Aprók, de hatásosak! – akusztika tuning

Tuning

Az otthoni zenehallgatás örök problémája, hogy a lakások zeneszobának kinevezett helyiségei alapvetően nem alkalmasak zenehallgatásra. Ennek elsődleges oka, hogy azokban rendkívül rossz az akusztika. Ezen nagyon könnyen javíthatunk akár egyszerű eszközökkel is – például vastag szőnyegek, falikárpitok, függönyök elhelyezése a szobában.

Ahány zenehallgató, ahány zeneszoba, annyiféle megoldáskeresés az akusztika javítására.

Sokan a mérések alapján történő hangelnyelő és hangvisszaverő felületek utólagos elhelyezésében, vannak, akik a minél több szőnyegben, sőt, olyanok is vannak, akik több ezer kötetes könyvtárukban látják az akusztikai problémák megoldásának kulcsát. Bármelyik megoldást is választjuk, ezen „kiegészítők” látszanak, a különféle elnyelő és visszaverők felületek pedig általában rondák. A szőnyegek, kárpitok és pláne a könyvek, már „szobabarátabbak”, de nem mindig úgy fejtik ki hatásukat, ahogy szeretnénk.

akusztika

Léteznek azonban olyan eszközök, varázsszerek(!), melyek apró termetük, már-már „láthatatlan” voltuk ellenére képesek jelentősen javítani, akár egy teljesen csupasz fallal rendelkező panelszoba akusztikáját(?) is. A kérdőjel nem véletlen, hisz ezen eszközök mérete és hatása nem egyeztethető össze azzal, amit az akusztikáról a fizika tud.

Ilyen eszközöket (kis bigyókat) gyárt pl. a Synergistic Research nevű cég is. Ajánlom figyelmetekbe ezt a videót, amelyben az apró méretű „HFT” nevű kiegészítőikkel lépésről lépésre változtatják meg a zeneszoba akusztikáját és a végeredmény egy rendkívül jó hangú, akusztikai problémáktól mentes helyiség lesz.

Bár fejhallgatón hallgatva is egy-egy lépés után csak kapkodjuk „füleinket”, azonban javaslom, hangsugárzókon meghallgatni a kísérletsorozatot. A hatása teljesen olyan, mintha saját szobánkban helyeznék el a kiegészítőket, s a sokadik lépés után egy-egy jobb rendszeren még a valódi teremhangok, hátsó visszaverődések is megjelennek.

Kedvenc akusztikai eszközeim közé tartoznak a „kockacukor” névre keresztelt rózsafa kockák, melyek szintén képesek egy-egy rossz akusztikájú helyiségben hallgathatóbbá tenni a zenét. Kísérletező kedvű hifisták a kb. 15×15 mm-es kockákat elkészíthetik önmaguk is. A cseresznye és ébenfa egyértelműen „működik”, de a tölggyel is jó tapasztalatokat szereztem. Fontos az apró furatok létrehozása a kockák oldalain (1, illetve 2)

További ezotéria

Megosztom:

Comments

5 comments

  • Csók Gyula

    Szia! Lelkesülve az olvasottakon,próbálom legyártani a kockákat. Utánna keresve a Hifi.fr oldalon találtam a méreteket ami 10x10x10? A másik kérdésem.: a furatok átmenők?Tudnál vmi közelebbit a szethez tartozó diffuzorrol,írják ,hogy belül üreges,és ,hogy értendő a méret ami 36x36x15 mm .
    Köszi!

  • Long

    A „kockacukrok” 10x10x9(!) mm-esek. A furatok nem átmenőek.
    A korongról (diffúzor) annyit lehet tudni, hogy háromrétegű, de az alapanyagát Tchang úr még barátomnak sem árulta el, aki a termékeit éveken keresztül forgalmazta.
    Nekem is van belőle 12 db, melyeket hangsugárzó-alátétként használok – tehát nem csak szobaakusztikát, hanem a készülékek, hangsugárzók hangzását is lehet vele javítani. A közepén van egy szűk, átmenő furat, a belseje pedig nem üreges. Egy lapos korongot képzelj el, melynek átmérője 36 mm, magassága pedig 15 mm.

  • Csók Gyula

    Köszi az értékes váloszokat,úgy látom,hogya diffuzor középső réteg rózsafa lehet mint a kis kockák,alja teteje juhar,a lényeg vszinü az anyagok eltérő strukturája.Nem az anyagiakon múlik nálam,a DIY szórakoztat!

  • Csók Gyula

    Heló! ezt találtam: Adjon frekvencia-kiterjesztést (nyitott) a cukorkocka elforgatásával (zajszűrő)- Zóna nyitva, kissé fordítsa a bal oldali cukorkockát balra és jobbra, hogy csak néhány fokot jobbra tartson. Mozgassa kissé fel vagy le a középső zajszűrőt a hangegyensúly érdekében.- Alkalmazások: Minden szoba.- Hatás: A jobb musical, gyorsabb és izgalmasabb mód, koherensebb spektrum. Az ASI diffúzor egy kis hangos szendvics, amely két darab világos juharból áll, keményebb fa alátétével. A test üreges, és egy kis lyuk összeköti az üreget kívülről. Olyan, mint egy miniatűr Helmholtz rezonátor. A fa szemének egyenes felfelé történő igazítása – így a pont – a képpontot állítja be. Költségvetés-barát áron az ASI cukorkockák egy nagyon erős szobahangoló. Néhány erőfeszítésre van szükség, hogy beállítsa a rácsot, de ez soha nem látott irányítást ad a felhasználónak arra, hogyan reagál a szoba nagy zenei hozzájárulásként.

    A fenti információk a gyártótól származnak.
    Kérdése van? Csatlakozzon a Audio Gurukhoz a 800-328-9973 vagy 215-862-4870 vagy Küldje el e-mailben vagy a Kapcsolat űrlapot . Ön is kihasználhatja a rendszereinket a Free System Consultation segítségével.
    Akusztikus rendszer Cukor Cube

  • Long

    A többiek nevében is köszönöm, az elhelyezéssel kapcsolatos részletes leírást.