Az induktivitás kincse – hangszórókábel

Hangsugárzó, Tuning

English language can be selected in upper left corner (British flag).  Bár még ma is vannak szemellenzőt viselők, akik szerint a hangszórókábel problémaköre, azoknak a hangminőségben gyakorolt szerepe mindössze placebo, önpszichózis és társai. Ezzel nem értek egyet, sőt, az ilyen kijelentéseket kifejezetten ártalmasnak tartom, mert a hifiben kevésbé járatosak, a kezdők és újrakezdők egyrészt összezavarodnak, másrészt elesnek egy meglehetősen egyszerű és a közhiedelemmel szemben, akár kifejezetten olcsó minőségjavítási lehetőségtől.

A szemellenzősöknek van azonban egy olyan észrevételük is, amivel egyet kell, hogy értsek. A hangszórókábel pont ugyanolyan üzlet, mint a hifiben, házimoziban bármi más. A gyártók a profitra törekszenek, de nem mindegyik egyforma tisztességgel és egyforma ár / érték (minőség) aránnyal.

Hangszórókábel ügyben (ártól függetlenül) a sztereósok sokkal jobb helyzetben vannak, mint a házimozisok, hiszen, két kábel kevesebb helyet foglal, könnyebb elvezetni (esetleg a szem elől eltüntetni),  mint  az 5-7-9… hangsugárzóhoz szükséges, nem ritkán 80-100 m hosszúságú kábelmennyiséget. Ha még ehhez hozzátesszük az árbeli különbséget, máris érthetővé válik, hogy addig, amíg a sztereó-rendszerek tulajdonosai könnyedén meg tudják valósítani az alapvetően kötelező kábel egységességet, addig a házimoziban leginkább a költséghatékonyság az elsődleges szempont. Ezért van oly sok hm-rendszer, amelyek sokféle hangsugárzóból és „ami éppen oda adódik” hangszórómadzagból vannak összeállítva. Még ha figyelnek is a részletekre, az legfeljebb a front és centersugárzóra, valamint azok kábelezésére vonatkozik.

Az említett problémából adódóan egyre többször teszik fel a kérdést házimozisok is, hogy mit ajánlok, milyen kábellel lehetne költséghatékonyan összekötni a hangsugárzókat és erősítőket.

Sajnos, egyes számú ajánlásom, évente többször tűnik el a köztudatból, mint ahányszor Houdini tüntette el magát élete során. Ez a tömör (nem sodrott!), 1 mm átmérőjű, közönséges villanyvezeték. Bátrabbaknak még vékonyabb, technikai gondolkodásúaknak vastagabb. Olcsó, könnyen elvezethető és jó, ráadásul könnyedén megvalósítható vele, hogy minden hm-hangsugárzónkat ugyanolyan kábellel hajtsuk, akár még bikábelezés esetén is. Vannak „sztereósok”, akik immár több évtizede használják nagy-nagy megelégedettséggel, a hm-tulajdonosok többsége pedig átsiklik a javaslaton és inkább „összevissza” kábelezést használ, de arra esetleg még így is ügyel, hogy a front legalább „drága” kábellel legyen bekötve.

Van a „tarsolyomban” azonban még valami, amit már egy-egy hangszórókábeles hozzászólásomban megemlítettem, valamint magánbeszélgetésekben többször ajánlottam, és a visszajelzések alapján azt kell, hogy írjam, eme javaslatom 100 százalékban be is vált.

Tehát, mit tegyünk, ha valami jobbat szeretnénk, mint az örök favorit, a tömör, vékony villanyvezeték, de szeretnénk ésszerű keretek között maradni, amely „ésszerűség” hm-rendszer esetén időnként csak igen-igen alacsony árat tesz lehetővé egy-egy méter hangszórókábelre vetítve.

Gondolkodjunk kicsit. Ismerünk-e olyan tárgyat, ami könnyen beszerezhető és maga a tárgy nem áll másból, mint igen jó minőségű réz (vagy éppen ezüst) vezetékből, mely ráadásul szigetelve is van, sőt, még a vezeték vastagságát is meg tudjuk igényeink szerint határozni? Létezik-e olyan tárgy, ami tartalmazza a hangszórókábelek lényegét, a jó minőségű kábelanyagot, de nem tartalmaz felesleges szigetelést, „látványborítást”, árat növelő céglogót, stb.?

