Pisztoly, fegyverviselési engedély nélkül – Zerostat

Lemezjátszó, Tuning

English language can be selected in upper left corner (British flag).  Lelkes LP-gyűjtőként folyamatosan szenvedtem a sztatikus feltöltődés okozta állandó pattogástól, a lemezjátszót, a lejátszott hanglemezt folyamatosan belepő portól. Bevetettem ellene minden általam ismert eszközt – párásítottam, pluszban leföldeltem a lemezjátszót, kipróbáltam a lemezre lejátszás közben ráteendő antisztatizáló kart. A legjobb megoldásnak azonban a különböző szénszálas antisztatizáló kefék bizonyultak – mindaddig, amíg kölcsönbe nem kaptam néhány hétre egy Zerostat pisztolyt.

Abszolút működött. Megszűntek a sztatikus kisülések és mintha a lemezek hangja is jobb lett volna. Mivel egy régi, erősen lestrapált példányról volt szó, így végül megkaptam ajándékba. Egy ideig lelkesen használtam, aztán kimerült.

Eltelt sok-sok év, áttértem a CD-hallgatásra és úgy tapasztaltam, hogy (számomra) meglepő módon a CD-korongok is hajlamosak a sztatikus feltöltődésre, így a CD-lejátszás állandó lépése lett a korongok antisztatizáló kefével való letörlése. Aki még nem próbálta, feltétlenül tegye meg!

Visszaemlékezve a hanglemezes időkre, felmerült bennem a gondolat, hogy újra be kellene szereznem egy Zerostat pisztolyt, vagyis az igazat megvallva csak azután, hogy szembesültem azzal, hogy a Furutech mennyiért kínálja antisztatizáló eszközét. Vitathatatlan, hogy működik, de… Inkább el kezdtem keresni a pisztolyt, amiből csak több éves (még az ősi, sárga színű) lestrapált példányokat találtam, amelyek nagy valószínűséggel már kimerültek, vagy annak közelében voltak.

Néhány hónappal ezelőtt örömmel értesültem, hogy újra lehet kapni Zerostat pisztolyt, ráadásul még tovább is fejlesztették (amiről nem tudom, hogy miben nyilvánulhat meg), így gyorsan vettem magamnak egyet.

zerostat

Még mielőtt továbbmennék, felhívom mindenki figyelmét a képeken látható pisztoly csövének legvégére, az aprócska nyúlványra! Megérkezése után nagy lelkesedésemben kicsomagoltam és találtam a pisztoly mellé téve egy kis csőhosszabbító bigyót, amivel korábbi Zerostatomnál nem találkoztam.

Nem értettem miért kellett külön tenni, de gyorsan ráhúztam a pisztolycső végére és boldogan el kezdtem lődözni lemezeimet és még más egyebeket, melyekre még visszatérek. Nagy-nagy lelkesedésemben azonnal hallani véltem a változást, de a véleményezés és a hallottak nem igazán voltak azonosak. Be kellett vallanom magamnak, hogy valami gond van – vagy az emlékeimet megszépíti a múlt, vagy a hallásommal van gond, vagy nem működik a Zerostat.

Ekkor végre megtettem azt a lépést, amivel kezdenem kellett volna, vagyis elolvastam a manuált és utána olvastam a neten. A kis műanyag elem a cső végén egy teszter, ami a Zerostat működését hivatott a „júzernek” fény formájában megmutatni – alaposabban megszemlélve a dolgot, „lövés” közben tényleg világít egy az apró csőben elhelyezett fényforrás, ami ezzel a Zerostat hatását semlegesíti.

Tehát hiába lődöztem én mindenhová, mindössze egy mini elemlámpát működtettem vele. Saját hülyeségemen jót kacagva, lehúztam a csővég műanyag lezáróját (azt jó messzire eltettem) és újra kezdtem közös életünket a Zerostat pisztollyal. Örömmel konstatáltam, az emlékeimmel sincs baj, a fülem is rendben van és átvágva sem lettem…

No, de mit is csinál a Zerostat pisztoly?

A „ravasz” lassú meghúzásakor, majd lassú elengedése közben pozitív, majd negatív ionokat termel (ionizál), amivel egyrészt megszünteti egy nagyjából 40 cm átmérőjű körben a sztatikus feltöltődést, másrészt ionizálja a környezetét, ami jót tesz az élőlények (emberek) közérzetének, érzékelésének, javítja az audio és video rendszerek minőségét – bár lehet, hogy ezt csak az érzékszerveink „feljavításával” éri el.

