Beatles Abbey Road – változatok egy témára

Egyéb, Lemezkritika

A Beatles együttes Abbey Road című albumának lemezborítóján található a legismertebb, legtöbb összeesküvés-elméletre okot adó és bizony, a legtöbbször feldolgozott cover-fotó.

Nem csak maga a fotó közismert, hanem az utcarészlet is, ahol a kultikus zebrás fénykép készült. Nincs olyan Londonba látogató, aki ha ismeri az albumot, ne zarándokolt volna el az Abbey Road Studios előtti zebrához, és ne ment volna át rajta – legalább egyszer.

Abbey Road

Érdekességként meg kell említenem egy másik zarándokhelyet, ez pedig New Yorkban (Greenwich Village) a Grove és Bedford Street sarkán lévő épület, ami a Jóbarátok sorozat vágókockáin szerepel, mint a „nagy hatos” lakhelye – bár egyetlen percet sem forgattak az épületben.

Az Abbey Road a Beatles utolsó albuma, bár nem utolsóként jelent meg.

1969. szeptember 26-án jelent meg, amivel a boltokban ugyan megelőzte a Let It Be albumot, de az Abbey Road az utolsó közösen felvett hanganyag, amit a minden idők legjobb albumait tartalmazó 500-as listán a 14. helyre soroltak – tehát, aki még nem hallotta, mindenképp iktassa be a „táncrendbe”.

Abbey Road

Ez a blogbejegyzés azonban nem a zenei anyagról, hanem a hanglemezt (CD-korongot) tartalmazó borítófotóról és annak utóéletéről szó.

A fotó 1969. augusztus 8-án készült John Kosh kreatív menedzser és Paul McCartney ötlete alapján. A fotót Iain Macmillan készítette egy életveszélyesen imbolygó létrán állva, és hathatós rendőri segítséggel – az utca forgalmát ugyanis le kellett állítani.

Több fotó is készült. A Beatles tagok állnak a zebra mellett, lelépnek a zebrára, elmennek a zebrán jobbra, majd balra, majd megint jobbra, és persze megint balra…

Abbey Road

A kiválasztott fotón az együttes tagjai jobbról balra mennek, ezt küldték nyomdába, ezen kezdtek el dolgozni a grafikusok, aztán egyszer csak jött a stop jelzés, és a munka újra indult a végül borítóra került „balról-jobbra” fényképpel.

Az Abbey Road az 1966-ban meghalt Paul McCartney-nak állít emléket (legalábbis, beleképzelték a rajongók), tele szimbolikával, jelzéssel, utalással. Az mondjuk sokakat nem zavart (és nem zavar azóta sem), hogy Paul él és virul – mert az összeesküvés-elméletek már csak ilyenek.

Abbey Road

A lemezborító főszereplője tehát az akkor már „halott” Paul, aki cipő nélkül sétál a zebrán. A misztika szerint a teljes sor pedig a következő: elől John Lennon, a Prédikátor, mögötte Ringo Starr, a Sírásó, Paul – aki ugye már három éve halott -, a végén pedig George Harrison, aki gyászolja barátját, zenésztársát.

Kell ettől jobb marketing?

Azonban, még nincs vége. A képen látható egy fehér Volkswagen bogár, ami akár az ötödik Beatle, vagyis a Zenekart felfedező és a világgal megismertető Brian Epstein is lehetne. Az autó rendszáma ráadásul LMW 28IF, ami a hindu misztika szerint Paul életkorát jelentette (persze, csak ha élt volna a fénykép elkészítése idején). A képen szereplő bogár ma már egy múzeumban éli nyugdíjas éveit.

Az Abbey Road megjelenése után Paul McCartney éveken  keresztül volt kénytelen bizonygatni, hogy él, semmi baja, folyamatosan zenél és készíti albumait, de a rajongók csak azt hitték el, amit akartak. Márpedig nekik egy halott bálványra volt szükségük, amit John Lennon 1980. december 8-án bekövetkezett tragikus halálakor valójában meg is kaptak…

A híres, és misztikusnak kikiáltott fotó sokak fantáziáját megmozgatta, így nagyon sok variációja, újragondolása készült. A továbbiakban megnézhettek ezekből egy kis gyűjteményt, valamint néhány eredeti fotót, melyekből nem lett albumborító. (További Abbey Road gegeket pedig Long Pinterest oldalán láthattok – klikk.)

Megosztom:

Comments