Igen, létezik, másként bele sem kezdtem volna a blogbejegyzés megírásába, sőt szerintem most már többen el is kezdtek bőszen bólogatni, hogy ez bizony nekik is eszükbe juthatott volna, hiszen többször (akár rendszeresen) volt már a kezükben. Ez a tárgy a légmagos tekercs, tudományosabb néven, induktivitás. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy néhány hifistának ez rajtam kívül is eszébe jutott, sőt Attila barátom a rendszere tápkábelezését is így oldotta meg.

Az induktivitás a hangsugárzók keresztváltójának alapvető eleme, ami alul áteresztő szűrőként működik, azonban, ha megszüntetjük „tekercs jellegét”, vagyis a levegőről (ami légmagos tekercs esetében maga a mag) letekerjük a kábelt, akkor máris hozzájutottunk sok-sok méter jó minőségű hangszóróvezetékhez, ami lakkal, vagy zománccal van szigetelve. Csak úgy a helyzet kedvéért egy kicsit gondolkodjunk. Időnként horribilis összegeket költünk el (régebben én is) 2-3 méter hangszórókábel megvásárlására, de az valahogy nem (mindig) jut eszünkbe, hogy a hangdobozon belül akár ugyanilyen hosszú lehet a belső kábelezés és – most jön a lényeg – a mélysugárzó, középsugárzó előtt be van kötve a rendszerbe még akár további 10-50 méter vezeték is, csak éppen azt tekercsnek hívják. Amiatt, hogy a tekercs – induktivitás értéktől függően – csak sok-sok méter kábelből állítható elő, nagyon nem mindegy, hogy milyen a tekercs anyagának milyensége.

hangszórókábel

Itt jegyezném meg, hogy szemellenzős felebarátaink még mindig folyamatosan placebót ordibálnak hangszórókábel ügyben, ugyanakkor szó nélkül elfogadják, hogy a keresztváltóban cserélt induktivitás hangképbeli változása meghallható. Az egy csöppet sem zavarja őket, hogy az induktivitás sem más, mint hangszóróvezeték, csak feltekerve…

Tehát, ha van egy alkatrész, ami nem más, mint feltekercselt hangszórókábel, akkor miért ne tekerhetnénk le? Olyannyira időszerű a kérdés, hogy ez egyes igen jó induktivitásokat gyártó cégeknek szintén eszébe jutott. A tekercseikben lévő vezetéket – természetesen feltekercselés nélkül – már önálló hangszórókábelként is árulják.

Sajnos, az igazán jó anyagból készült igazán jó tekercsek nagyon drágák, de még mindig sokkal olcsóbbak, mint az azonos kábelanyagot tartalmazó hangszórókábelek. Azonban nyugodtan válogathatunk az alsóbb ártartományban is, mert már azokban is sokkal jobb vezetékanyagot használnak, mint az alapfavorit tömör villanydrótban, sőt jobbat, mint a legtöbb nagyon sok ezer Ft / méter áron vásárolható hangszórókábelben.

Nagyobb mennyiségű hangszórókábelt igénylő házimozik számára (is) javaslom tehát a Visaton, vagy Jantzen légmagos tekercsek, mint hangszórókábel alapanyag beszerzését. Természetesen tekercsben is van „feljebb”, pl. ezüst ribbon Mundorf, vagy Duelund, de egyenlőre maradjunk meg a realitás talaján.

A sztereórendszerem hangszórókábeles sztoriját megírtam – elég hosszú és buktatókkal (pofára esésekkel) teli úton jutottam el a vékony, vörösrézkábelekhez, melyek nagy-nagy kedvenceimmé váltak. Házimozim hangszórókábeles sztorijáról azonban nagyon rövidke lenne a beszámolóm. 16 évvel ezelőtt szétszedtem 2 db 1,5 mH értékű Visaton tekercset és az azokról letekert 1 mm-es tömör rézvezetékeket használom azóta is – mai áron a teljes kábelezés komoly 8 ezer forintba került.

Talán, érdemes (lenne) legalább elgondolkodni a javaslaton.

