LEGO lemezjátszó

Bemutató, Hírek, Lemezjátszó

A korábban bemutatott különböző IKEA lemezjátszó és az azoknak fő alapelemét képező bambuszból készült vágódeszkák sokak fantáziáját megmozgatták – amatőröknek, profiknak egyaránt -, lemezjátszó építési kedvüket meghozták. Létezik azonban egy másik négybetűs cég is, melynek termékei az egész világon kaphatóak, ráadásul eme termékek tulajdonképpen végtelen variációt biztosító és egymással kompatibilis építőelemek. A LEGO (a másik négybetűs cég) építőelemeit már évtizedek óta használják a hifisták kábelek alátámasztására, hangsugárzók, elektronikák lábaként, különféle elektronikai panelek távtartójaként. A kicsi, „négybütykös” elem hangsugárzó- és készüléklábként való kipróbálását mellesleg mindenkinek ajánlom – okozott már meglepetést a különféle fémtüskékkel, gumilábakkal összehasonlítva. 

LEGO lemezjátszó

A dél-koreai Hayarobi nevű úriember, aki egyszerre hódol kétféle szenvedélyének a hifinek és a LEGO-ból való tervezésnek, túllépett az építőelemek pusztán alátámasztás célú felhasználásán és megtervezett (és persze megépített) egy olyan LEGO lemezjátszót, aminek egyetlen más gyártótól származó eleme az Audio Technika hangszedő. Meglepő módon még a meghajtómotor, annak akkumulátoros tápellátása és a kapcsoló is a LEGO. A komplett lemezjátszó 2405 darabból áll, a fordulatszám 33 és 45 között – természetesen LEGO alkatrészekkel megoldva – átváltható.

A legnagyobb csodálatot azonban a hangkar váltotta ki belőlem! Nem kell nagyon hunyorogni, vagy túlságosan távolról nézni ahhoz, hogy elhiggyük, valódi és igen-igen példásan megépített kart látunk. A kar egészéről leválasztott hangszedő rögzítést, a duplacsöves kart, vagy a rugalmas ellensúlyt meglátva nagyon sok valódi lemezjátszókar elbujdoshatna szégyenében.

Hayarobi úr ráadásul nem állt meg félúton, a lemezjátszó méltó megszólaltatásához, elkészítette csöves erősítő és hangsugárzó társait is – amit csak lehetett, LEGO elemek felhasználásával.

A lemezjátszó (és a komplett rendszer) természetesen meg sem közelíti az IKEA termékekből konstruált társak hangminőségét, de mindenesetre az ötlet elgondolkodtató, a kar megoldása pedig mintaértékű.

A gyerekek karácsonyra kapott LEGO építőelemeit kéretik nem elrekvirálni!

További lemezjátszók

Megosztom:

Comments