A nagy kékség 3

Tuning

Ilyen sok telefonhívást, magánlevelet ennyire rövid idő alatt még nem kaptam – úgy látszik a lávaköves tuning és a filléres virtuális föld bemutatása után a „nagy kékség” sokatok fantáziáját megmozgatta. Sőt, nem csak, hogy megmozgatta, hanem többeteket konkrét cselekvésre, kutatásra, megtapasztalásra ösztönzött.

Akkor jöjjenek a konkrétumok.

Nagyon sokféle kék szín kipróbálása eredményeként a „legjobb” kék szín a képen látható, és pl. az alábbi linken rendelhető:

KÉK GYÖNGY

Ha valaki éppen egy „Hobby Művész” boltban áll, ezen az EAN-kódon találja a jó színt (sajnos, ez csak az apró szemű gyöngy kódja, de a színben segít eligazodni): 5 998594 397048 Egy-egy zacskóban nagyon sok gyöngyszem található, de ahogy az ember meghallja (felfedezi) a hatását, nagyon gyorsan fogy is, ezért javaslom, ne „fukarkodjatok”, legalább 4-5 zacskóval vásároljatok.

a nagy kékség

Amikor hazavittétek a zacskókat, érdemes egy kicsit ismerkedni a jelenséggel, tehát kibontás nélkül (csak úgy zacskóstól, papírfülestől) tegyétek le néhány helyre. Ilyen helyek lehetnek a forgó CD/DVD/BD-korong feletti része a lejátszónak; a DAC-chip feletti rész; csövek, nuvistorok, tranzisztorok mellett / felett (vigyázva, hogy ne olvadjon meg); hangsugárzók teteje; a hangsugárzók mögötti fal közepe; a padló középvonala előttetek, mögöttetek…

Ha kiszórakoztátok magatokat, bontsátok ki a zacskókat és jöhet a konkrét elhelyezés.

Az alapötlet az volt, hogy mindössze 2-2 kék gyöngyszem kerüljön valamilyen fakocka egyik oldalának felső harmadára, tehát lehet így is próbálkozni, tapasztalni, azonban lehet ettől sokkal erősebb hatást is elérni. A két lehetőség között van egy érdekes különbség, amire érdemes odafigyelni. A „kétgyöngyös” fakockák a szoba meghatározott helyein (majdnem) mindig pozitív változást hoznak, függetlenül attól, hogy az adott hely a hangsugárzók előtt, mögött, alatt, vagy felett vannak. Egy helyre koncentrált sok gyöngy esetén, ellenben a hangsugárzók mögötti rész az egyértelműen nyerő terület, ha a hangszórók vonalától előbbre tesszük a kék színű csoportokat a hatás erősen negatív is lehet. Nem minden szobában, minden rendszerben van így, de érdemes figyelni rá. Ezért az elhelyezési ábrán jelölöm a fixen jó helyeket és jelölöm azokat, amiket érdemes kipróbálni, mert a hatás rendszertől függően ott is jó lehet.

a nagy kékség

A bejelölt 150 cm-es pontokon lévő kék testek felett a plafonnál és alatta a földön egy második és harmadik kékgyöngyös kocka tovább növelheti a hatást, tehát érdemes azokat a helyeket is kipróbálni. Ha nem voltam érthető, nyugodtan kérdezzetek. Mivel én is (mi is) egyenlőre csak kutakodunk és főleg rácsodálkozunk a jelenségre, így tekintsük ezt egy közös „munkának” kutatásnak, és kérek mindenkit, hogy ossza meg negatív és pozitív tapasztalatait, rossznak és jónak talált helyeit.

Ha már a szobát többé-kevésbé feltérképeztétek, feltétlenül próbáljátok ki a szomszéd szobák azon helyeit (falait, polcait) is, melyek a zenehallgató foteletek és a „jól működő” kék helyeket összekötő egyenes meghosszabbításában vannak. Nálam ilyen hely, pl. a kerítésünk – „működik” az ott elhelyezett kék gyöngycsoport is. Sőt, a zeneszobám vonalában a szoba hátsó részétől 2 helyiség távolságra van egy rumliszoba, amiben van egy teszkógazdaságos házimozi. A kék gyöngyöktől légvonalban 15 méterre és 3 fallal elválasztva, a hatás nagyon jól érzékelhető – simább, egyenletesebb hangkép, több és megfogottabb basszus, nagyobb hangtömeg, magától értetődőbb térmegjelenítés.