Megosztom:

Comments

7 comments

 • Pírnek

  Szia! Végre találtam egy jó oldalt! Gratulálok hozzá!
  Én is csinálgatok magamnak és szűkebb baráti körömnek analóg jelhez kábeleket.
  Ilyen tekercsekből is.
  Bátorítanám a kísérletező embereket, mert jókat lehet belőlük készíteni!
  A Jantzen-nek van átmérő 0,3-tól 1,8-ig. (1mm fölött esetleg mélynyomóhoz) Nem kell sokat járatni.
  Párosítsátok vékonyat vastagabbal, mert így egyenletesebb átvitelt lehet beállítani. Ha több eret tesztek lehet a dinamikát növelni.
  Behúzni fehér pamut cipőkötőbe, vagy hálózati kábelnél szilikoncsőbe.
  Aki ennél egy kicsit jobbat akar az tud még 40éves ISOLA Litze-t rendelni egy bolgártól az eBay-n „ISOLA Litz Wire” alatt.
  A két féle huzal kombinálásával még jobb dolgokat lehet kihozni!
  Figyeljetek a huzalok irányára! Itt csak próbálgatással lehet eldönteni.

  Kicsit a kékségre, meg az ásványokra visszatérve. Én egy kb. 30dkg-s kék kalcedont tettem az erősítőmre. Több részlet, érzelmesebb zene hallgatás az eredménye.

 • muszakihiba

  Egy aránylag nagy keresztmetszetű, de nagyon vékony szálakból álló, szilikon szigetelésű kábelt használok hangfalkábelnek egy ideje és nem tudok visszatérni vékonyabb, egyszerűbb struktúrájú, rossz értelemben vett fahangú kábelekhez, ezzel valahogy lejön a zene a hangfalról. A tíz szálból felépített kábelstruktúra sem az a legegyszerűbb fajta, még a szalagban van reményem, ha sikerülne használható formába hozni réz szalagokat, nem a skin-hatás határozná meg a kábel karakterét.

  Régebben próbáltam interconnectként ionos vezetést használni, azaz tömény sós vizet, illetve inkább vizes sót, elég nyugodt hangja volt. Rézszulfát oldattal még látványos is lenne egy ilyen kábel.

 • Long

  Sokan esküsznek a szalagkábelekre (ribbon), a mélytartomány megfelelő megszólaltatásához elengedhetetlennek tartják. Esetleg próbáld meg Mundorf ribbon induktivitásról letekerni a rézszalagot. Ha sikerül megoldanod, várjuk a beszámolót.
  A vizes són elsőre meghökkentem, de elgondolkodtató ötlet.

 • konzumprodukt

  Itt vannak érdekes mérések skin-hatással kapcsolatban: http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0353-3670/2010/0353-36701002207G.pdf
  A rétegezett elrendezés lenne talán a legjobb, szalagokból megoldva, ez alapján, de az is érdekes hogy hiába osztjuk fel négyfelé a vezetőt, nem történik meg a csoda, ugyanúgy rendeződik a mágneses erőtér mintha csak egy vezető lenne.

  És hogy miért másabb a hangja ha csak lógnak a vezetékek mint ha lazán egymáshoz vannak tekerve, arra az a magyarázat, hogy nagyfrekin nem árt ha egyenletes az impedancia, van valahol egy

  Tegnap számolgattam a skin hatás mélységét és rézre, 60-70kHz-et figyelembe véve határfrekvenciaként 0.5mm átmérő adódik ideálisnak, ez alatt nem szól bele az átvitelbe. Több szál esetén lehet hogy fontos lenne az elrendezés geometriáját precízen tartani, hét szállal ez működhet is. Párhuzamos tekercsként nézve, legalább csökken a sajátinduktivitása a vezetéknek, ez az előnye megvan a litze-elrendezésnek.

  Viszont szalagba rendezni a kör keresztmetszetű vezetékeket egyáltalán nem tűnik jó ötletnek.

 • konzumprodukt

  Időközben pont a fordítottjával próbálkozom: körbe rendezni a szalag keresztmetszetű vezetéket. Vékony szalag van a mezei koax antennakábelekben, alumínium vagy réz…

  Persze nekem olyan van, ami rézszövettel van árnyékolva, a vezető ere 0.6-os tömör réz.
  Csak a belső eret használva fahangú sávhatárolt borzalom, de ha az árnyékoló sodratot is használom (ki van fizetve), egész nyitott a hangja, és fura módon nem az a tipikus sodrott vezeték hang.

 • Krisztián Vajda

  Emlékszel még a nagyon régi szürke merevszálú „telefonzsinórra” ?
  Na az is megérne egy tesztet. Többen a régi hifisták közül esküsznek rá.

 • Long

  Minél régebbi és minél többet „beszélgettek” rajta, annál jobb.