PS Audio P10 tápgenerátor – a végállomás? (1)

Egyéb, Tuning

A hifista (és persze mindenki más is) rengeteg pénzt fizet egy olyan szolgáltatásért, aminek valós paraméterei a legtöbbször köszönőviszonyban sincsenek azzal, ami a szolgáltatási szerződésben szerepel. A szolgáltató a tűréstartományt teljesen önkényesen határozza meg, valamint azt is, hogy a kért szolgáltatás mellett milyen egyéb, számunkra felesleges, sőt ártalmas “pluszt” vagyunk kötelesek (kénytelenek) az alapszolgáltatás mellett elfogadni. Aki még nem jött volna rá, az elektromos áramról lesz (ismét) szó.

Az elektromos művek (tudatosan kisbetűvel) vállalja, hogy a fogyasztóhoz többé-kevésbé folyamatosan eljuttatja a 230 V/50 Hz paraméterekkel jellemezhető váltóáramot, ezért fizetünk – nem is keveset. Ehhez képest az ELMŰ – mivel tudja, hogy nincs más alternatíva – csak az alábbi kiegészítésekkel vállalja a szolgáltatást:

230 V +15% / -20%, azaz 184-264,5 V (az 1 percre vonatkozó átlagolt érték).
Az áram megengedett torzítása 8%.
A frekvencia 50 Hz +4% / -6%, egyes helyeken +/- 15%. (alhálózatok esetén)

Nem kommentálom a leírt adatokat, azt viszont kénytelen vagyok kiemelni, hogy a hálózaton lévő és rengeteg problémát okozó egyenáramot, a 0-pont eltolódást az ELMŰ nem tudja és nem is akarja értelmezni. Ezeket a valós hibákat pusztán a megrendelő “fixa ideájának” tekinti.

A tápellátással foglalkozó “cikksorozatban” alaposan kitárgyalt tápkábelezés, “ösvényépítés” után jöjjön egy olyan megoldás, ami az elektromos rendszerre rárakódó zajok csökkentése, megszüntetése(?) mellett az elmű lazán értelmezett szolgáltatási adataira is gyógyírt jelent(het) – PS Audio P10 tápgenerátor.

Az ötlet elég egyszerűnek tűnik, a lakásunkhoz érkező elektromos rendszerről válasszuk le hang- és videó-készülékeinket úgy, hogy számukra valamilyen úton teljesen új áramot “készítünk”. Az évtizedek alatt többféle megoldással is próbálkoztak általában kicsi sikerrel. Egyik személyes kedvencem a villanymotorral hajtott nagy teljesítményű generátor, amely ötleten magam is évekig gondolkodtam. Azonban, hogy mennyire nem egyszerű a helyzet, bebizonyította egy olyan próba, amit kevesen engedhetünk meg magunknak, így kénytelenek lesztek nekem elhinni.

ps audio p10

“Kölcsönkértük” az émász vészhelyzeti, teherautóra épített generátorát, ami hatalmas teljesítménnyel, nagyon jó feszültség és frekvenciatartással, pofás szinuszhullámmal rendelkezett. A ház előtt álló teherautótól kiépítettük az önálló “tápösvényt” a hangrendszerhez. Mivel a generátor és a készülékek elég messze voltak egymástól, így a dízelmotor hangja, remegése nem jutott be a zeneszobába – legalábbis úgy gondoltuk. Nos, az így létrehozott egyedi tápellátás hangja nagyon rossz volt. Nem csak úgy, ezért, vagy azért, hanem globálisan – minden paraméter és különösen a hallgathatósági faktor romlott jelentősen. Kifejezetten felüdülés volt a rendszert visszakötni az igazi elektromos hálózatra…

Szerencsére a hozzáértőbbek találtak sokkal jobb és tényleg működő megoldást. Néhány céget meg kell, hogy említsek e témában, Accuphase, Burmeister, Isotek, PS Audio, Pure Power, azonban a legismertebb (legjobb?) tápgenerátorokat a PS Audio készítette.

Bemutatónk tárgya tehát a PS Audio jelenleg legnagyobb tápgenerátora. Zseniálisan egyszerű a megoldás (legalábbis leírva). Készítettek egy 85% hatásfokú AB-osztályú végerősítőt, ami a széles frekvenciasáv helyett csak egyetlen frekvencián ad ki jelet – 50 Hz-en, de azt végtelen precizitással, 230 V feszültséggel (ami változtatható) és ha kell 2000 watt teljesítménnyel. Mielőtt a hangtechnikában jártasabb olvasók felkapnák a fejüket, hogy no-no, hisz AB-osztály esetén a hatásfok legfeljebb 70-75%, leírom, hogy a PS Audio főmérnökének 2007-ben volt egy szabadalma, amit a cég megtartott magának, s amely szabadalom alapján tényleg biztosítható a különlegesen jó hatásfok.

További PS Audio
További tápellátás

Megosztom:

Comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar