Long ösvénye – avagy a tápellátás zavarai (10)

Tuning

Elosztók

Ha a tápellátás megoldása érdekében feltétlenül szükségünk van rá, kétféle irányba érdemes elindulnunk. Az egyik lehetőség, hogy elosztónktól mindössze azt várjuk el, legyen olcsó és minél kevesebbet avatkozzon bele a hangképbe. Ezen teljesen jogos kívánsághoz, feltétlenül olyat válasszunk, ami könnyű és kicsi. Ebben a kategóriában abszolút nyertes a T-elosztó, ami rendkívül kevés fémet és mindössze néhány deka műanyagot tartalmaz – ebből következően nagyon kevés mágneses és kinetikus energiát képes tárolni és „visszarúgni”. Ettől sokkal jobb megoldás (lenne) a sorkapocs (más néven csoki), ami sajnos a mobilitást, a kapcsolat bontását nehézkessé teszi. Vannak, akik ráadásul nem sorkapoccsal kötik össze a vezetékvégeket, hanem azokat véglegesen össze is forrasztják. Az ilyen fix kapcsolatos áramelosztást (egy kábel be, sok kábel ki) hydra megoldásnak is nevezik és meglehetősen drága rendszerekben is használják. Érdekes jelenség, hogy magának a csokinak az anyaga is meghallható. Az ezüstből (Siltech) készült sorkapocs hangja (vaktesztben!) egyértelműen jobb, mint a rézhüvelyes változatoké.

tápellátás

Abban az esetben, ha a készülékek kábelei nem érnek el a fali konnektorig, és „hydrát” sem szeretnénk tartani a lakásban, tehát mindenképpen szükséges egy hosszabbítós elosztó, akkor szintén rendkívül könnyű, kevés anyagot tartalmazó változatot válasszunk, a vezetékét pedig cseréljük ki olyanra, amilyet az erősítőnkhöz használunk. A T-elosztó, a sorkapocs és a „teszkógazdatásos” műanyagból készült elosztó nem kerül sokba, de legalább kevés zavart okoznak. Sőt a sorkapocs és a „hydra” megoldás meglehetősen jó alternatívát jelentenek drága és egyébként jó elosztókkal szemben is!

Amennyiben nagyobb összeg áll rendelkezésünkre a tápellátás részét képező elosztó megvásárlására, akkor néhány alapszabály, amit érdemes legalább figyelembe venni:

  1. Soha ne válasszunk kapcsolós elosztót.
  2. Soha ne válasszunk villámvédelemmel ellátott elosztót. (amennyiben a hang- és képminőség elsődlegesen fontos)
  3. Ne válasszunk olyan elosztót, ami mellesleg néhány egyszerű szűrőtagot is tartalmaz – az olyan, mint a nappal fotel, éjjel ágy, valamit már csinál, de nem az igazi.
  4. Amennyiben mégis szűrős elosztót választunk, feltétlenül próbáljuk ki saját rendszerben (bár igazából ezt mindegyikkel meg kellene tenni vásárlás előtt).
  5. Az elosztó földelése legyen csillagpontos.
  6.  Ne legyen fixen beépítve a hosszabbító-kábel, az legyen cserélhető.
  7. A különféle fadobozos elosztók nagyon jó alternatívát jelentenek.
  8. Az elosztó legyen nagyméretű, nagy tömegű, stabil felépítésű.
  9. Az elosztók hangja megváltozik, ha azt tüskékre állítjuk, állványra tesszük.
  10. Akiben elég ambíció és tudás van, az nyugodtan vágjon bele egy saját elosztó építésébe. Nagyon jó minőségű aljzatokat lehet kapni, melyeket könnyű különféle egyedei (fa, fém) dobozokba beépíteni. Ilyen esetben a belső kábelezése egyezzen meg azzal a típussal, amit az erősítőhöz használunk.
  11. Amennyiben saját elosztót építünk, annak alját (az alján leválasztott légteret) töltsük fel magnetittel, turmalinnal, ami képes a csatlakozásoknál óhatatlanul keletkező apró EMI-zajok egy részét magába szívni. Fontos, hogy a védőföld fémesen érintkezzen az említett anyagokkal – pl. a csillagpontos védőföldelés kialakításának csomópontja.
  12. Az elosztókban lévő dugaszoló aljzatok hangja is képes beleszólni a rendszerbe. Amennyiben lehetőségünk van rá, lehetőleg az integrált erősítő (vagy előerősítő) és a CD-játszó (vagy DAC) csatlakozóját cseréljük ki valami számunkra tetsző típusra. Nem kidobott pénz.
  13. Amennyiben meg tudjuk oldani, a digitális és analóg készülékek számára külön-külön elosztót használjunk.
  14. Ne használjunk elosztóba dugott további elosztókat. Ha kevés a hely, inkább a korábban említett T-elosztóval növeljük a csatlakozóhelyek számát.
  15. Az elosztók elhelyezésével, készülékektől, falaktól, egyéb vezetékektől való távolságával érdemes kísérletezni. Extrém esetben, egy nem megfelelő helyen akár hangszínszabályozóként is viselkedhet (magashang kiemelés / vágás).
  16. Ne féljünk a DIY-elosztóktól. Némelyik meglehetősen magas minőségű gyári termékekkel is összemérhető.
  17. Minden egyes aljzatot és dugót tisztítsunk meg alkohollal majd kenjük be a korábban említett kontaktusjavító olajok egyikével (pl. Van Den Hul The Solution) – még a teljesen új elosztón is.

További tápellátás

Megosztom:

Comments

1 comments

  • mercedes13

    Szia! Azt meg tudod mondani, hol lehet magnetitet venni lédig?
    Köszi.

    Üdv.:
    mercedes13