Hungrál – mondom, Hungrál!

Audio, Bemutató, Tuning

English language can be selected in upper left corner (British flag). Azt, hogy valójában mi is az a Hungrál, mire való, miért fejlesztették ki, mindenki elolvashatja a weben, elolvashatja egy Hungrál prospektusban. Garantált, hogy a fellelhető információk, egyesek arcára mosolyt csalnak, mások teljesen jogos és logikus „költői” kérdéseket tesznek fel. Mindkét reakciót megértem és abszolút elfogadom. Természetesen megértem azokat is, akik eme blogbejegyzés után legyintve „továbbállnak”, és megértem mindazokat, akik kipróbálva a Hungrál élettani hatásait, pozitív véleménnyel vannak róla. Valamint megértem mindazon zenehallgatót, aki a tapasztalatok alapján azt mondja, kötelező (lenne) Hungrál-t tenni minden hangrendszerbe, házimoziba, hangfelvételi-stúdióba.

hungrál

Az elmúlt 6-7 évben tett javaslataimat nagyon sokan kipróbáltátok, használjátok. A különböző megoldásokkal kapcsolatban voltak negatív és pozitív visszajelzések, voltak visszajelzések, melyek semmilyen, vagy csak nagyon pici hatásról számoltak be, vagy éppen készülékcserével felérő változásról. Sok mindent megéltünk, megtapasztaltunk közösen, és úgy vélem, jutottunk „valahová”.

Zenehallgató-közösségünk ma már nyitottabban áll azon hangzásjavító megoldásokhoz, melyek hatása ma még kevéssé érthető, melyeknek látszólag semmi köze az elektronikák „lelki-világához”, semmi köze az akusztikához, a hangkeltés-hangérzékelés fizikai folyamataihoz. „Látszólag” nincs közük, de mi, zenehallgatók mégis halljuk.

Az elmúlt években megtapasztaltak vezettek el odáig, hogy magam is elég nyitott legyek ahhoz, hogy megrendeljek egy Hungrál-t, amely „élettér-harmonizáló” eszköz pozitív élettani hatásairól nagyjából egy évvel ezelőtt olvastam először.

Pusztán elvi síkon többször is végiggondolva az „élettér-harmonizálást”, arra az eredményre jutottam, hogy ha én jól érzem magamat, akkor az érzékszerveim jobban működnek, agyam befogadóbb – ergo, jobbnak fogom hallani a rendszerem reprodukálta zenét.

Idáig többször is eljutottam, de végül csak a lakás átalakítása, rendszer-leépítés, vagyis a totális káosz közepén határoztam el, hogy na, most azonnal rendelek, mert a környezetemre alaposan ráfér a „harmonizálás”. Ha semmiféle változást nem hoz a Hungrál, akkor is mindegy, mert a helyzet rosszabb már úgysem lehet.

hungrál

Megjött a Hungrál, letettem a javasolt helyére a javasolt módon, majd visszaültem dolgozni, miközben újraindítottam a zenét megmaradt házimozimon. Nagyjából néhány perc telhetett el a felismerés, az oda-vissza próba, majd az újabb Hungrálok megrendelése között. Úgy döntöttem, beteszem a nappalinkba a javasolt három szettet, és teszek a hálóba is.

…mert a Hungrál olyan hatással volt rám, aminek eredményeként simábbnak, teresebbnek hallottam a hangot, és tisztábbnak láttam a munkamonitoromat. Kontrasztosabbnak, nem összefolyónak láttam rajta azokat a betűméreteket is, melyek elolvasásához időnként már szemüvegre volt szükségem.

Megjött a második rendelés, és a fehér cserepeket a javasolt matrjoska baba elrendezéssel (nagyban kicsi cserép, abban pedig a legkisebb) elhelyeztem a nappaliban és a hálóban. Egyértelműen tovább javult az életterem, mert javult a hangérzetem, javult a látásom – még jobbnak hallottam a megszólaló zenét, és még élesebbnek a monitoromat.

