Napi megvilágosodás – 11

Audio, Egyéb

English language can be selected in upper left corner (British flag).  Az ethernet kábellel (és a korábbi routerekkel, switch-ekkel) kapcsolatos beszámolóm kiváltotta reakciók, óhatatlanul eszembe juttattak néhány konkrét történetet. Sokan lesznek, akik érteni fogják, de szinte biztos vagyok benne, hogy akiknek valóban kellene, meg sem próbálnak majd azokon elgondolkodni, akikről szólnak (többek között róluk).

Sydney Operaház

1956-ban Jam Utzon benyújtott egy szokatlan, és minden addigi építészeti, statikai ismerettel szembemenő, sőt azoknak fittyet hányó tervet az Operaház pályázatára.

A laikusoknak nagyon tetszett, szenzációsnak találták, de az építésztársadalom, a statikával foglalkozó szakma kategorikusan kijelentette, hogy az építmény nem készíthető el. Hatalmas lejárató kampányt indítottak Utzon ellen.

Az ausztrál kormány összeszedte a pénzt az építkezésre, ami 1959-ben megkezdődött. Az építész és statikus szakma folyamatosan bombázta a kormányt, a nemzetközi sajtót, a közvéleményt azzal, hogy az épület tervei szembe mennek az ismert tudománnyal, ezért nem építhető meg, de ha mégis, akkor össze fog omlani.

Az épületet 1973-ban átadták, az említett szakmák egyes képviselői pedig változatlanul tovább szajkózták, hogy az épület össze fog dőlni, sőt, egyesek odáig ragadtatták magukat, hogy kijelentették, a megjelent fotók, filmek mind-mind hazugságok, trükkök, mert ilyen épület nem készülhet, mert szakmai ismereteik ennek ellent mondanak.

Csernobil – 1986. április 26.

A történtekkel kapcsolatban rengeteg párbeszéd maradt fenn írásban és magnószalagon rögzített formában, így csak a lényeget szedem össze egy elképzelt és zanzásított párbeszéd formájában.

– Nagy baj van, felrobbant a négyes reaktor.
– Elvtárs ne keltsen pánikot, mert lelövetem, az erőmű nem robbant fel.
– Már megbocsásson, de látom, itt állok előtte, látom, hogy felrobbant.
– Fejezze be a hülyeséget, egy RBMK reaktor nem robbanhat fel, az fizikai képtelenség.
– Mindenfelé grafittörmelék hever, az pedig csak a felrobbant reaktormagból származhat, hiszen egy erőműben nincs máshol grafit.
– Elvtárs, tudja maga, hogyan működik az RBMK rektor, le tudja írni a fizikáját?
– Nem tudom, hiszen nem ez a szakmám.
– Akkor fogja be a pofáját és kussoljon, mert én tudom, hogyan működik, az nem robbanhat fel.
– De én akkor is látom, hogy felrobbant, hiszen mindent beborít a cserenkov sugárzás kék fénye, arról meg még én is tudom, hogy micsoda.
– Ismételten kérdezem, tudja maga hogyan működik az RBMK reaktor, mert ha nem, akkor mindaz, amit lát úgy baromság, ahogy van, mert fizikai képtelenség.
– Hmmm, a reaktor ettől függetlenül szerintem felrobbant, de akkor inkább befogom a számat.

Innentől kezdve 36 óra kellett ahhoz, hogy a fizikusok, pártfunkcionáriusok elfogadják, hogy bár a tudomány kizárta az RBMK reaktorok megfutását és felrobbanását, az mégis bekövetkezett.

Elon Musk

Ez is egy zanzásított beszélgetés, ami a leírások, beszámolók alapján mindennapos a TESLA és a SPACEX cégekben.

– Az a feladat, hogy…
– Ez fizikailag nem lehetséges.
– Ki vagy rúgva.

– Az a feladat, hogy…
– Az MIT-n doktoráltam, ez szembemegy mindazzal, amit ott tanulta,
– Ki vagy rúgva.

– Azt tapasztaltam, hogy…, várom a magyarázatot.
– Azt nem tapasztalhatta, mert a tankönyvek nem írnak róla.
– Most csomagolj, és többet be se gyere.

– Főnök, van egy ötletem. Igaz, hogy nem írnak róla a tankönyvek, igaz, hogy a jelenlegi ismereteink alapján nem lehetséges, de azt tapasztaltam, hogy…
– Ne is folytasd. Te vagy a kutatás csoportvezetője, mennyi pénz kell.

Megosztom:

Comments

4 comments

  • Buzás Mihály

    Helyesen: Cserenkov-sugárzás, – Csernyenko egy politikus volt.

  • Long

    Köszönöm a kiegészítést – ez már nagyon egybeolvadt bennem, javítom.
    Cserenkov-sugárzást láttam Pakson az Erőműben, Csernyenko temetését pedig élőben, vigyázzállásban végigszenvedtük.

  • Rocketman

    A példáid rosszak, mert a kábelek, switchek esetében egy ismert és már réges-régen kifejlesztett rendszerről beszélünk, amit 1995 óta csak upgrade-elnek, nem pedig egy új rendszerről. Szóval totál hibásak az analógiáid, valamint a másodikat a politika teljesen eltorzította, nem is értem mit keres itt.

    Azt látom, hogy nem igazán érted ezt a mérnöki fejlesztés – kutatás dolgot. De nem te vagy az egyetlen a hifiben, ebbe már sokan belefutottak.

    Erről a cikkről eszembe jutott az a vicc, amikor a páciensnek mindig más képet mutatnak és mindegyikről ugyanaz a dolog jut az eszébe. Szerintem ha elmennél egy Rorschach-tesztre, akkor is azt olvasnád ki, hogy a tankönyvek hibásak, mérnökök idióták, mert ezt akarod látni és csak ezzel tudod védeni az ‘igazadat’. Persze vannak rossz tankönyvek és rossz mérnökök de nem kéne így általánosítani.

  • Novák Tibor

    „A legtöbb ember nem az igazságot keresi, hanem a saját igazságát.”