Nem feltétlenül követendő példaként, csak ötletadásként, sok gyöngyöt (sok kéket) a legegyszerűbben úgy helyezhetünk el, hogy gombostűkre fűzzük azokat és a gombostűket pedig fába, parafába, gumiba, tűpárnába, stb. szúrjuk – süniket készítünk. Úgy tűnik, hogy jobb eredményt ad, ha a gombostűk nem csak egy irányba néznek (pl. felfele), hanem egy félgömböt (gömböt?) rakunk ki belőle. Azt is észrevettem, hogy a gyöngyökből érdemes páratlan számú darabot tenni egy-egy gombostűre (5-7) és ugyanazon felületre páratlan számú gombostűt szúrni. Érdemes kipróbálni azt is, hogy egy fakockát beborítunk kétoldalú ragasztóval és megszórjuk gyönggyel – elég jól megtapad rajta.

a nagy kékség

Amikor először találkoztam a jelenséggel, úgy gondoltam, hogy a hatás a felhasznált (alapot jelentő) fától is függ, de mára már azt egyre kevésbé érzem fontosnak.

A szoba „kékítése” után a következő lépés az elektronikák „kezelése”. Úgy tűnik, hogy minden egyes alkatrészre hatással van az adott kék szín, tehát első körben tegyünk néhány alkatrészre 2-2 gyöngyöt – a próbadarab legyen a CD-játszó, vagy a DAC, azoknak is a DAC-chipjük, OPA-juk. Ha halljuk a hatást, akkor érdemes még néhány alkatrészen kipróbálni, majd, ha még mindig tetszik, akkor az adott készülék elektronikai paneljét borítsuk be kék gyöngyökkel – vagy legalább kék gyönggyel teli zacskókkal.

A kék szín a hangsugárzókon is hatásos, de ott is érvényes a kis lépésben haladni és próbálni elv. Az alap, hogy az előlapra – annak bal és jobb szélére – tegyünk gyöngypárokat, de mint egy olvasónk jelezte (és azóta, magam is kipróbáltam), jobb, ha egyetlen gyöngyszemet teszünk a hangszórók középpontjára (pl. a porvédő kúp közepére).

A hatást direkt nem írom le, nem szeretnék senkit sem befolyásolni, eltéríteni, de ismételten felhívom a figyelmet, hogy nem megfelelő kék szín használata és / vagy nem megfelelő helyek esetén a hangot nagyon durván tönkre lehet tenni. Tehát, ha valaki rosszabbnak hallja a rendszere hangját egy-egy gyöngycsoport elhelyezésénél, feltétlenül higgyen a fülének és lépjen vissza az előző állapotra és keressen új helyet (helyeket). Egyszerre mindig csak egy, vagy egy pár gyöngycsoportot helyezzetek el és ha biztosak vagytok a pozitív eredményben, hagyjátok ott és csak utána próbáljátok ki a következő lépést.

Akiknek a szobájában vannak unicumos üvegek és azokat az eredeti tanácsnak megfelelően le is zárta parafadugóval, most jó helyzetben vannak, mert az üvegek helye a hangsugárzók vonala mögött megegyezik a kék szín néhány „jó” helyével, így nekik csak a parafadugókat kell meggyöngyözni.

Jó kísérletezést, kellemes zenehallgatást kívánok és várom (várjuk) a beszámolókat.

Megosztom:

Comments

20 comments

 • Hollik László

  Néhány gyors teszt alapján az adott világoskék gyöngyökkel/nálunk volt a papírboltban/, arra jutottam, hogy sok gyönggyel kissé zavaros lesz a hang, ezért maradtam a 2-2 gyöngynél. Ahol első körben elhelyeztem őket egy parányi kék blu tack segítségével: mögöttem a talajon, a hangsugárzók mögötti falon 150 cm magasan, a porvédő kúpokon, a készülékek front lapján.
  Ami azonban kissé érdekes, az az, hogy mivel ugyan megfogadtam, hogy nem, de azért mégis használok néhány ásványt a készülékek tetején is, megpróbáltam a kettes csomagokat itt is a kristály csúcsokon. Nagyon bevált a cd játszó tetején lévő quantun quatro és a cölesztin csúcsokon, míg az itt lévő másik három ásvány csúcsaira téve rontott a hangon. Igaz ugyan, hogy a nevezett ásványok magukban is első rangúak, de a 2-2 db apró műanyag pötty minimum megkétszerezte a hatásukat.

