Darvas László – Az elektroakusztika néhány hiányzó fejezetéről

Audio, Egyéb

Darvas László Hifi Magazinban (1979-1992) megjelent írásai, gondolatai, megtapasztalásai a magyar hifista társadalomban abszolút mérvadónak számítottak. Javaslatait, tanácsait a mai napig kipróbálandónak, sok esetben követendőnek tekintik, azokra nap mint nap hivatkoznak.

A Magazin 1992-ben megszűnt, Darvas László pedig egy, a tápellátással kapcsolatos észrevételeiről szóló cikk megosztása és (tudomásom szerint) két személyes hangvételű riport kivételével visszavonult a nyilvánosságtól.

Azonban, évek óta érlelődött benne egy nagyobb volumenű, afféle összefoglaló cikk, amit folyamatosan csiszolgatott, átírt, kiegészített. Megmutatta néhányunknak, majd ismét kiegészítette, újrafogalmazta.

Az elektroakusztika (néhány) hiányzó fejezetéről szóló „dolgozat” elkészült, én pedig örömmel és megtisztelve osztom meg veletek barátom, Darvas László cikkét.

Bevezetésként, figyelemfelkeltésként, jöjjön a zárógondolat:
„…a pszichoakusztika, amely az elektroakusztika tudományának is alapjául szolgál, elakadt a fejlődés egy bizonyos szintjén. További előrehaladása kétséges: egyrészt nincs rá társadalmi igény, másrészt a kutatás tárgya túlságosan komplex, az esetleges eredmény homályba vész.
Mindez hozzájárul az elektroakusztika méréstechnikájának korlátaihoz. A műszeres mérés a legtöbb esetben statikus jellegű, kevéssé szemlélteti a készülékek dinamika-átviteli képességét. Ezért egy bizonyos (de meghatározhatatlan) szint fölött már nem alkalmas a hangminőség előrejelzésére.
Növeli a méréstechnikai bizonytalanságot az a jelenség, hogy az elektroakusztikai lánc hangminőségét számottevően befolyásolja bárminemű anyag mechanikai érintkezése bármelyik készülékkel. Ez mindenekelőtt az alátámasztás (állványozás) mikéntjére vonatkozik.
Következésképpen a magas minőségű hangrendszerek elbírálásához továbbra is elengedhetetlen a szubjektív teszt, noha eredménye sohasem tekinthető egzaktnak.”

A borítóra klikkelve elolvashatjátok, letölthetitek a teljes dolgozatot pdf formátumban.

darvas laszlo

Megosztom:

Comments

1 comments