Ez nem szimplán pofon, hanem lórúgás…

Audio, Egyéb, Tuning

English language can be selected in upper left corner (British flag).  Akik ismernek, akik olvassák a blogot, olvassák a blogcikkek különböző fórumokon való megosztását, olvassák bizonyos emberek, bizonyos érdekkörök és nem utolsó sorban egy bizonyos szakma reakcióit, csodálják türelmemet, és csodálják, hogy miként tudok még a legprimitívebb „hozzászólóval” szemben is higgadt és kulturált maradni – max. törlöm, letiltom eme lényeket.

Most azonban, a számomra felállított kommunikációs keret(ek) határait fogom súrolni, amivel kapcsolatban előre jelzem, hogy ahhoz képest, amit szívem, eszem, lelkem szerint írnék, kifejezetten szende kislányos stílusban folytatom.

Van tehát egy bizonyos informatikus „réteg”, akik az „én vagyok az informatikai mérnök”, „30 éve építek hálózatot”, „sík hülye vagy a switchekhez, és különben is segg hülye minden zenehallgató”, stb. kommunikációra ragadtatja magát valahányszor beszámolok (beszámolunk) a modem / router / switch / ethernet kábel képviselte forrásról. Igen, forrásról!

Eme szakmai tudásukban ezer százalékig biztos lények, semmiféle tapasztalatszerzésre, semmiféle „eszmecserére”, semmiféle együtt gondolkodásra nem alkalmasak, azaz, inkább úgy fogalmaznék, hogy nem ereszkednek le a tapasztaló, jelenségeket felfedező zenehallgatóhoz, filmnézőhöz.

A netes hálózatot használó zenehallgató, filmnéző – és itt immár sok millió személyről és sok tízmillió tapasztalatról van szó – nem informatikus, nem hálózatépítő, nem programozó, tehát a tapasztalatait nem tudja és nem is kötelessége szakmai szempontok alapján értelmezni. Nem kötelessége a szakmai magyarázat, ellenben az kötelessége lenne pl. a „30 éve hálózatokat építek, tehát mindent tudok” stílusú szakmabelieknek, és legfőképp, az „én vagyok az informatikai mérnök” stílusú mindent tudóknak.

A „mindent tudók” attitűdje tehát az, hogy a zenehallgató hülye, aki hallja pl. switch és switch között a jelentős hangminőségbeli különbséget, az a hálózatokhoz nem értő elmeháborodott – és különben is, hol van a magyarázat…

Még az sem zavarja a „szakmát”, hogy a szakmának van egy olyan rétege, amelyik kiemelkedő hangzással rendelkező switch-eket, nagyon jó hangú ethernet kábeleket, szenzációs hálózati kiegészítőket tervez – ergo, a „szakma” szakmai szempontok alapján szimplán hülyének nézi a szakmát. Szóval, van ám gond rendesen.

Eme „szakmai” ellenállásnak, attitűdnek kárvallottjai a zenehallgatók, filmnézők, akik a rendkívül hangos és rendkívül agresszív „szakma” miatt nem jutnak valós információkhoz, és ezért nem tudják, hogy akár fillérekből is javíthatnának hang- és képminőségükön, kicsit nagyobb összegért, pedig akár rendszercserével felérő javulást is elérhetnének.

…mert a „szakma” nem szeretné, ha tudnák, hogy streamelt zenehallgatás, filmnézés esetén a forráskészülék maga a router, maga a switch, amiből következően alapvető meghatározó szerepük van az elérhető hang- és képminőségben.

…és akkor most váltok, mélyen meghajolok, kalapot emelek és köszönetet mondok.

Köszönetet mondok annak a tényleg valódi szakembernek, aki évtizedek óta hálózatokat épít, szervereket, szerverfarmokat programoz, ipari switch-eket telepít és programoz, stb.

Nem zenehallgató, nem hobbitárs, ellenben elgondolkodott azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy sok millióan valódi tapasztalatokat szerezve hívják fel a figyelmet olyasmire, amit „szakmatársai” hosszasan ecsetelve tartanak idétlenségnek. Elgondolkodott azon, hogy valódi szakmatársai milyen ismeretek, milyen megoldások alapján terveznek olyan switch-eket, melyeket a zenehallgatók kifejezetten jónak tartanak.

Kíváncsiságát tett, személyes megtapasztalás követte, aminek eredményeként a mai napot közös felfedezéssel, ok-okozati összefüggések keresésével töltöttük, aminek eredményeként rájöttünk néhány nagyon fontos – mondom, nagyon-nagyon – fontos dologra. Olyanokra, melyekről a „szakma” hallgat, vagy éppen a „30 év szakmai tapasztalat” ellenére, halvány fingjuk nincs róla.

Megosztom:

Comments

6 comments

 • Gábor Andrássy

  Egyetértek!

 • Gábor Andrássy

  Gratulálok a teszthez!

 • Long

  Köszönöm a többiek és elsősorban Róbert nevében is.
  Időközben megérkeztek az első visszajelzések a javasolt switch-beállításokkal kapcsolatban, és bizony senki sem panaszkodott. 🙂

 • Attila

  csak annyit fűznék, Zsolt, a fenti írásodhoz, illetve leginkább annak témájához, hogy a hi-fi (és világunk) egyik legnagyobb problémája a rendszer-szintű gondolkodás hiánya. s itt most nem konkrétan magára a meglévő hi-fi rendszerre gondolok, hanem A Rendszerre, mint filozófiai és materiális kategóiára. azaz ha elfogadjuk, hogy a rendszer egy eleme hatással van annak működésére, akkor el kellene tudni fogadni azt a tényt is, hogy annak BÁRMELYIK eleme hatással van a rendszer működésére. azaz hogy csupán egy, vagy néhány ‘klasszikus’ elem tudja befolyásolni a rendszert, nem igaz – az összes tudja azt. aki ezt nem hajlandó elfogadni, nos, tegye – azonban lehetőleg saját, de mindenképp’ megélt tapasztalatok után, ne ‘agyból’.

 • Konyári Bertalan

  Gratulálok kitartásodhoz, végtelen szelídségedhez, türelmedhez, profizmusodhoz!
  Tudom, hogy igazad van. Hallottam, tapasztaltam.

 • Joseph Csoka

  Kivancsisagbol en is belementem egy switcher probaba, nem mondhatom hogy megbantam, meeg a rossz fuleimmel is lejott hogy mirol targyaltok, de valahogyan maskent; az en utam az volt hogy az RF internet kabelt a modembe kotottem (mindigis igy volt), a modembol a switcherbe (Linsys 5), onnan egy routerbe aminek szamos kimenete van (ethernet), talan az is egy switcher egyben(?), onnan pedig bele az asztali computerbe. Igy gondoltatok? Mit hallottam amitol eloszor lefittyedt az ajkam? A regi felallashoz kepest egy fulsertobb, uvegesebb de sokkal reszletesebb hangot tobb magassal, jobban „kifaragott” hangok, ami eloszor nem tetszett, es most jon a hab a tortan: erthetobb eenek es beszed! Mivel elsosorban „mozis” vagyok, nem banom, de a zeneim is sokat profitaltak ebbol, igy ez a felallas marad, csak ne kelljen tobb switcher a tapegysegeikkel egyutt , igy is rendetlen a polcom. A fulsertesbol aztan tobb magas mellett jobb magas lett! Mit gondoltok, jo uton vagyok?