Jogi hercehurca a „metálvilla” miatt

Hírek

Ezzel a mélyen elgondolkodó, Simmons valódi énjét bemutató képpel tudok csak reagálni arra a rendkívül okos, bár vitatható tervre, hogy Gene Simmons, a Kiss basszusgitárosa le szeretné védetni az egyik legelterjedtebb kézmutatós jelképet, a „metálvillát”.

kiss

Genne Simmons – KISS – vs. Ronnie James Dio

Az ötlet jó, mondhatnánk rendkívül ügyes – szinte sajnálom, hogy nem nekem jutott eszembe. Egy apró bibi van vele, a jellegzetes kéztartás dokumentáltan első megjelenítése Ronnie James Dio-hoz köthető. Kíváncsian várom az eredményt, valamint annak a megoldását, ahogy az Artisjus a koncerteken „metálvillával” csápoló közönségnek kiszámlázza a kéztartás jogdíját, majd azt a NAV segítségével behajtja. Egyenlőre az sem világos számomra, hogy a kéztartás időtartama, vagy a „villás” bemutatások száma alapján kell majd fizetni.

A középső ujjas mutogatás

Ha már szóba hoztam az emberiség egyik legismertebb kéztartását, feltétlenül szenteljünk pár szót ama rendkívül gyakori és rendkívül pejoratív értelmű „nyújtott középső ujjal” bemutatós (nevezzük egyujjas villának) jelképnek is.

Talán tudjátok néhányan (a többség azonban nem), az „egyujjas” beintés a középkori Angliára vezethető vissza, és az igazi hősök jelképe volt. A kor szokásos büntetése volt, a különböző testrészek (pl. ujjak) levágása. A nemességgel szembeni ellenállók (sok-sok kis Robin Hood) a középső ujjas beintéssel jelezték, hogy nem lehet őket megtörni, a középső ujjuk – amivel az íjat felhúzzák – még meg van, tehát reszkessen minden gaz népelnyomó. Eme nemes gesztus mára értékét, valamint valódi jelentését elvesztette.

Megosztom:

Comments