Switch-teszt – meghallgattunk 10 darab filléres switch-et

Audio, Bemutató, Egyéb, Tuning

English language can be selected in upper left corner (British flag).   Még mielőtt egyesek aduászként lecsapnának a címre, leírom, hogy természetesen a switch-teszt során a különböző olcsó switch-ek hangképre gyakorolt hatását hasonlítottuk össze. Bár, ha azt nézzük, hogy a switch-teszt alatt a tesztrendszer egészen szélsőséges hangminőségeket és szélsőséges tónusokat produkált – amely különbségeket kizárólag a switch-ek cserélgetésével értük el -, akkor tulajdonképpen nyugodtan írhatom, igen, a switch-eknek van jellegzetes „sajáthangjuk”. Ergo, tényleg meghallgattunk 10 darab, különböző eszközt.

switch-teszt 1

Az elhatározás egy hónapja született, az előző „switch-es” összejövetelünkön, melyen azt tapasztaltuk, azt hallottuk, hogy bizonyos körülmények között, bizonyos, tényleg filléres switch-ek is jelentősen képesek megnövelni a streamelt zene élvezeti szintjét. Az a fixa idea pedig, hogy a hálózati eszközöknek nincs hatásuk a streamelt hangra, képre, szimpla hülyeség, amely hülyeség terjesztése bizonyos körök részéről már-már beteges.

Tehát, elhatároztuk, hogy az átlagos zenehallgatót imitálva – vagyis magunkat -, mindenféle szakmai szempont nélkül, pusztán csak az árcédulát nézve, vásároltunk 10 darab switch-et a 2-10 ezer forintos kategóriából. Annyi „csalás” és könnyebbség volt a részünkről a tényleg átlagos zenehallgatóval szemben, hogy informatikai céggel rendelkező teszttársunk, barátunk révén, nagykeráron vásárolhattunk.

A switch-teszt csapata öt főből és 10, de valójában 12 darab switch-ből állt.

A tesztcsapat tagjai közül ketten fekete öves hálózatépítők, régóta a szakmában dolgozó, hatalmas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező informatikusok voltak. Hárman pedig „csak” a fülünket és sokévi „switches”, „routeres”, ethernet kábeles” tapasztalatainkat tettük bele a közösbe. Volt ugyan egy hatodik tagja is a csapatnak, de ő, meglehetősen inaktívan viselkedett.

switch-teszt 2

A 10 / 12 switch némi magyarázatra szorul. A csapat először 10 különböző switch-et vásárolt – ezeket szándékoztunk tesztelni -, de informatikus mérnök barátunk magával hozta a saját, jól bevált, informatikai szempontok alapján mindig tökéletesen és megbízhatóan teljesítő eszközét is. A teszt végén ezt is meghallgattuk, és bizony, az informatikai alapon tökéletes switch hangilag katasztrofálisnak bizonyult, elég volt csak néhány percet hallgatni, hogy a „kuka kategóriába” tegyük.

A tizenkettedik switch egy menedzselhető típus volt, aminek „menedzseléséről” és annak eredményéről egy korábbi blogbejegyzésben részletesebben is beszámoltam. Érdemes elolvasni, de ha valaki „siet”, azt azért leírom, hogy eme menedzselhető switch a gyári beállításokkal – tehát úgy, ahogy a user megvásárolja, zenei szempontok alapján szintén a „kuka” kategóriát képviselte. A fülre történő, hosszas „menedzselés” eredményeként, azonban, tulajdonképpen a legjobb választásnak bizonyult. Ennek eredményeként, ebben a switch-ben „órát” fogunk cserélni, csökkentjük a jitterét, és az eredménytől függően, talán, a tápegységét is megpiszkáljuk egy kicsit.

A switch-teszt során jelentkező (jelentkezett) hangbeli különbségek minél korrektebb és pontosabb meghatározása érdekében kaptunk egy Meitner MA3 „mindenest” a Dream Audióból (streamer, DAC, előerősítő).

A teszt előjátékaként meghallgattuk, hogy a kezünk ügyében lévő – és szintén filléres – ethernet kábelek között van-e szignifikáns különbség. Bizony van, ráadásul oly nagy, hogy ha a hangilag legrosszabbat kötöttük be, teljesen feleslegessé vált a Meitner készülék használata.

Természetesen ezt mi évek óta tudtuk, az eredményt akár borítékolhattuk is volna, de jelenlévő informatikus mérnök barátunknak, aki nem hifista, nem zenehallgató, ez volt az első ilyen jellegű tapasztalata. Ezután már csak a jónak (jobbnak?) tartott vezetéktípust használtuk a bekötéshez és a felfűzésekhez.

Megosztom:

Comments

11 comments

  • Molnár Zsolt

    Na szép! Pont a D-link lett kuka kategória,amikor abból szereztem be négy darabot. Ugyan csak mezei kábelekkel van bekötve egyenlőre,de a változást pozítívnak hallom. A műanyag házas kétezer forintos apróság lett a legjobb? Pedig szemeztem vele,de úgy gondoltam ez azért nagyon az alja,ennél minden más csak jobb lehet. Szóval ledöbbentem rendesen! Most már marad a D-link,ez van.

  • Long

    A D-Linknek nagyon sok típusa van, ezért a mi eredményeinkből nem szabad általánosítani.
    Arra azonban tényleg kíváncsiak vagyunk, hogy mire fogunk jutni „ipari” D-Link eszközökkel.

