Házimozi kicsit másként

Bemutató, Hangsugárzó

Sztereóban már jól szól? Akkor készülhet a házimozi!

A házimozi elterjedésének következtében a gyártók nem minőségi termékekkel, hanem silány, mindenféle zenei, hangi szempontból értéktelen erősítőkkel, hangsugárzókkal árasztották el a piacot. Az üzletpolitika és az azt támogató reklámok, fizetett reklámtesztek folyamatosan azt sugallják, hogy minőség helyett a darabszámot kell növelni. Sok-sok cég látja abban az üzletet, hogy eladhatatlanul vacak álló- és polcsugárzóit átkereszteli front- és hátsó-hangsugárzónak és ettől a megtévesztett hm-rajongó máris rohan megvenni azokat.

A fórumos beszélgetések állandó vitatémája, hogy ha egy rendszer nem képes sztereóban legalább elfogadhatót nyújtani, az 5-13 csatorna esetén sem lesz a legkevésbé sem valósághű, és nem fog az eredeti helyszínt imitáló légteret, jelenlétérzetet teremteni.

házimozi

Szerencsére léteznek cégek, amelyek fordítva gondolkodnak. Megterveztek néhány nagyon jó „sztereó” hangsugárzót, melyeken öröm zenét hallgatni, melyekből már 2 db is teret, levegőt ad, színpadot épít fel és azokat egészíti ki hozzájuk méltó centerrel, hátsó- és atmos (auro) hangsugárzókkal. Egy ilyen elv alapján felépített házimozi egészen különleges élményt jelent(het) még a legelvakultabb és sokat tapasztalt házimozis „keménymagnak” is.

A német Bohne Audio tipikusan ilyen cég. Nem gyárt 50-100 féle hangsugárzót, nem hoz ki félévente valamilyen „nonpluszultra-THX-tesztgyőztes-bajnok” terméket. Ellenben az a néhány hangsugárzó, amit gyárt még évtizedek múlva is stabil alapját fogják képezni bármely házimozinak. A számfanatikusok hm-rajongók részére talán elég a számukra legfontosabb adat – bár a Cég egyetlen hangsugárzója sem rendelkezik a vicces THX-minősítéssel, de még a hátsó- és atmos (auro) hangsugárzók is 115 dB hangnyomást tudnak kelteni, a center és a nagyobbik front, pedig 125 dB-t. Ja, és az alsó határfrekvencia 22 Hz. Nincs az a csillagromboló, ami ezeken a hangsugárzókon megszólaltatva ne tudná átrendezni az épületet, ráadásul egy-egy operaelőadás a milánói Scala, vagy a new-yorki Metropolitan színpadáról is életre szóló élményt ad.

Azt elismerem, az árral sajnos, lehet „némi gond”, de az építkezési elv a megfizethetőbb kategóriákban is követendő kellene, hogy legyen.

További házimozi
További hangsugárzók

Megosztom:

Comments

1 comments