Hangtechnikai könyvek 1

Bemutató, Egyéb

A lemezgyűjtésnek, s azok megszólaltatásának elengedhetetlen feltétele, hogy tudjuk, mit miért csinálunk, mi miért szól. Még nem arról „beszélünk”, hogy mi miért szól(hat) jobban, vagy rosszabbul – ne vágjunk a közepébe  -, hanem először csak szólaljon meg az a hanglemez, CD, kazetta, szalag, vagy akár a rádió. Ehhez sok segítséget kaphatunk többé-kevésbé hozzáértő barátainktól, fórumos ismerőseinktől, vagy segíthetnek a hangtechnikai könyvek, melyekből közvetlenül, vitathatatlanul hozzáértő szerzőktől kaphatunk fontos információkat.

A sokat szidott, elmúlt rendszerben megjelent néhány informatív, valódi értékeket tartalmazó nemzetközi színvonalú könyv amiket figyelmetekbe ajánlok. Ezeket ma is érdemes beszerezni, érdemes bennük elmerülni, érdemes velük az alapoktól „végigjárni” az utat. Fogok mutatni még sok könyvet, de először a három alapmű, amelyek mindenki számára érthetőek, nem veszik el a kedvüket a hangtechnikában való kalandozástól

Degrell László – Lemezjátszók és hanglemezek

Ami ebben a könyvben nincs leírva a lemezjátszókról, azok felépítéséről, beállításáról az az információ nem is létezik. Amatőröknek és profiknak egyaránt érthető és olvasmányos kiadvány, aminek segítségével garantáltan a legjobbat hozhatjuk ki lemezjátszónkból. Ami e könyvben nincs leírva, az már a kevésbé konkrét, nem mindenkit érdeklő és nem egyértelmű eredményt hozó tuning kategória.

H. H. Klinger – Hangdobozépítés

Hangtechnikai könyvek

Egy hangreprodukáló lánc legfontosabb eleme, amin a legtöbb múlik, maga a hangsugárzó (ezzel nem mindenki ért ugyan egyet). Javaslom, először mindig a számunkra legjobban tetsző hangsugárzót találjuk meg, s ahhoz alakítsuk a rendszer többi elemét, s főleg, ahhoz válasszunk erősítőt. Eléggé el nem ítélhető módon, mégis eme meghatározó eszközhöz „ért” mindenki leginkább, ezt barkácsolják össze a legtöbben, hisz „ócsóé” vesznek hangszórót, bekötnek egy „kondit”, vágnak néhány pozdorja lapot, lukak bele, csavarokkal, pláne szegekkel összeütik és kész… Azok, akik ezen egy kicsit túl akarnak lépni, esetleg szeretnének a saját maguk barkácsolta hangdobozokon zenét is hallgatni, remek alapot és sok-sok információt találnak Klinger úr könyvében.

Cs. Kádár Péter – Diszkónika

Azt mondanám legszívesebben, hogy a kötelező alapmű – azért nem mondom mégis, mert nem biztos, hogy megtaláljátok az antikvárokban. Péter nyelvezete meglehetősen sajátságos, ami szórakoztató, laza, időnként meglehetősen vicces, emiatt nem is lehet letenni a könyvet. Majd az első olvasás után visszatérünk az érdekesebb, izgalmasabb részekhez, majd később is rendszeresen levesszük a polcról. Úgy magyaráz és ad át nagyon fontos hangtechnikai információkat, adatokat, szabályokat, hogy közben egyetlen pillanatra sincs tanulás érzetünk, egyetlen pillanatig sem unatkozunk. (Mivel az enyémet szó szerint rongyosra olvastam, így a színes külső borítója teljesen amortizálódott. Sajnos, csak e nélkül tudom megmutatni nektek.)

További könyvek

Megosztom:

Comments

1 comments

  • Molnár lászló

    Én a Cs. Kádár könyvét ismerem. Ehhez még egy hanglemezt is adtak mellékletben, amivel be lehet állítani a lemezjátszónkat. Most újra megnéztem, 36 év alatt sem avult el sok minden, mert az analóg hifi-technika alapjai közel azonosak maradtak. Most ebbe beleértem még az IC-t is, amiről szintén gyakran ír a szerző. A digitális már egy másik téma. Ez a könyv szerintem máig a legszélesebb körű áttekintés az otthoni hangtechnika, elektrotechnika témájában. Külön szórakozás a könyv végén lévő hirdetéseket böngészni.