Nem sokat gondolkodtam az okokon, egyszerűen örültem az eredménynek, és elhatároztam, hogy írok pár sort arról, hogy a Hungrál élettani hatásainak köszönhetően javulnak érzékszerveink. No, de ennyit?

házimozi

Felhívtam néhány barátomat, ismerősömet, akiknek javasoltam a cserepek beszerzését, és értesültem más zenehallgatóktól – akikkel nem beszéltünk össze, sőt, évek óta nem is beszéltünk – hasonló eredményekről.

„Továbblépve” a dolgon, éltem tovább a szorgos mindennapokat, amikor szép lassan tudatosult bennem, hogy a konyhai TV-nk képe, hangja is változott a Hungrál hatására, valamint a ház hátsó részén lévő rumliszobában a telefonról nézett (NETFLIX) filmek hm-erősítőre küldött hangja is megváltozott. Sőt, a nappaliban szóló zenét nem csak a nappaliban, hanem a konyhában is, az emeleten is jobbnak, igazibbnak hallom, pedig a Hungrál hatása akkora távolságban már nem jön létre.

Tettem néhány – valójában nagyon sok – próbát, és kénytelen voltam arra az eredményre jutni, hogy a Hungrál nem csak ránk, mint élő szervezetre hat, hanem az elektronikákra, hangsugárzókra is – az említett esetekben pl. a modemre és routerre, tápszűrőkre.

„Ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is.”

A felismerés után felgyorsultak az események, de a blogcikk megírása csak tolódott, tolódott, aminek oka a Sherlock Holmes által említett „akármilyen valószínűtlenség”. Nagyon egyszerű lett volna mindent az akusztikára fogni – tettünk is ilyen irányú kísérleteket -, de az, hogy a TV-kép is megváltozik, kétségesé teszi, de nem zárja ki. Nem zárja ki, mert a pl. ugyanazon kb. 15×15 centis területen történő kétféle elrendezéssel mélységében, vagy széltében lehet a hangszínpadot megnövelni.

hungrál 4

Igen fontos felismerés volt, hogy a „gyári” javaslattal szemben a különböző méretű kerámiákat egymás mellett, egy sorban kell elhelyezni. Nagyon fontos felismerés volt az is – amit ezúton (is) köszönök a nevetekben is Attila barátomnak -, hogy a Hungrálok szeretnek „csoportosulni”, viszont, nem szeretnek egymáshoz érni.

A sok-sok, különböző szobákban, különböző rendszerekben volt meghallgatás, egyértelműen azt az eredményt hozta, hogy ennek a beszámolónak meg kell születnie, és a Hungrál pozitív hatásaira fel kell hívnom minden hifista, „házimozista” figyelmét.

Tehát akkor a Hungrál javaslatok, hatások hangrendszerben, házimoziban.

A Hungrál három, különböző méretű „edényből” áll, melyeket az „élettérharmonizációs” javaslat szerint egymásra téve (martjoska baba) kell elhelyezni a szoba, a lakás különböző területein, a földön. Már így is érzékelhető, egyértelműen pozitív változást hoz a hang- és képminőségben, és egyben pozitívan befolyásolja alvásunkat, valamint – úgy vélem -, olyan, mint egy „lesz@rom” tabletta. Nagyobb lesz tőle (tőlük) a stressztűrő-képességünk.

Bár, próbaként a legtöbben egy darabot vásárolnának, azonban rá kell, hogy beszéljelek titeket a három készletre, aminek nagyon egyszerű oka van. A „gyári” elrendezés esetében 3-4 az a Hungrál mennyiség, aminek hatása még hallható, érzékelhető. A harmadik hatását még (szinte) mindenki érzékeli, a negyediket már csak nagyon kevesen.

