Valami készül – Magneplanar 30.7 for Condos

Bemutató, Hangsugárzó

English language can be selected in upper left corner (British flag).  A Magnepan cég az általa készített Magneplanar hangsugárzókkal immár 50 éve bizonyítja folyamatosan a panelsugárzók előnyeit a kónuszos hangszórókkal és az azokból elkészített különböző hangdobozokkal szemben. A Cég panelsugárzói még a basszustartományt is tisztán, energikusan, kónuszos (dobozos) hangsugárzóktól igen-igen ritkán hallható valóságérzettel tolmácsolják. Ennek sajnos komoly ára van – a méret. Aki beleszeret a Magneplanar hangsugárzók hangjába, jól teszi, ha vásárlás előtt új lakást, hatalmas alapterületű nappalit keres. Erre most így 50 év után bejelentik, hogy elkészült egy demópéldány, egy prototípus, egy „Compact” megoldás, aminek munkaneve: Magneplanar 30.7 for Condos

Na jó, de mi ezzel a gond, lesz egy új Magnepan hangsugárzó – kérdezhetnénk -, azonban a történetben van egy egészen aprócska csavar.

A Magnepan tehát fennen hirdeti fél évszázada, hogy csak a magnetodinamikus elv (meg persze a ribbon) az egyetlen és igaz út a reprodukált zene megszólaltatásához. Az elvből következően alacsonyabb basszusszintet pedig egyre nagyobb és nagyobb membránmérettel pótolták. Így született meg a jelenlegi legnagyobb Magneplanar, a 30.7, ami már csak oldalanként 2-2 panelen fér el. Ez már van akkora, hogy az elhelyezése még az amerikai méretű nappalikban is gondot jelent(het), az európai kisebb nappalikban pedig szinte lehetetlen elhelyezni.

magneplanar 30.7

Mit tesz ilyenkor egy cég, egy tervezőcsapat, miként csökkenti úgy a méretet, hogy megőrizzék a 30.7 kvalitásait, de jelentősen csökkentsék a méretet? Na mit?

Egyszerűen nehezemre esik leírni, legalább annyira, mint ahogy a Magnepan cégnek nehezére esett bejelenteni – sűrű bocsánatkérés és a „menekülési útvonal” megtartása mellett -, hogy a Cég történetében először betette néhány kónuszos hangsugárzó a lábát a Magnepan gyárba és építettek belőlük egy dipól kivitelű mélysugárzót.

Nem tudom, mennyire kell Magneplanar rajongónak, fanatikusnak lenni ahhoz, hogy ez a hír igazi megdöbbenést, hitetlenséget, sőt (némi) felháborodást váltson ki a Cég vásárlóiban, de speciel én először hírlapi kacsának tartottam a hírt, majd mielőtt elmerültem volna a hír értelmezésében, feldolgozásában – biztos, ami biztos – meglátogattam kedvenc konyakos üvegemet.

Megfelelően lehiggadva, álltam neki a további kutakodásnak, de a következő információmorzsa elolvasása ismét konyakot kívánt, így az üveget inkább már vissza sem tettem a polcra.

Magneplanar 30.7 for Condos

A Magnepan nemcsak, hogy kónuszos hangsugárzót engedett az új panelsugárzója mellé, de annak meghajtását rábízta egy DSP-vel ellátott erősítőre – szent borzadály. Mi lesz ebből?

Tovább olvasva a híreket, némi megnyugvásra leltem (vagy a konyak hatott), mert bár a bemutató megvolt – melyen alig néhány beavatott vehetett részt, de még semmi sincs eldöntve. Azt, hogy lesz-e termék, lesz-e hibrid Magneplanar, a vásárlók fogják eldönteni, ezért a prototípust országjáró körútra viszik, s a meghallgatások visszajelzései alapján döntik el a kompakt méretű Magneplanar „30.7 for Condos” további sorsát.

Kíváncsian várom a népítéletet.

A Long Pinterest oldalán közel ezer Magneplanar fotót láthattok – klikk.

Megosztom:

Comments