A Szovjetunió CD-játszói, erősítői, hifi-tornyai

Egyéb, Vintage

A legszívesebben azt írnám, kommentár nélkül, mert ezek a készülékek pusztán a látványukkal is mindent elmondanak egy rég letűnt korszakról és a valaha volt nagy és erős Szovjetunióról. A képsorozat vége felé, azonban jön néhány meglepetés, melyekre fel kell, hogy hívjam a figyelmeteket.

Ilyen tárgy pl. az ELFA 6 lemezjátszó, melynek tányérja akár orsós magnó meghajtómechanikájaként is üzemelhetett; az Elektronika 8tmb-02D hordozható rádiósmagnó, ami TV-készüléket is tartalmazott (abban az időben fele királyságunkat a barátnőnkkel együtt odaadtuk volna érte); vagy éppen a Feniks 006 nevű komplett hifitorony, ami az S-90 hangsugárzóval együtt lett tervezve.

Megosztom:

Comments

7 comments

  • AudiJo

    A Radiotechnika U-701-es erősítőről szép emlékeim maradtak, annak ellenére, hogy tele volt kontakt hibával.
    AudiJo

  • Lazarbibi

    https://lazarbibi.blog.hu/2018/11/23/lezerlemezjatszok_a_szovjetunioban

  • Long

    Ezzel a linkkel nagyon megleptél – köszönöm!

  • Dr. Gódány Lajos

    Megleptél, pedig abban az időben is rendesen hifiztem, de még csak hallani sem volt szerencsém ezekről. Volt ugyan egy-két kisebb termékük a környezetemben anno, kiirthatatlan kontakt hibákkal…

  • Long

    Ajánlom figyelmedbe az orosz hangsugárzókat és orsós magnókat bemutató gyűjteményeket is – azokban is vannak meglepő tárgyak.

  • Kovács István

    Egyébként hihetetlen dolgok is készültek hi-fi fronton a Szovjetúnióban. 1991-1992-ben nálam még szólt egy elektrosztatikus hangfal ( Leningrádban gyártottak nagyon keveset-tudomásom szerint nem kirült ki a kereskedelmi forgalomba) egy szovjet csöves végfokkal -emlékeim szerint nagyon jól-forrásként SVHS- Stereo videomagnó és egy SONY Cd-játszó szerepelt.( akkor éppen Moszkvában dolgoztam).Megcsinálták a REVOX szalagos magnetofon klónját is ( meg lehetetett vásárolni is iszonyú drágán), valamint egy szuper AUDIOFIL lemezjátszót is.

  • Long

    Ha az a bizonyos lemezjátszó is másolat volt, akkor valószínűleg a Thorens TD125 orosz változata, az Elektronika B1-01 lehetett, ha eredeti orosz terv, akkor a gömb-kartöves Korvet EP-038.
    Egy Sztatik orosz elektrosztatikust ma is bármikor elfogadnék. : )