GTA3R – az igen is, meg nem is Magneplanar

Audio, Bemutató, Hangsugárzó

English language can be selected in upper left corner (British flag).   A GT Audio Works GTA3R panelsugárzójáról talán nem csak Magneplanar tulajdonosoknak, rajongóknak sugárzik, hogy „valami van”. Nézzük, és az az érzésünk, mintha már láttuk volna a Magnepan cég kínálatában, de valahogy mégis más, sőt, nagyon más. Mintha nem is lenne Magneplanar – mert bizony nem is az, de majdnem.

A GTA3R is magnetosztatikus elven működik, mint sokunk kedvence, de a Magnepan panelektől szebb, elegánsabb.

GTA3R 3

A magnetosztatikus panelsugárzók tulajdonképpen kiterített dinamikus hangszórók, melyeknek van mágnese, membránja, tekercse, viszont nincs plusz membránfelfüggesztése, cséveteste, pilléje, kosara, és persze, nincs hangdoboza. Az elvet Jim Winey találta ki, és szabadalmaztatta.

Az évtizedek alatt nagyon sok diy megoldása született – még Magyarországon is -, de az elvet az Eminent Technology cégen kívül sorozatgyártásban nem alkalmazták. Azaz, ez így még sem igaz, mert bár hangsugárzót nem készítenek, de fejhallgatókat igen – sőt, nem is akármilyeneket.

grafikus

A GTA3R alapja is valamikor a múltban egy DIY hangsugárzó volt.

„Greg vagyok, aki 1985 óta készítek dipolsugárzókat…” – indul a GT Audio bemutatkozása. Azt, hogy Gregnek mi a vezetékneve, nem tudjuk meg, ellenben megadja a telefonszámát, meginvitál egy közös zenehallgatásra, beszélgetésre, és biztosít minket arról, hogy heti hét napon keresztül rendelkezésünkre áll.

Némi kutakodás után persze kideríthetjük, hogy Greg teljes neve, Greg Takesh, aki 2012-ben jelent meg először a nagyközönség előtt a New York-i Audio Show-n. Az ott bemutatott hibrid, GTA2 hangsugárzója miatt nem írtam volna meg ezt a blogbejegyzést, de 2018-ban bemutatta a GTA3R típust, ami már igencsak magasra tette azt a képzeletbeli lécet.

GTA3R 3

Négy pár Magneplanar hangsugárzóval való együttélés után azt kell írjam, Greg kijavította a Magnepan cég hangsugárzóinak hibáit, sőt, azokat bizony továbbfejlesztette.

Először is a látvány – még közelről szemlélve is -, azt sugallja, hogy a GTA3R úgy van összerakva, hogy a vásárlónak nem kell a keresztváltó alkatrészeket, vezetékeket azonnal kicserélnie, nem kell azon gondolkodnia, miként is fogja megszüntetni a panelek ingását, stb. Akinek volt már dolga Magneplanarral, tudja mire gondolok.

Másodszor – és főleg -, sikerült egy majdnem szélessávú magnetosztatikus panelt készítenie. A fő panel 40 Hz és 6 kHz között sugároz mindenféle váltás nélkül, ami bizony nem semmi. A sima lefutás miatt, felül nagyon egyszerű hozzá illeszteni, a méretéhez, és persze, a dipolsugárzáshoz illeszkedő ribbont, ami mindössze egyetlen kondenzátorral van vágva.

GTA3R 3

Ez így már önmagában egy teljes értékű dipolsugárzó, ám Greg gondolva a mélyebb frekvenciák szerelmeseire is, kidolgozott egy moduláris felépítésű, dipol-basszusrendszert is. Csak a pénztárcától függ, hogy oldalanként 2-2, vagy 8-8 szubegységet helyezünk el, amelyek a doboz nélküli kivitelük, gyorsaságuk, dipolsugárzásuk miatt kiküszöbölik az összes hibát, amelyek a dinamikus és a különböző panelsugárzók (magnetosztatikus, elektrosztatikus, ribbon) illesztésénél óhatatlanul előfordulnak. A GTA3R basszusszekciója 16 Hz és 60 Hz között dolgozik, mindössze a darabszámot kell a szobamérethez (és pénztárcához) igazítani.

…és van még egy nagyon fontos tulajdonsága Greg hangsugárzójának. Ha a szélessávú panel bármilyen okból tönkremenne – pl. egy planárgyilkos macska miatt -, az a keretből kivehető, cserélhető. Sőt, ha azon a jövőben bármilyen fejlesztés történik, azt a gyártó a már eladott paneleken is megcsinálja, vagy, ha az nem kivitelezhető, akkor azokat cseréli.

A látottak, olvasottak alapján őszintén szurkolok Gregnek, és szélessávú, magnetosztatikus paneljeinek.

Megosztom:

Comments

2 comments

  • Kováts L

    Szépen szól, ez tény és szinte tökéletes a hagzása. De nem tudjuk sajnos azt, a fólia élettartama mennyit bír ki, erről lenne jó valakiknek írni, és azt is megtudni a legkisebb ára ma mennyibe kerülhetne?

  • Long

    A Magneplanárok fóliája örök életű. A gond, a régi planárok vezetékeinek a fólián való rögzítésével van – az válik fel 20-30 év használat után.
    2010-től azonban az un. kváziribbon megoldás teljes sávra való kiterjesztésével ez a probléma megoldódott.
    Valószínűleg a GTA3R is valamilyen egyedi QR megoldást alkalmaz, így akár élethosszig tartó hangsugárzónak is választhatnánk.

    Az amerikai árak nagyon kedvezőek. A legkisebb önálló Magneplanar (LRS) 600 Dollár, egy minden igényt kielégítő 1.7i 2000 Dollár, a hatalmas 3.7i 8000 Dollár, a legnagyobb pedig 30 000 Dollár.
    Sajnos, mire Magyarországra érkeznek, a szállítás, vám, áfa, valamint az eleve magasabb európai ár és a katasztrofálisan sz@r forint miatt, az, ami az USA-ban pár napi keresetbe kerül, nálunk majdnem három havi átlagbér lesz.

    A bemutatott GTA3R 17 000 Dollár, 4 db basszusegységgel 21 000 Dollár.