Bükk, vagy juhar – melyik Vibracsit válasszam?

Audio, Bemutató, Hírek, Tuning

Meghallgattuk az új alapanyagú (új faanyag) 6 és 13 golyós Vibracsi alátéteket.

A rendszerben nagyon sok helyen ki lehetett volna azokat próbálni, azonban úgy döntöttünk, hogy fittyet hányunk a – szerencsére egyre kevesebb és egyre halkabb – „csak egyesek és nullák” mantrának, és a router, valamint a modem lesz a „próbabábú”.

Modemem alatt 6 golyós, a routerem alatt pedig 13 golyós „régi” Vibracsik vannak, ezeket cseréltük két menetben az újakra. A „régi” és „új” közötti különbség mindkét eszköz alatti csere során jelentkezett, és egyben ismételten bizonyítékot kaptunk arra, hogy eme két, hálózati-eszköz pont ugyanannyira érzékeny mindenre – ezt értsétek szó szerint -, mint akár egy lemezjátszó. A különbség mindössze annyi, hogy a „mechanikus szerkezetnél” evidensnek veszik, az informatikainál pedig bizonyos körökben elmeháhorodottnak tekintik a jelenséget halló, és azzal foglalkozó zenehallgatót.

Nem a magyarázatot, ok-okozati összefüggéseket keresik, hanem homokba dugott fejjel mantrázzák a tankönyvet, és kérik számon a zenehallgatótól a fizikai magyarázatot.

Túllépve a szimplán csak „bebeszéljük magunknak” kritikákon, megejtettük a Vibracsi cseréket.

Először a router alátámasztásait cseréltük ki, mely router eleve egy nagyon jó, rezgéscsillapító / rezgéselvezető állványon van elhelyezve palakő lapon, mely lap három darab, Tchang-féle korongon keresztül támaszkodik az állványon. Ha ilyen alátámasztás mellett különbséget hallunk már egy router esetében is, akkor az garantáltan fog jelentkezni más hangtechnikai (és videó) eszközök esetében is.

router

Bizony, pregnánsan jelentkezett a különbség, amire már maga a blogcikk megírása is utal.

Az új faanyagú Vibracsi a régihez képest cizelláltabbá, nyitottabbá teszi a felső és legfelső hangtartományt – a fémütősök, fémfúvósok élőbbé válnak. Kontúrosabbá, érthetőbbé, tapinthatóbbá teszi az énekhangokat, gyorsabbá a hangszerek hangindításait, megállásait, valamint az egybefolyó hangokat tagolja. A tér minden irányban nyílik, több levegő, nagyobb koncertterem jelenik meg a megszólaláskor.

modem

Ugyanez a változás következett be a modem alatti csere során is, sőt, a hangképbeli változások akkor is jelentkeztek, ha a központi routerünkre 40 méter ethernet-kábellel bekötött, és az emelet wifi ellátásáért felelős második routerünk alatt tettem meg a cserét. Azon router alatt csak egy darab 13 golyós régit cseréltem egy darab újra.

Eme jelenségre már többször utaltam, utaltunk. Ha egy rendszerben több hálózati-eszköz is van, ezek mindegyike hatással van a hálózati-lejátszókon megjelenő hang- és képminőségre. Függetlenül attól, hogy azok csak párhuzamos leágazások, vagy közvetlenül – sorosan – benne vannak a streamer előtti jelútban. Tehát, törődnünk kell velük.

Az új Vibracsi – véleményem, véleményünk – szerint jobb, mint a régi, tehát a fejlődés egyértelmű, az új faanyag jobb választás. Azonban.

Mondom, AZONBAN. Mint minden eszköz, minden vezeték, minden „fül” rendszer- és ízlésfüggő. Ebből következően feltétlenül le kell írni, hogy a másfajta fa alapanyag a pozitív változások, pozitív erények ellenére, bizonyos körülmények között visszalépést jelenthetnek a régihez képest.

A hallottak alapján a javaslatom – azon kívül, hogy saját rendszeremben a router és modem alatt megtartottam az új változatot, és rendeltem belőle további kilenc darabot a meglévő régiek „leváltására”:

– Mindazok, akiknek rendszere „kihegyezett” hangú, üveglapos állványokat használnak, zeneszobájuk csengő, csillapítatlan falú, vagy éppen tölcséres hangsugárzókat hallgatnak, jobban járnak a régivel. Nekik nem érdemes (nem szabad) újakra cserélni már meglévő Vibracsi alátéteiket. A rendszeremből kikerülő régieknek ebből következően már meg is van az új helyük (új rendszerük), ahova átkerülnek majd a nálam bekövetkező csere után – mert abban a rendszerben a régi jobb.

– Mindazok, akiknek rendszere visszafogottabb, nincs polcaikon üveglap, szobájuk csillapított, hangsugárzójuk pedig kiegyenlített, nem forszírozza a felső-közép, és felső tartományt, nagyon sokat nyerhetnek az új változattal – ugyanúgy, mint semleges rendszerhang esetén (is).

Ebből következően nem lesz teljes rendszerváltás, hanem megmarad a régi, juharfa változat, és bekerül mellé az új, bükkfa változat is. A rendszerük hangképe alapján mindenki eldöntheti, hogy a juhar nyugodtabb (lomposabb), vagy a bükk sokkal részletezőbb, cizelláltabb hangja előnyösebb a számukra.

Megosztom:

Comments

3 comments

 • konzumpro

  És az orgonit(?) piramisok mellett mik azok a bacon-szeletek? 🙂
  Örülök hogy visszatértek a határterületeket felfedező kísérletek! 🙂

 • Long

  A piramisok anyaga shungit.
  Ha az egyik piramis mellett látható „csíkokra” gondolsz, azok lapos rézfonatok.
  Ha a piramisok alatti lapokra, azok pedig smirglik.

 • konzumpro

  Köszi a pontosítást, a rézfonatokra gondoltam, csak nem állt össze a kép, hogy mi lehet az.