A most javaslatra kerülő elrendezésben, az első két szett egymást erősítve megnöveli, tapinthatóvá teszi a teret, simábbá, torzítatlanabbá a hangot. A harmadik szett betétele azonban, valami más, igen fontos változást hoz. A harmadik meghozza azt a basszust, azt a mélytartományt, testet, amit hangsugárzónktól reprodukálhatatlannak tartunk. Minden hangsugárzó – függetlenül a mérettől – a megszokotthoz, a tőle elvárhatóhoz képest gyorsabb, pontosabb, ütősebb, és mélyebbre hatoló basszustartományt szólaltat meg. Egyértelművé válik, hogy a Hungrálok torzításokat szűntetnek meg, amit mi sem jelez pregnánsabban, mint az, hogy kedvünk lesz feljebb tekerni a hangerőt.

hungrál 5

Ez a csökkentett (-nek hallható) torzítás éppúgy megjelenik szólóhangszeren, mint nagyzenekarnál, éppúgy megjelenik énekhangon, mint elektronikus zenén. Minden hang, mindenfajta zene befogadhatóbbá, zeneibbé válik, megnő a zenehallgatási kedv és a zenehallgatással töltött idő.

A próbák során meghallgatott minden rendszer hangjában megjelent egyfajta képszerűség. Olyan érzés, mintha a zenét, a zenészeket nem csak hallanánk, hanem látnánk is. Ezt alapvetően csak a rendszerek egy szűk rétege tudja, így a stabil és pontos basszus mellett ez a másik legfontosabb pozitívuma a Hungráloknak.

Továbbnövelve az ugyanazon szűk területen lévő Hungrál számot, öt darabig további javulás érzékelhető, de már csak egyre kisebb mértékű változással – sőt, a hatodik betételével visszaesés következik be. Tehát ha valaki szeretné kihozni a maximumot, maradjon az ötnél, optimális helyzetben pedig a háromnál.

hungrál 6

A javasolt elrendezést kéretik megvariálni, mert több fül többet hall alapon, lehetnek más opciók. Például, ha a szélső Hungrálok esetében a sorozatot jobbra-balra építjük fel, akkor a tér kitágul oldalra, de a hang veszít a melegségéből, simaságából. Ugyanez a helyzet a hátrafelé „építkezés” esetén is. Nő hátrafelé a tér, de csökken a „simaság”. Azonban, vannak helyzetek, melyek nem tesznek lehetővé más elrendezést.

Érdekes módon az egy csoportban lévő Hungrál esetében öt tűnik „határmennyiségnek”, azonban külön csoportokat létrehozva, betehetünk rendszerünkbe akár hat, vagy több darabot is.

Vannak olyan elrendezések, melyek esetében a „kecske is, káposzta is” jól jár. Középen megőrizve az ötös elrendezést, és ezzel megőrizve minden hangi pozitívumot, tovább növelhetjük a hangszínpad méretét, a légteret, ha a zenehallgatóval szemben, lehetőleg az „ötös, vagy hármas csoporttal” egyvonalban jobb és baloldalon a falak mellett, vagy éppen, mint a képen, polc mellett elhelyezünk további egy-egy (kettő-kettő) Hungrált.

Mivel tapasztaltunk már ilyesmit virtuálisföldekkel, párhuzamos tápszűrőkkel kapcsolatban is, ezért már meg sem lepődtünk, hogy a próbák során többször is egyértelmű volt, hogy nem tisztán A-B, vele, vagy nélküle helyzetről van szó. Van egy C állapot is, ami bizonyos idő elteltével alakul ki. Gyors A-B tesztek alatt kevéssé érzékelni, de egy-egy hosszabb zenerészlet, komplett lemez meghallgatása során már egyértelműen hallható.