 • Pusztavári Zsolt

  Hajmeresztő, de kísérletezni szeretek ki fogom próbálni .

 • Long

  Várjuk a beszámolót! 🙂

 • Long

  Írtad, hogy a hátad mögött a földön bevált az elhelyezés, ezért javaslok egy tőled nem idegen kísérletet.
  Rakj ki a gyöngyökből egy hatszöget úgy, hogy minden oldala 7 gyöngyből álljon, de nem akárhogy.
  Leteszed az első sort, 7 gyöngy.
  Alá második sor, 8 gyöngy, harmadik sor 9 gyöngy… hetedik sor 13 gyöngy, majd folytatod visszafelé, 12, 11, 10 … 7 gyöngy.
  Az így elkészült hatszöget tedd az általad jónak ítélt helyre a földön.

 • Pusztavári Zsolt

  A hangszóróra mivel ragasztottad?

 • Hollik László

  Blu tackot használtam ezidáig, de várok jobb megoldási javaslatot. Megcsináltam a hatszögbe rakást, a mögöttem és az előttem lévő falra rakva jobbnak tűnik, mint a rendszertelen sokaság. Ugyanakkor a készülékek ásványain is jobb,mint, a kettes formáció, oda nagyon kell belőlük. A készüléken belüli elhelyezés érdekelne még. A hanggal maximálisan elégedett vagyok, egyutas monitorral rendelkezőknek ajándék, de szerintem nem csak nekik.

 • Long

  Egyes készülékeim belseje be van borítva hegyikristállyal (töltőkő). Túllépve az alkatrészenkénti „kettes formáción”, nemes egyszerűséggel a kék gyöngyöt belekevertem a hegyikristály törmelékbe – a hatás igencsak jelentős. Ettől függetlenül, ha egy-egy újabb zacskónyi kék gyöngyöt teszek az elektronikákra, további előrelépést jelent, ezért rendeltem fél kiló gyöngyöt és teljesen feltöltöm vele a DAC és a CD-futómű, valamint tápegységük dobozát.
  A sok ember, sok próba eredményeként kiderült, hogy a kék árnyalat tulajdonképpen mindenféle tárggyal, anyaggal működik. Ma egy műanyag, ételtároló doboz átlátszó kék fedele a hangsugárzók mögötti fal alsó részére téve váltotta ki azt a hatást, hogy majdnem elsírtam magamat, amikor feleségem vissza akarta kérni. Végül kiegyeztem vele, hogy kap tíz új dobozt helyette.
  A jelenség egyre érthetetlenebb és szerteágazóbb, de a hatása akár készülékcserényi javulással is felér.

 • János Domonkos

  dragonweed írt a kékről, ők is használták anno, kék pötty került a hanszóróra, neten valóban ott vannak a magassugárzókon, jelenleg a Kolibriken. A Totem dobozain használták, mert ott is jól hallható volt a hatása a kéknek. A fórumon írta, hogy más szín nem vált be.

 • Long

  Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a fontos információt – még nem találkoztam az említett hangsugárzókkal.

 • János Domonkos

  SOL Kolibri fan club : „Színekről, anyagokról, azok hatásáról jut eszembe…. Itt el merem mondani, ti talán nem néztek teljesen hülyének .
  A Totemnél ezzel rengeteget kísérleteztünk, ha megnézitek a neten, a legtöbb Totem doboz magassugárzóján van egy színes pötty. Hol lila, hol kék. Ez egy egyszerű papír korongocska, iratok, irodai dolgok jelölésére használják. Ha valakinek van kedve, próbálja ki, szinte semmibe nem kerül, könnyen felrakható, eltávolítható.”