  • Szalacsi Sándor

    Tudom javasolni a tápegységek feszültségeinek megemelését 0.2V-al és így a Pufferkondiban nagyobb töltöttség lesz. Ezáltal a hangkép sokkal tisztább lesz és pontosabb! Továbbá tér jobban kitöltésében is segít! Ami még nagy titok, hogy ha az UTP kábel barna vezetékeire ráforrasztunk 330ohm-os ellenállást a magas hangok sokkal szebbek lesznek!

  • Long

    Köszönjük a „barna vezetékes” ötletet – kipróbáljuk.
    Kaptunk egy olyan javaslatot is, hogy ugyanúgy, mint az audió-vonalon, IT-vonalon is érdemes az árnyékolásokat csak az induló oldalon bekötni és az érkező oldalon szabadon hagyni.

  • Laci

    Ha nincs szükségem kapcsolóra, (switch) mert csak egy modem-routerem van, hogyan javíthatnék a a jelenlegi eszközömön hangzásban ( UPC Connect Box) ?

  • Long

    – Jobb minőségű tápegység.
    – Rezgéscsillapítás készülékalátéttel, valamilyen állványra való helyezéssel.
    – A készülékház rezgéscsillapítása a tetejére tett gránitlappal, shungit piramissal, különböző fákkal, stb.
    – A nem használt kimenetek letakarása rézszalaggal, réz árnyékolóharisnyával kétoldalú ragasztó segítségével.
    – A készülék tetejére tett smirglilap (nem vicc).

    – Valamint – és ez a leghatásosabb -, még ha nincs is szükség switchre, akkor is be kell(ene) kötni legalább 1, de inkább 4 darabot, pl. a tesztben jónak talált Mercusysból.

  • Tom

    Azt írtad, hogy a kábelek is jelentösen változtattak a hang minőségén. Melyik volt jó?

  • Long

    Egyelőre csak néhány bevált tipp, konkrét kábeltípus nélkül (tömör vezetőjű, CAT8 kábelt választottunk):
    – A tömör vezetőér jobb, mint a sodrott.
    – Az árnyékolt / duplán árnyékolt vezeték jobb, mint az árnyékolás nélküli, különösen, ha hosszabb távolságról, és / vagy EM-zajjal terheltebb területről van szó.
    – Nagyon sok múlik a csatlakozón, sőt, gyakran, annak a minőségén bukik el az adott ethernet-kábel. Fontos, hogy fémháza legyen, amely fémház fémesen csatlakozik az árnyékoláshoz.
    – Érdemes kipróbálni (ugyanúgy, mint analóg jeltovábbítás esetén), hogy az árnyékolás csak a forrásoldalon legyen bekötve, érkezési oldalon pedig legyen „szabadon”.
    – Érdemes a csatlakozókat alkohollal, vagy valamilyen ipari tisztítóanyaggal megtisztítani, kontaktusjavító folyadékkal (pl. Van Den Hul, Cardas, stb.) bekenni.

  • Antal Hartung

    Üdv, érdeklődnék hogy a tesztben olvasottként különböző switch összekötésénél1-1és a 1-3 összekötése között nagy e a különbség vagy elég az 1-1is köszönöm

  • Long

    Az igazán nagy változás az 1 és 2 db (ugyanolyan) switch között van, minden további plusz switch által létrehozott változás egyre kisebb.

    Úgy tűnik – és másoktól is ezt a visszajelzést kaptuk -, hogy a switch-ek jobban szeretnek párosan lenni, mint páratlanul. Tehát, az 1 / 2 / 4 switch-ek relatíve nagyobb ugrást, nagyobb változást eredményeznek, mint a 3 / 5…

    Az 1-1, vagyis 2 db switch az 1-hez képest nagyobb változást eredményez, mint az 1-3, vagyis a 2 db-hoz képest a 4 db – de sajnos, a változás hallható.
    A visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy 8 db lehet az a mennyiség, ameddig érdemes építkezni, bár olvastam 16 darabos összeállításról is, amit jobbnak találtak a 8 darabtól, bár a különbség már nem volt arányban a pluszként elköltött pénz mennyiségével.

    Megérkeztek a legjobbnak talált switchekből a további darabok, így meg tudjuk csinálni közösen az 1 / 2 / 4 ugyanolyan switch felfűzését, valamint az 1-3, 2-2, 3-1 arányú „keverés” eredményét is meg tudjuk hallgatni.

    (Elnézést a megkésett válaszért, szabadságon voltam.)

  • Csaba

    Csak megköszönném a tippet! Bejött mintha egy fátylat húztam volna le a hangfalakról,dinamikusabb tágasabb színpad, bár eddig is tetszett a hangjuk– két EQ van rákötve a Zona2-re csak egérmozinak ott is magasabb jelszintek lettek.. ( Denon AV-x4700h (Isotek Evo3 premier) Warf. Evo 4.4 (Qed XT 40i) Tidal és PC stream (DSD,MQA,Flac) két Linksys LGS105 sorba kötve, de szándékaim szerint még kettőt bekötök mellé, IT-s barátom értetlenül nézett rám amikor a második két Switch-et is megrendeltem… 🙂 ja igen neki már az Isotek tápkábelnél előjött a kérdés, hogy mi is van Paksig?