Úgy vélem, hogy kell egy bizonyos idő a teljes hatás felépüléséhez, ugyanúgy, mint a teljes megszűnéséhez. Ez úgy jelentkezik, hogy a Hungrál betétele esetén nagyobb változást érzünk, mint kivételkor, ha az eltelt idő legalább 8-10 perc. Sajnos, a kivétel után nagyon gyorsan visszaáll a korábbi, kevésbé élő, torzabb, kopogós, szűk, térmélység nélküli hangkép – amit pedig a Hungrál elhelyezése előtt oly jónak találtunk. Eme „visszalépés” miatt többen is megutáltak, amikor a saját Hungráljaimat egy-egy baráti bemutató után elcsomagoltam, és hazavittem…

Megosztom:

Comments

21 comments

  • Hollik László

    A gyártó tud-e termékének fenti hatásról és mivel magyarázza?

  • Long

    Eddig nem tudott róla, ezért magyarázata sincs rá.

  • Hollik László

    Amikor megvettem az első dobozt, megírtam a véleményemet a hifi szobai hatásáról, de nem közölték.

  • Molnár Zsolt

    Hol a legideálisabb elhelyezni? Készülékek előtt,között,vagy mögötte is lehet? Nálam igen csak útban lenne ha leraknám az álvány elé.

  • Long

    Állványok mellett és mögött is működik, azonban úgy kellene elhelyezni, hogy fölötte, de legalább a csúcspontja fölött ne legyen semmi.
    A fényképek között van olyan, ahol az állványok közötti elhelyezésre láthatsz példát.

  • Mánfai László

    Dejó! Végre valaki felfedezte és tényleg érti, hogy mit is tud. Vagyis csak sejtjük…
    A leírt elrendezésg nem próbáltam, de ki fohom próbálni.
    Én tettem a DAC-ra, előerősítőre és a végfokra is. + a hangfalaim tetején is van. De a padlón mindenképp legyen!!!
    Egy éve kilépem egy fb. Hifis csoportból, mert az admin beszólt, hogy ne reklámozzak. Pedig csak megemlítettem, hogy érdemes kipróbálniuk.
    Nagyon köszönöm az írást!
    Szép hangokat kívánok!
    (Ui: ha fáj valami a testen: érdemes rátenni…)

  • Mánfai László

    A gyártó tud a hangzás-érzékelés módosító hatásáról. Kapcsilatban állok a feltalálóval.
    Köszönjük a cikket – hiánypótló.

  • Long

    Köszönöm a tapasztalaton alapuló információkat és a pozitív visszajelzést.
    A készülékeken, hangsugárzókon illetve, közvetlenül mellettük való elhelyezéssel még folynak a kísérletek, tapasztalatszerzések / tapasztalategyeztetések.
    Ezek alapján azt kell írjam, hogy sokkal több „hifista” felhasználási lehetőség van bennük – ahogy jelezted is -, mint amiről ebben a blogbejegyzésben beszámoltam.
    Összegyűjtve eme megfigyeléseket, talán születik egy másik írás is – addig is gondolatébresztőként, a „legproblémásabb” terület a tápellátás, vagyis a villanyóra, biztosítéktábla, tápgenerátor, tápszűrő, tápelosztó.

  • Banga Tibor.

    Még csak most hallottam a dologról.
    Rendeltem is 5-t, így az akció keretében a 6.-t is mellé rakják.
    Kettő megy ajándék gyanánt…a többi marad!😉
    Köszönöm!

  • Long

    Nekem is inkább most, akciósan kellett volna rendelnem. 🙂
    Remélem, nálad is hozza mindazt, amit tapasztaltam / tapasztaltunk.

  • Gyugyi Tibor

    Szerdán megrendeltem, ma megjött (3 készlet). Régen esett ilyen jól a zenehallgatás. Remélem, napok múlva is így lesz. Köszönöm az ötletet!!! gyt

  • Long

    Örülök a pozitív eredménynek.
    Eddig nem tapasztaltunk olyat, hogy a hatás csökkent, vagy megszűnt volna.