Feltétlenül meg kell említenem, hogy léteznek nagyméretű és kifejezetten a hifihez szánt, folyamatosan működő ionizáló készülékek is, de nem a magyar árcédulákhoz igazodva. A pisztoly elsődleges hatása azonban az antisztatizálás.

Mit, miket lehet vele antisztatizálni?

Először is az LP-ket – hisz erre találták ki. Azonban meghálálják az antisztatizálást CD-/DVD-/BD-korongjaink is, de gyakorlatilag minden, ami hang- és házimozi-rendszerünk részét képezik. Lemezjátszó tengelyét, hangkarját, hangszedőt, mc-trafót, hangsugárzó-membránokat / -tekercseket, kábeleket, kábelcsatlakozókat, komplett készülékeket, tápegységeket, lézerfejeket, sőt, még a modemet és a routert is.

Zerostat

A hatás nem eget rengető – bár ha a lemezjátszást kísérő rendszeres sztatikus kisülést megszüntetjük máris sokat javul a zenei élvezet – de összeadódik. A rendszer minden elemének (a digitális adathordozóknak) „körbelövöldözése” összességében hoz annyi javulást, ami bőven túllép a „mintha lenne valami” érzésen. Selymesebbé, részletezőbbé, áramlóbbá, dallamosabbá válik a zene. Ha nem is egy vastag sötétítőfüggönyt, de egy vékonyka tüllöcskét mindenképpen eltávolít a zenehallgató elől.

Megosztom:

Comments

4 comments

  • Kováts László

    Elég hosszúra sikerült a levelet megírnom, és tudom ez szubjektív, mégis úgy érzem van új és hasonlóan hasznos infó is a kísérletező kedvű hifistának, audiophile, vagy highend rajongóknak is. Valójában a teljes szobát le kellene úgymond a káros elektroszmog feltöltődéstől is tisztítani. A zenei hangzásnál azt tapasztaljuk minden elszíneződést a hangképben meghallunk, és a zenei készülékek is olyan elektronikák, amik közül kevés képes csak a zenei hangzást reprodukálni. Kísérletezni jó dolog, önmagunkat szeretnénk megnyugtatni a hangminőség végre jó lett. Egy érdekes eset történt, de nálam ehhez hasonlóan a gyógyító köveknél.Időnként ezek is valamilyen káros energiát összeszednek, és ezért tisztítani kell füsttel, vízzel, még sóval is lehet.Persze ez az összetételüktől is függ, és amire káros a sóba helyezés a forrásvizet ajánlják. Valójában kémia, és fizika ez ionizálhatjuk a köveket, és mint a zerostat is, képesek lemágnesezni valamelyest a környezetet.Nekem a legérdekesebb jelenség a füstöléssel volt, mert ha letisztítottam a köveket vízzel, a napsütésre is kitettem a köveket így kell pozitív energiával feltölteni, ez a Nap valamilyen mágneses töltése lehet, ami képes az ionizációs hatást is megvalósítani.Mint a szabadban a légkörben, a pozitív és negatív ionok egyenletessége a légkörben, és a legoptimálisabb esetben a közérzetünk is jó lehet. A füstölés révén pedig, az illatosító rudakkal két három szál elég ehhez, ha jó lett a hangminőség, működtek a kövek energiái, ilyenkor a füst megdöbbentő de egyben maradt, és egy pár milliméteres füstoszlopként de egyben maradva áramlott a szobában felfelé a mennyezetig. A régebbi időszakban pedig úgy húsz centiméter magasságban szétterült a füstölő áramlása, és kérdéseket tett fel nekem a jelenség. Láthatóvá tettem a légkör semlegességét, jobban áramolhat a zenei hangkép, ezért minden apró hangfoszlány is eljuthat a fülünkhöz, és ez a nyitja a helyes hangképnek.A zerostat is, ha működik, hatással lehet a füst áramlására, és egyben tudna ettől is hasonlóan maradni? Persze az ablak, és ajtó csukva kell legyen.

    És, a fantázia ha már ismerhettük a PWB szereket is.Egyes esetekben, ha vizet, vagy bármi vegyszert használtunk ott ahol kezeltük ilyennel a készüléket bútort stb, a hatás elmúlt sokat romlott a hangzás.Ezt Peter Belt is elmondta nekünk. Egy ötlet ezért. Ha takarítunk, akinek van lehetősége vannak ásványi kővei, ez lehet rózsakvarc hegyikristály ametiszt, akár gránit kövek is jók, ezt tegyük bele egy vödör tiszta vízbe, vagy nagyobb üvegbe, és a napfénnyel hagyjuk feltöltődni az egészet. A lakásban amit csak lehet finoman lehetőleg pamut textillel nedvesen de nem eláztatva takarítsunk le mindent. Rosszul szól a zene? A villanyóra sok helyen valljuk be vastagon áll rajta a por.Óvatosan erre is jó a textil, még ha megszáradt az ilyen vízzel kimosott rongy ezt is meg lehet hallani.Szerintem ennyit Beltről, ő ismerheti a fengshuit, a csakrát, több ázsiai tudomány alkalmazza hasonlóan mindezt természetes módon, és például mint a Zerostat is,képes még ez is ilyen elven működni ezt a fizikát hívni segítségül. Még a készülékek forrasztásait is néhányan letisztítják, és még a komplett áramköröket is, anno a Gryphon terméke volt ilyen, ami hasonlóan lemágnesezte a készülékeket.

    És az egyik legnagyszerűbb eszköz a SHAKTI STONES. Ez a szó a Shakti, belső erőt jelent, és hindu nyelven van. A termék nagyon precízen sok-sok tudással van elkészítve, különböző köveket tartalmaz belül, ez a csakra hallás és hangzás kövei is lehettek, ebből csinálhatták, amit egy hétpecsétes összetételű valamilyen epoxigyantás műköbe tették bele, amiben réztekercs is van, szimplán az általunk ismert áramkör nélkül, de benne van elhelyezve a kövekkel együtt.

    Ez a termék ezotéria, ami egy orgonit eszköz, és hasonlóan képes a teret megfelelő energiával ellátni. Vannak akik ezt hobbiból elkezdték elkészíteni, igaz ők más okból alkalmazzák, hisznek abban a káros elektroszmogot leszűrik, és részletesen leírják a mit és hogyan kell csinálni, és azt is mire alkalmasak.A SHAKTI STONES és a hasonló a jövő, és azt a kísérletezések, és kutatások révén kinek jut eszébe és ismeri valahogy ki az orgon energia lényegét, ami a természetes közegünk lenne.A mai világ pedig a különböző antennajeleket, mobil stb is, vagy kicsiben a wifi is, mindet képes venni a készülékünk ezeket a jeleket. Azt, hogy mondjuk a kövek vagy bármi más képes leszűrni a zenei jelből, esetleg más valami is ez, a lényeg az talán a Masaru Emoto írásában,-A Víz üzenetében van benne.Hat minden fajta rezonancia a vízkristályokra.A tudomány a különböző frekvencia tartományokat 108 oktávban írja le.A látható és nem látható sugarak a fény a röntgen a gauss sugárzás, az infra az ultraviola tartományok is, valahogy szerintem ezek lehetnek az okai annak, tökéletes hangzást a legnehezebb megteremteni, és ha már kövek, mi ehhez az energiához a hatásaihoz alkalmazkodhattunk, és a hallás is lehet az ilyen mágneses ionizációs hatások miatt is kérdéses az, mi a tökéletes hallás.Nincs elviekben két egyforma hallású ember, és azt így eldönteni mi a jó hang is, ezt mi nekünk kell önmagunknak megvalósítani, és aki érzékeny meghallja ezt a hatást annak megéri a zenei készülékeket, és akár hangszereit is néha akár ilyen módszerekkel is javítani.

    A másik különlegesség amiről tudhatunk, a hangtálak tudománya.Ezt csak olvastam, de valahogy nem ismerem, de lehet van aki már itt is alkalmazott ilyesmit, mint a különleges térgenerátort a kb méteres ötvözött rézből készült hangtálat is.

  • Long

    Köszönöm (köszönjük) a részletes beszámolót. Amennyiben nem gond, megosztom a Long Facebook közösségben is.
    A hangtálakkal kapcsolatban személyes tapasztalatról tudok beszámolni. Kifejezetten pozitív a véleményem róluk hifista szempontok szerint is.

  • Kováts László

    Természetesen nyugodtan olvashassák másutt is az itt leírtakat. A hangtálakról csak annyit, én azt, hogy zenénél is alkalmazzák, anno Kányási Istvántól hallottam(HifiPista). A hifi most így írnám, rengeteg kihívást jelent az amatőr, és a professzionális eszközök tervezőinél is. Rengeteg olyan termék lett tervezve, amit sokszor akár megmosolyogtunk, néha esetleg ez már kell nekem szindróma, az évek folyamán mi úgy éreztük mindent képesek vagyunk helyesen megítélni. Pedig akár kisebb befektetéssel is, de lehet elég ötletes hangminőség javulást másként is elérni. A legviccesebbnek az Unikumos üveget alkalmazó ötlet a számomra is igen érdekes.Tényleg ez is nagyon hasznos, azon kívül, hogy az ital ellen vagyok, és ezt csak másutt hallottam, és hatásosan javítja a hangzást. Elfelejtettem még megemlíteni Peter Belt szivárvány effektusos cd-s trükkjét, amikor a színekkel a lemez élein alkalmazva is, módosul a hangkép.Ez pedig a csakra tudománya is, mert a színekkel nem csak polarizálni lehet, hanem a fények is képesek hasonlóakra. Nekem van kvarclámpám, uv lámpám, és az infra izzó is jól ismert. Télen néha úgy érzem sokat javít a hangképen a különböző lámpák használata, és a kövek ezt is miként képesek akár a zenénél is jótékonyan felerősíteni, ez lehet a legújabb talán a kvantumfizika tudná megválaszolni. Vagy majd mások is. Erőterek stb, ez már olyan téma, amit ha meg akarnánk érteni, ahhoz radiesztézának, vagy asztrofizikusnak kellene lennünk.És ez is lehet jobban érthetővé válhat.

    Ami már persze nem annyira idetartozik, két lelkes amatőrként elkezdő éghajlati, és csillagászattal foglalkozó személy, Konfár Imre, és Csengeri Zoltán, olyanra képesek, hogy napra pontosan megtudják mondani azt, hogy kb hol lesz a Földön egy igen erős földrengés, vagy egy nagyon komoly tornádószerű vihar is. Bolygó tükrözések, együttállások, és ezek beesési szögeiből valahogy a tömegeiből is, ki tudják azt számítani, hol lesz egy erős földrengés, és már azt is elég jól tudják, a bolygók tömegei mikre is képesek, és egy fél Magyarországnyi területre behatárolva megmondják azt, a hatosnál nagyobb földrengés mondjuk hol lesz. 2019 decemberében volt ha jól emlékszem az indonéz földrengés, és ők jelezték pár nappal a facebook-on azt, komoly rengés lesz, amit GPS koordinátákkal meg is adtak.És napra pontosan mondták meg, amit aligha kell ezt megmagyarázni, ez mit is jelenthet a jövőben. A facebook-on ez leellenőrizhető, mert fent vannak, és sokszor hasznosak az infóik, amiről remélem ez is elgondolkodtatóak.
    Ezt azért említettem meg, mert mi amit a zenélésnél gondolunk, az nem a teljes igazság.

    Volt néhány éve olyan napkitörés is, amikor lehetetlen volt a zenét hallgatni, mosott volt a hangkép, és lehetett bármilyen jó a rendszerünk, aligha tudjuk saját magunk hallásához és a hangulatunkhoz, legyen az bármitől is tökéletes, kiváló hangképpé varázsolni. .

  • Kováts László

    A köveket például érdemes beszerezni a IX. kerület Soroksári út 164 szám alatt megtalálható INKA Kft-nél. Ez egy viszonteladói üzlet, „egész sor” különleges ásványi köveik vannak, amikből még vannak, akik ékszereket is készítenek.

    Nem tudom azt, ha a készülékeken kívül a kövek ennyire hatásosak, belül az áramköröknél mikre is képesek? Csöves erősítőknél is, ott lehet a kövek alkalmasabbak is ilyesmikre, de szerintem aki nem fél, és ezt még megpróbálná, vannak néhány grammos gömb alakú igen apró kövek, amikből még az 1grammos db súlya révén, a pickup csatlakozásánál is ráhelyezve, képes a hangképet komolyan feljavítani. Karneol, az ónix, a hegyikristály, a vörös jaspis is még, ami ide elég alkalmas lehetne. Az tény már csak szimplán a nehezék 2 gramm is, mint súly képes változtatni a hangzáson, még úgy is, ha a lemezjátszó ellensúlyt is hozzáigazítom.De ez mégis szebb hangképet hozhat létre, és gyanús Peter Belt ötlete, miért is lett az Audio Technika 195E pickupje, az általa kezelt PWB módszerével még jobb lett. MC-re emlékeztetőbb lett a hangkép. Ásványi kővel a karneol is hasonlóakra képes.Nálam ez lett az Ortofon tűnél is alkalmazva a nyerő.