A találékony hifista – tuning

tuning

Az ajtókitámasztó tuning

Az egyik hifis csoportban felmerült egy “probléma”, szabad-e nem hangtechnikai célokra kitalált eszközöket a jobb hangzás érdekében rendszerünkbe betenni. Egyáltalán működhetnek-e. A konkrét kérdés egy nagy súllyal rendelkező, barkácsáruházakban évek óta kapható ajtókitámasztóról szólt, mint lehetséges tuning eszköz.

tuning

Sok-sok évvel ezelőtt én is felfigyeltem rá, kipróbáltam és örömmel használtam évekig. Az ár/hangminőség aránya rendkívül jó. Használható készüléklábként, készülékek tetején és hangsugárzókon rezgéscsökkentőként. Egy-egy rezonánsabb dobozba épített CD/DVD/BD-játszóval, akár csodát is tehet, ugyanúgy, mint napjaink papírvékonyságú pozdorja dobozokba épített házimozi-hangsugárzóin.

tuning

A fa fiókgomb tuning

Van egy másik régi favoritom is, amit a “jóisten” is a hifisták számára teremtett. Ez pedig a különféle fából készült és különféle formájú fiókgomb. A barkácsáruházakban sok-sok féle található és már ránézésre megmozgatja az ember fantáziáját.

tuning

Tapasztalataim alapján legjobb a tölgyből készült változat – a forma szabadon választott. Egy minden elemében tölgyfa gombra állított rendszer (készülékek, hangsugárzók egyaránt) a gombok árával össze sem hasonlítható mértékben jobb, mint fagombok nélkül.

Tehát nemcsak hogy szabad, hanem kötelező a fantáziát szabadjára engedni – az eredmény fillérekből javuló hang (kép) lehet.

 

Megosztom:

Hozzászólások

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyarItalianoPolskiРусскийEspañol
Scroll Up