Hi-Fi a filmeken

egyéb

A filmek, filmsorozatok – bármely korszakban is játszódnak – megpróbálják az adott korszak épületeit, embereit, ruháit, használati tárgyait bemutatni. Ennek köszönhetően a XX-XXI. században játszódó történetekben a szokványos szobaberendezések mellett megtalálhatóak az adott korszakra jellemző hangtechnikai eszközök is. Így méretes tölcsérű gramofonok, orsós magnók, lemezjátszók, de akár komplett high-end rendszerek is fel-felbukkannak egy-egy pillanatra.

Néhány ilyen készülék és jelenet mára kultikussá vált – mint pl. a “Columbo” gyilkos lemezjátszója, a Transcriptor lemezjátszó a “Mechanikus narancsban“, vagy akár Jason Statham rendszere “A mestergyilkosban” -, mások pedig szinte emlékezetnyom nélkül tűntek el.

Vannak készülékek, melyek szervesen beépültek az adott film látványvilágába, kifejezetten funkciójuk van, a szereplő az adott helyzetnek megfelelően használja azokat – pl. “Behálózva”, vagy a “Légikatasztrófák” sorozatainak orsós magnói.

A filmeken felbukkanó hi-fi készülékek többsége azonban ugyanúgy bújtatott reklámként, szponzoráció ellenszolgáltatásaként kerül a jelenetekbe, mint pl. a BMW-k a “James Bond” filmekben. Ennek pregnáns példája a “Szigorúan piszkos ügyek” c. film, amelynek hosszú, nyitójelenete egy hifi-bemutatóteremben játszódik, s amely filmet a boltban szereplő csöves erősítők gyártója reklámjaiban fel is használt. Különös pikantériája a dolognak, hogy az eredetei hong-konki filmből készült amerikai remake “A tégla” szintén szentel a high-endnek egy jelenetet, de természetesen amerikai készülékekkel (amerikai nézőnek, amerikai hi-fi a filmeken).

A legfinomabb bújtatott reklámot talán, a “9 és fél hét” c. film rejti, amelyben mielőtt Mickey Rourke ráveti magát az isteni Kim Basingerre, elindítja Nakamichi RX-505 magnóját, ami a jelenetben a magnókazettát látványosan önmagától megfordítja.

A “Hi-Fi a filmeken” képgyűjteményben filmek “hifis képkockáit” láthatjátok, az adott film megnevezésével. Sajnálatos módon a blogmotor időnként “elfelejtkezik” néhány fényképről, ezért azok teljes egészében a Long Pinterest oldalán is megtekinthetőek.

Hifi a filmekben 1

Hifi a filmekben 2

Megosztom:

Comments

6 comments

Leave a Reply

 • szallasz

  A Frédi és Béni lemezjátszója felülmúlhatatlan! – Nem szerepel viszont a “Blow Up” (nagyítás) címü film Linn lemezjátszója.

 • Long

  A képállomány folyamatosan bővül. Az említett Linn-ről sajnos, még nem találtam fotót, vagy filmrészletet. 🙁

 • Bodó Róbert

  Olasz meló 😉

 • MT69

  Mi kell a nőnek

 • Long

  Köszönöm az ötletet, ha találok a jelenetről képet, vagy Youtube részletet, felteszem. 🙂

 • Long

  Köszönöm az ötletet, ha találok a jelenetről képet, vagy Youtube részletet, felteszem. 🙂

EnglishFrançaisDeutschMagyar
Scroll Up