A leghifibb ventillátor – Eminent Technology TRW-17

Bemutató, Hangsugárzó

Ha feltenném a kérdést, hogy mit is láttok a nyitóképen, a legtöbben rávágnátok, hogy szellőzőventilátort, de annak meg mi köze a hangtechnikához, mi köze a zenéhez? Már mondom is, ez a két „szellőzőventilátor” New-York-ban található, közelebbről East Village-ben egy gyönyörű templomban. Már hallom is a jogos kérdéseket, hogy igen, és akkor mi van? A gyönyörű és aprócska templom közössége elhatározta, hogy egy szép hangú orgonával egészítik ki épületüket, amihez csak korlátozott hellyel és pénzmaggal rendelkeztek. Az orgonamuzsika lényegét, lelkét, a legmélyebb hangokat adó sípokat az épületben nem lehetett elhelyezni (pénz sem nagyon volt rá), így a tervező és kivitelező cég a Marshall & Ogletree (a két tulajdonos neve) mást talált ki, és beépítette az épületbe a képen látható ventilátorokat – vagyis az Eminent Technology TRW-17 „basszushangszórókat”.

eminent technology

Ízlelgessük egy kicsit ezt az információt. A legmélyebb hangokért felelős akár 10 méter hosszú és 500 kilós sípok hangját és energiáját ezzel a két „vacak ventilátorral” pótolták – Besenyő Pista bácsi már üvölti is a képünkbe, hogy „nooormááális?”

Igen, azok. A David Ogletree és Douglas Marshall által tervezett orgona „ventilátorai” 1 Hz-en (mondom, egy – nem elírás) 120 dB hangerőt képesek kelteni, tehát számukra nincs lehetetlen.

A szellőzőrácsokban látható ventilátorokat az Eminent Technology cég tervezője, Bruce Thigpen fejlesztette ki, melynek hivatalos neve Thigpen Rotary Woofer. A cél azonban nem az említett templom (és hasonló épületek) hangosítása, hanem az infrahangok szobai keretek között való megjelenítése volt.

eminent technology

Mint a képen látható, a TRW-17 nem teljesen olyan felépítésű, mint egy hagyományos mélynyomó, pedig, ha alaposabban végiggondoljuk, hogyan is működik, akkor tulajdonképpen van membrán, van hullámokat keltő „membránmozgás” és a hangerő szinteket jelentő amplitúdó.

A ventilátor fordulatszáma és a lapátok dőlésszöge változtatható. A dőlésszög határozza meg a lesugárzott frekvenciát, a fordulatszám pedig a képzeletbeli membrán átmérőjét és ezzel a megmozgatott levegő mennyiségét. Ha a lesugárzandó frekvenciát a felére esik, a lapátok megfelelő szögbe állnak és a fordulatszám megduplázódik, ami a levegőáramlás szempontjából azt jelenti, mintha megduplázódna egy kónuszos mélysugárzó membránfelülete.

Ezzel a megoldással az Eminent Technology TRW-17 minden gond nélkül mozgatja a levegőt olyan hádészi mélységekben, ahol a legnagyobb és legizmosabb szubbasszusok is csak partra vetett hallként tátognak. Az infratartomány megszólaltatása ráadásul nem is igényel a kónuszos mélysugárzóknál megszokott sok-sok ezer wattot. Inkább az a gond, hogy olyan erősítőre van szüksége, amelyik akár egyenáramot is képes kiadni magából a hangszóró-kimenetein, mert a TRW-17 valójában a korábban említett 1 Hz alatt is gond nélkül „lüktet”, így akár fél, vagy tized Hertzet is képes lesugározni.

A ventilátorok önmagukban is meghökkentő basszusalapot teremtenek, de sajnos van egy kis melléktermékük, a lapátok mozgását kísérő lüktető, surrogó hang, ami bizonyos helyzetekben, bizonyos elhelyezéseknél zavaró lehet.

eminent technology

Ezt a surrogást kiküszöbölendő, sajnos a Eminent Technology TRW-17 tulajdonosok sem ússzák meg a méretes hangdobozt, amiből nem kifelé, hanem abba belesugározva hozza létre a ventilátor az immár surrogás mentes infrahangokat. A legjobb megoldás, ha ezt a „csillapítódobozt” két szoba közé helyezik el és a ventilátor az egyik szobában „önti bele” a basszust a hangdobozba, amely doboz kilépő nyílásán – a másik szobában – már csak tényleg a teljesen zajtalan ám az egész épületet átmozgató lüktetés távozik.

Az Eminent Technology TRW-17 frekvenciamenete 0-30 Hz között +/- 4 dB. Az ezen tartomány feletti frekvenciák a felépítésből adódóan legfeljebb 70-80 Hz-ig szólalnak meg értékelhető intenzitással, de javasolt inkább 20-30 Hz között elektronikusan (aktív váltó) meghúzni a határt és egy kónuszos basszussugárzónak átadni a további basszus frekvenciák megszólaltatását.

eminent technology

Az árak sajnos (magyar pénztárcához mérve) magasak. A TRW-17 alapára 12 900 dollár, de teljes kiépítésben (kamrával, elektronikával együtt) akár 26 000 dollár is lehet. Természetesen sztereóban gondolkodva, vagy nagyobb hangnyomás igény esetén az összeg duplázódik.

Mivel lopni nem szégyen, csak tudni kell, hogy honnan, így a ventilátoros szubbasszusnak több diy változata is létezik. Mivel a ventilátorlapátok dőlésszögének beállítása a lesugárzandó frekvenciáknak megfelelően, ráadásul forgás közben, nem egyszerű feladat, így a házilagos kiviteleknél a tartóssággal gondok lehetnek.

Megosztom:

Comments