  • Long

    …valamint, ha tetszett az eredmény, érdemes lenne a többi javaslatomból is kipróbálni néhányat. Elsőnek, mondjuk a „japán-karaktereket”.

    https://longkft.hu/audioblog/gondolat-buddhista-pap-az-egesz-reteg-szint-emelet-luxushaz-mar-megint-ezoteria/

  • Gyugyi Tibor

    A japán karakterek megvoltak, a kék gyöngyök is, az elemek is. Sajnos ezek hatását nem érzékeltem (Ehhez nyilván az is hozzájárul, hogy nem túl jó már a hallásom. 40+ éve dolgozom zajos helyen (nyomdász vagyok), 10K felett már nem nagyon hallok semmit. De a maradékkal is kényes vagyok a hangminőségre.). De pl. az Unicumos üvegek működnek. A Vibracsival is szemezek, de mivel én inkább a stabil alátámasztásokat szeretem, félek, hogy a golyós megoldásból hamar kiszeretek (mint a Libra, vagy a Vibra-R volt). Minden esetre örömmel olvasom a kalandjaid leírását, várom a továbbiak!

  • Long

    A Vibracsi és a másik két golyós megoldás között van egy alapvető különbség.
    A Libra (és annak ötletadója, a Daruma) valamint a Vibra alátétek esetében a golyó nagyon kemény felülettel érintkezik, tehát az „átmenet” – némileg leegyszerűsítve – kemény / kemény / kemény.
    A Vibracsi esetében a kerámiagolyó képviseli a keménységet, viszont a felette, alatta lévő fa puha, vagy legalábbis puhább, mint a kerámia, puhább, mint a Libra üvege, és puhább, mint a Vibra bronza. Ezért az „átmenet” – némileg leegyszerűsítve – puha / kemény / puha, ami nyugodtabb, emberibb hangot eredményez, mint a másik kettő.

  • Gyugyi Tibor

    Köszönöm! Akkor ezt a próbát sem úszom meg. Addig is rendeltem még pár Hungrált…

  • Molnár Zsolt

    Rendeltem én is belőle,négyet,mondván három a hangtechnikához,egy meg a hálóba. Nos a hangzás,és a TV képminősége is javult,vagy csak annak érzékelem nem tudom,de tény,hogy a jobb hangon kívül szebb színeket,élesebb képt látok a TV-n is meg a számítógép monitorján is,szóval itt bevált! DE! Ha a hálószobába is betszek egyet nem bírok aludni!! Holott pont az ellenkezőjét ígérik! Tettem próbát kétszer is,amikor bent volt a hálóban virrasztás lett a vége! Így az az egy darab is kikerült a nappliba,remélem így,hogy két fal váaszja el a hálótól,nem fog zavarni az alvásban. Ha csak az alvás,és életminőség javítása miatt vettem volna,melléfogtam volna.

  • Long

    Köszönöm a beszámolót, és egyben örülök, hogy kitértél a számítógép-monitorra, mert ezzel túl is léphetünk azon, hogy a munkamonitoromon tapasztalt hatás placebo lenne. 🙂

    Érdekes jelenség, amit az alvással kapcsolatban írtál, aminek érdemes lenne utánajárni – mármint az oknak.
    Mindazon hifista-társaink, akik a hálószobába is betették, vagy éppen ugyanazon szobában alszanak, ahol zenét is hallgatnak, jobb „minőségű”, „intenzívebb” alvásról számoltak be. Lehetséges, hogy a hálószobában van valami, aminek hatása ütközik a Hungráléval, esetleg máshova kellene tenni a Hungrált…

  • Hollik László

    A hálószobában ki kell kísérletezni a helyét.

  • Molnár Zsolt

    A hálóban sok hely nincs ahová tehetem. A franciágy mellett egyik oldalon komód,a másik oldalon ablak alatta radiátor,a ággyal szeben teljes falon gardrob. Nos az elé nem tehetem mert útban van a közlekedésnél,a másik két oldalt meg kipróbaltam,mindkét oldalon ugyan az,álmatlanság. Lehet pár tíz centi is számít,de nem akarok több éjszakát álmatlanul forgolódi.

  • Dualcs5000

    Van ilyen izém és totálisan semmi értékelhető hatása se nincsen. A jó hír, hogy rossz se…