megkedveltették az analóg korongokat, lemezjátszókat (pl. Transcriptors).

A különböző zenei és hifis fórumok állandó témája a napjainkban kiadásra kerülő LP-k hangminősége. Sokan gondolják úgy, hogy hiába a 180-240 grammos alapanyag, hiába a 45-ös fordulatszám (és az emiatt dupla albumokon 4 oldalassá tett anyagok zenei élvezhetetlensége), a 30-40 évvel ezelőtti kiadások valahogy jobban szólnak. Természetesen ez alól vannak kivételek – hiszen, akár a Media Markt-ban is találni igazi (hang)remekműveket.

Az LP-eladások növekedésével értelemszerűen együtt járt (jár) a lemezjátszók iránti megnövekedett kereslet. Ennek legnagyobb haszonélvezője a Pro-Ject, amely cég már-már követhetetlen mennyiségben ontja a különféle lemezjátszókat az egyre alsóbb minőségi kategóriákban. A felsőbb kategóriák, az igazán jó készülékek iránti kereslet azonban, ha nőtt is, messze nem ilyen látványos mértékben.

Sokan gondolják úgy, hogy az LP reneszánsza valójában egy marketinglufi (hiszen az), ami hamarosan kipukkad, s ami kiadókat, gyártókat fog csődbe vinni – talán nem is olyan távoli ez az időpont… Miközben a felszínen azt látjuk, tapasztaljuk, hogy dübörög az “analógbiznisz”, a színfalak mögött az egyik legrégebbi és igencsak kultikus gyártó, a Transcriptors bejelentette, hogy véglegesen abbahagyja lemezjátszói gyártását.

A céget David Gammon alapította még 1960-ban. Leghíresebb lemezjátszója – Hydraulic Reference – mára kultikus tárggyá vált. Szerepelt Stanley Kubrick “Mechanikus narancs” c. filmjében, valamint állandó kiállítási tárgya lett a New York-ban található Modern Művészetek Múzeumának (MoMA).

A Saturn, Skeleton, Round, Transciber, RF1 és persze a Reference lemezjátszók örökre beírták magukat a lemezjátszás történelemkönyvébe – aki teheti, feltétlenül őrizze meg azokat az utókor számára.

További lemezjátszók

Megosztom:

Comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar