Pisztoly, fegyverviselési engedély nélkül – Zerostat

lemezjátszó, tuning

Lelkes LP-gyűjtőként folyamatosan szenvedtem a sztatikus feltöltődés okozta állandó pattogástól, a lemezjátszót, a lejátszott hanglemezt folyamatosan belepő portól. Bevetettem ellene minden általam ismert eszközt – párásítottam, pluszban leföldeltem a lemezjátszót, kipróbáltam a lemezre lejátszás közben ráteendő antisztatizáló kart. A legjobb megoldásnak azonban a különböző szénszálas antisztatizáló kefék bizonyultak – mindaddig, amíg kölcsönbe nem kaptam néhány hétre egy Zerostat pisztolyt.

Abszolút működött. Megszűntek a sztatikus kisülések és mintha a lemezek hangja is jobb lett volna. Mivel egy régi, erősen lestrapált példányról volt szó, így végül megkaptam ajándékba. Egy ideig lelkesen használtam, aztán kimerült.

Eltelt sok-sok év, áttértem a CD-hallgatásra és úgy tapasztaltam, hogy (számomra) meglepő módon a CD-korongok is hajlamosak a sztatikus feltöltődésre, így a CD-lejátszás állandó lépése lett a korongok antisztatizáló kefével való letörlése. Aki még nem próbálta, feltétlenül tegye meg!

Visszaemlékezve a hanglemezes időkre, felmerült bennem a gondolat, hogy újra be kellene szereznem egy Zerostat pisztolyt, vagyis az igazat megvallva csak azután, hogy szembesültem azzal, hogy a Furutech mennyiért kínálja antisztatizáló eszközét. Vitathatatlan, hogy működik, de… Inkább el kezdtem keresni a pisztolyt, amiből csak több éves (még az ősi, sárga színű) lestrapált példányokat találtam, amelyek nagy valószínűséggel már kimerültek, vagy annak közelében voltak.

Néhány hónappal ezelőtt örömmel értesültem, hogy újra lehet kapni Zerostat pisztolyt, ráadásul még tovább is fejlesztették (amiről nem tudom, hogy miben nyilvánulhat meg), így gyorsan vettem magamnak egyet.

zerostat

Még mielőtt továbbmennék, felhívom mindenki figyelmét a képeken látható pisztoly csövének legvégére, az aprócska nyúlványra! Megérkezése után nagy lelkesedésemben kicsomagoltam és találtam a pisztoly mellé téve egy kis csőhosszabbító bigyót, amivel korábbi Zerostatomnál nem találkoztam.

Nem értettem miért kellett külön tenni, de gyorsan ráhúztam a pisztolycső végére és boldogan el kezdtem lődözni lemezeimet és még más egyebeket, melyekre még visszatérek. Nagy-nagy lelkesedésemben azonnal hallani véltem a változást, de a véleményezés és a hallottak nem igazán voltak azonosak. Be kellett vallanom magamnak, hogy valami gond van – vagy az emlékeimet megszépíti a múlt, vagy a hallásommal van gond, vagy nem működik a Zerostat.

Ekkor végre megtettem azt a lépést, amivel kezdenem kellett volna, vagyis elolvastam a manuált és utána olvastam a neten. A kis műanyag elem a cső végén egy teszter, ami a Zerostat működését hivatott a “júzernek” fény formájában megmutatni – alaposabban megszemlélve a dolgot, “lövés” közben tényleg világít egy az apró csőben elhelyezett fényforrás, ami ezzel a Zerostat hatását semlegesíti.

Tehát hiába lődöztem én mindenhová, mindössze egy mini elemlámpát működtettem vele. Saját hülyeségemen jót kacagva, lehúztam a csővég műanyag lezáróját (azt jó messzire eltettem) és újra kezdtem közös életünket a Zerostat pisztollyal. Örömmel konstatáltam, az emlékeimmel sincs baj, a fülem is rendben van és átvágva sem lettem…

No, de mit is csinál a Zerostat pisztoly?

A “ravasz” lassú meghúzásakor, majd lassú elengedése közben pozitív, majd negatív ionokat termel (ionizál), amivel egyrészt megszünteti egy nagyjából 40 cm átmérőjű körben a sztatikus feltöltődést, másrészt ionizálja a környezetét, ami jót tesz az élőlények (emberek) közérzetének, érzékelésének, javítja az audio és video rendszerek minőségét – bár lehet, hogy ezt csak az érzékszerveink “feljavításával” éri el.

Feltétlenül meg kell említenem, hogy léteznek nagyméretű és kifejezetten a hifihez szánt, folyamatosan működő ionizáló készülékek is, de nem a magyar árcédulákhoz igazodva. A pisztoly elsődleges hatása azonban az antisztatizálás.

Miket lehet vele antisztatizálni?

Először is az LP-ket – hisz erre találták ki. Azonban meghálálják az antisztatizálást CD-/DVD-/BD-korongjaink is, de gyakorlatilag minden, ami hang- és házimozi-rendszerünk részét képezik. Lemezjátszó tengelyét, hangkarját, hangszedőt, mc-trafót, hangsugárzó-membránokat / -tekercseket, kábeleket, kábelcsatlakozókat, komplett készülékeket, tápegységeket, lézerfejeket, sőt, még a modemet és a routert is.

Zerostat

A hatás nem eget rengető – bár ha a lemezjátszást kísérő rendszeres sztatikus kisülést megszüntetjük máris sokat javul a zenei élvezet – de összeadódik. A rendszer minden elemének (a digitális adathordozóknak) “körbelövöldözése” összességében hoz annyi javulást, ami bőven túllép a “mintha lenne valami” érzésen. Selymesebbé, részletezőbbé, áramlóbbá, dallamosabbá válik a zene. Ha nem is egy vastag sötétítőfüggönyt, de egy vékonyka tüllöcskét mindenképpen eltávolít a zenehallgató elől.

Megosztom:

Hozzászólások

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyarItalianoPolskiРусскийEspañol
Scroll Up