 • Long

  Köszönöm a beszámolót! Sajnos, rengeteg ilyen információ, tudás, tapasztalat vész el a rendkívül „hangos” és erőszakos IQ-nulla lények miatt a különböző fórumokon. A Peter Belt által javasolt lilával anno én is sokat kísérleteztem a fekete felületeken, valamint a narancssárgával a különböző alakzatok középső részén. Működnek a színek, amin mi, „nyugati” emberek csak hüledezünk és elmeorvost emlegetünk, a keleti kultúrának pedig része. Kedvencem egy olyan kondenzátor sorozat (sajnos, a nevére már nem emlékszem), ami színes csíkokkal van megfestve. Kivitele, anyaghasználata ugyanaz, mint a cég többi termékéé, hangja mégis jelentősen jobb.

 • Gomola László

  Átlátszó, ezüst béléses kásagyöngy, 2 mm – világoskék. Erről van szó a cikkben?

 • muszakihiba

  Annyira nem tévút az elmeorvos emlegetése. Minden ilyen szertartás segíti a koncentrálást, benső elcsendesedést, abszolút pszichoakusztikai hatású. A vendégek pedig megrettennek a látványtól, jópár fokozattal óvatosabbak, csendesebbek mint alapesetben. Így aztán ők is jobban figyelnek. Konstruktőrként néha elég a munka fáradalmait érezni és máris jobb hangúnak tűnik a végeredmény.
  Én nagyon hálás vagyok ezekért a kísérletezésekért, mert sikerült évek óta hibásan értékelt (rossz) fizikai változtatásokat visszacsinálni a rendszeremben, bátorságot ad kipróbálni olyan megoldásokat amik mélyebb átgondolás nélkül rosszabb eredményt sejtetnek (pl. extra vékony kábelek).

 • Long

  Mindenképpen el kell vetnem jelen esetben a színek pszichológiai hatását.
  Van olyan konstruktőr, aki amint meghallotta a kék gyöngyök hatását a saját készülékein, saját rendszerén, azt, mint konstrukciós elemet azóta „beleépíti” készülékei dobozába. A hallgató nem látja, nem tud róla, mégis jobbnak hallja. Mondjuk ez azonnal felvet egy érdekes kérdést. Ha nincs fény (mert zárt a doboz), az adott kék szín nem tud kialakulni, de akkor meg mi a fene hatását halljuk mégis?

 • muszakihiba

  Elméletben az akció, a színes pötty elrejtése, megnyugvást ad a konstruktőrnek, mindent megtett a fizikai síkon is túl, ez megjelenik magabiztosságként a forgalmazóval való kapcsolatában, metakommunikáció.
  Gyakorlatban beszáll a lány az autóba és a feleséged lesz. Nem kell évek múlva minden nap szerelmet vallani hogy tudd, ott van a fény belül, akkor is ha nem süt a Nap.
  Nekem a gyakorlati verzió jobb magyarázatnak tűnik.

 • Közöd Semmi

  grabojov számsorokat próbáltatok már hangfalakra, kábelekre ragasztani?

 • _

  „Kedvencem egy olyan kondenzátor sorozat (sajnos, a nevére már nem emlékszem), ami színes csíkokkal van megfestve. Kivitele, anyaghasználata ugyanaz, mint a cég többi termékéé, hangja mégis jelentősen jobb.” A neve tropical fish és gitárokban használják hangszín kondinak.

 • Boda István

  Sziasztok!

  Szeretném megkérdezni, fejhallgatós rendszerben van ezeknek a kék gyöngyöknek létjogosultsága a hangban?
  Dac tetejére belsejébe, vagy a fejhallgató erősítő tetejére téve(csöves erősítő)

  Előre is köszönöm, ha van valakinek ez irányú tapasztalata.

 • Long

  Függetlenül attól, hogy a lánc végén hangsugárzó, vagy fejhallgató van, esetleg meg sem szólaltatjuk a hangot, mert „csak” felvételt készítünk, a kék szín (és az összes többi – citromsárga, narancs, ezüst) hatásos. Mindenképpen megér legalább egy próbát, vesztenivaló nem sok van.
  Magát a fejhallgatót is érdemes „megszínezni”. Citromsárga, vagy narancs pöttyök a külső részén, néhány kék gyöngyszem pedig a belső részén, az üregben elhelyezve, hallható változást eredményez.

 • Boda István

  Köszönöm a tippet rendeltem 3 zacskó kéket 1 zacskó sárgát. Próbálkozok velük.