A Pink Floyd lemezeinek szerzői

Egyéb, Lemezkritika

Egy igencsak elgondolkodtató ábra arról, hogy ki, mennyi zenei és szöveges ötlettel járult hozzá a Pink Floyd albumaihoz. Személyes kedvencem a zenekarból Roger Waters, akinek szólóalbumait is magasan jobbnak tartom, mint a többi tag egyéni kiadványait – számomra az ő távozásával véglegesen meg is szűnt a Floyd. Ettől függetlenül egyetértek mindazokkal, akik szerint Ő is és Gilmour is sokkal “kevesebb” a másik nélkül

pink floyd

Az ábrából az is kitűnik, miért is volt olyan nehéz az igen súlyos kábítószer-függősége ellenére Syd Barrett-től megválni. A máig felejthetetlen és korszakalkotó első albumukat (ThePiper at the Gates of Dawn – 1967) szinte teljes egészében ő írta. Sokak szerint minden idők legjobb albuma, a pszichedelikus rock műfajában mindenképpen. Külön érdekessége, hogy az 1967. augusztus 5-én megjelent monó változatot szeptemberben máris követte a sztereó kiadás.

pink floyd

Az ábra talán arra is választ ad, hogy Rick Wright és Nick Mason szólóalbumai miért tűnnek fércműnek, miért is nem alkottak semmi jelentőset a Pink Floyd nélkül. Azaz egy kicsit máris ellentmondok magamnak, mert Wright “Broken China” c. albumát feltétlenül ajánlom meghallgatni mindenkinek.

No persze nem a zene miatt, hiszen az nem más, mint egy gyengécske Pink Floyd kliségyűjtemény, hanem a felvétel minősége, annak igen-igen különleges térhatása az, amit hallani kell – lehetőleg minél jobb hangrendszeren. Főleg meg kellene hallgatni mindazoknak, akik szerint 7-9-11… hangszóró alatt nincs 3D-s hangtér.

pink floyd

Megosztom:

Comments

2 comments

Leave a Reply

  • Tamás

    remekmkis cikk, nagyon egybevág az én véleményemmel is.

  • Sándor Takács

    Szeva! Én az Ummagumma-t tartom a legjobb lemezüknek, nem bírom megúnni…..meg a Barrett szólók…..:)

EnglishFrançaisDeutschMagyar