Egy elképzelt interjú, melynek témája a hangszórókábel

Egyéb

A Kérdező (későbbiekben “K”) aziránt érdeklődik riportalanyától, milyen tapasztalatok, konkrét ismeretek alapján van rendkívül határozott véleménye a hangszórókábel “műfajáról” és mindazokról, akik a kábelekkel kapcsolatban akár több évtizedes és konkrét tapasztalatokkal rendelkeznek.

Az interjú alanya Nagyeszű Sündisznócska (későbbiekben “NS”), aki nagyon boldogan vállalta az interjút. Pozitív hozzáállásának oka, hogy szeretné végre, hogy az összes eltévelyedett és tapasztalatai alapján ilyen-olyan hangszórókábelt használó, halló zenehallgató végre mind megtudja, hogy amit hall, kizárólag placebo és önpszichózis.

Amennyiben a válaszokat adó Nagyeszű Sündisznócska valaki számára ismerős, akár konkrét személyként, akár egy olyan csoportként, amelyik az összes hangszórókábel beszélgetést a fórumokon tönkreteszi, az nem a véletlen műve.

Vágjunk is bele a beszélgetésbe.

Kérdező: Kedves Nagyeszű Sündisznócska, köszönöm, hogy elfogadta a meghívást, amely során talán sikerül egy párbeszédben, interjú formájában végleg lecsillapítani a hangszórókábelekkel kapcsolatban folyamatosan kialakuló viharokat. Először is, mi a véleménye a hangszórókábel szerepéről, mi lehet az oka, hogy olyan sokféle gyártó létezik a témakörben.

Nagyeszű Sündisznócska: Köszönöm a meghívást. Ideje volt már egy ilyen beszélgetésnek, hogy végre a nagyvilág előtt is elmondhassam, mindenki, aki különbséget hall hangszórókábel és hangszórókábel között az hülye. Már elnézést a szóért, de tényleg az, mert nem ismerik a tankönyvet, nem ismerik a fizikát, pusztán bedőlnek az üzleti élet szereplőinek, “megeszik” a reklámokat. Nincs a hangszórókábeleknek “saját hangja”, azok semmiféle hatással nincsenek a hangminőségre.

K: Mi a véleménye azokról, akik mégis azt állítják, hogy bizony jelentős hangkülönbséget hallanak két hangszórókábel között? Ön kipróbálta-e már valaha, és ha nem, miért?

NS: Persze, hogy hallanak különbséget, hiszen az elköltött összeget valamivel magyarázniuk kell, ami sokkal egyszerűbb, minthogy bevallják önmaguknak és másoknak, hogy mennyire hülyék, balfékek voltak. A kérdésnek az a része pedig egyenesen sértő, hogy “kipróbáltam-e valaha valamilyen hangszórókábelt” – kikérem magamnak. Tanult, a fizikát ismerő emberként tudom, hogy nincs különbség, tehát nem fogok leereszkedni a tanulatlan pornép közé és nem fogok mindenféle drótot dugdosni a rendszeremben.

K: Egy kicsit menjünk “távolabbra” a témától és beszélgessünk a hangsugárzókról. Gondolom, ön is tudja, hogy a hangsugárzók lelke a keresztváltó ami kedvelt tuning alany. Ártól függetlenül gyakran csereberélik annak alkatrészeit.

NS: Igen, tudom, magam is kicseréltem a hangsugárzóm keresztváltójának összes alkatrészét, mert a gyári vacak helyett az általam választottak sokkal jobbak. Nem is értem, mi a fenét vacakolnak a hangszórókábel cserével, amikor a keresztváltóban egy kondenzátor, vagy egy induktivitás cseréje akár brutális változást is előidézhet. No, látja, ez végre egy értelmes téma.

K: Köszönöm, hogy tetszett a kérdésem. Mielőtt tovább mennénk keresztváltó ügyben, van egy szintén hangszórókat érintő kérdésem. Hallott-e már róla, netalán saját füllel tapasztalta-e, hogy bizonyos hangszórógyártók (pl. Audio Note, Marten) ugyanazon hangszóróit kétféle változatban is gyártja. Minden ugyanaz – kosár, mágnes, membrán -, csak a tekercs anyagát változtatják meg. Az olcsóbb, rosszabb típus tekercse réz, a jobbiké ezüst.

NS: Igen, olvastam róla, sőt ugyanazon AN hangsugárzót volt módomban hallgatni réz, valamint ezüst tekerccsel is. Az ezüst tekercses változat sokkal jobb volt.

K: Ha belegondolunk, a tekercs nem más, mint egy darab drót. Tehát, ha az a “darab drót” hangszórótekercsként ekkora változást okoz, nem lehet, hogy hangszórókábelként is képes jó irányba “terelni” a hangminőséget?

NS: Ne mondjon már hülyeséget, az egyik egy tekercs, a másik pedig egy darab drót, hogy a fenébe okozna egy darab drót bárminemű változást – mondtam már, hogy teljesen hülyeség az egész hangszóró-kábelesdi. Maradjunk értelmesebb témánál, beszélgessünk a keresztváltóról.

K: Milyen alkatrészeket tartalmaz egy keresztváltó?

NS: Kondenzátort, tekercset és időnként ellenállást. Ezt mindenki tudja, aki olvasott tankönyvet, aki nem hülye a fizikához.

K: Kezdjük akkor a kondenzátorokkal. Gondolom, egyetértünk abban, hogy ugyanolyan értékű kondenzátorok között akár jelentős hangminőségbeli különbség lehet?

NS: Persze, hogy van különbség, ezért csereberélem én is a keresztváltómban, sőt, kondenzátorokkal hangolom a csöves erősítőimet is. Már megint egy buta kérdés, amire a válasz ott van a tankönyvekben, ráadásul mindenki hallhatja, ha tesz egy próbát és nem süket!

K: Egyetértünk. Tovább boncolva a kérdést és a kondenzátort, ugye tudja, hogy a kondenzátorok a dielektrikum anyagán kívül a kondenzátort alkotó fegyverzetek anyagában különböznek? Márpedig a fegyverzetek nem mások, mint feltekert drótok, csak éppen a keresztmetszetük nem kör, mert ribbon kivitelűek.

NS: Nem értem, mit akar ezzel mondani?

K: Tehát, ha két ugyanolyan kapacitásértékű és ugyanolyan dielektrikumú kondenzátor között hangminőségbeli különbség van, a különbség, csak a tekercset alkotó ribbon (szalag), vagyis egy darab drót különbségéből adódik. Nem lehetséges, hogyha a kondenzátorban ilyen sokat számít a “drót” milyensége, akkor hangszórókábelként is különbséget okoz?

NS: Ugyan már, ne keverje már megint össze egy alkatrész és egy darab drót hatását. A kondenzátorok jól megtervezett alkatrészek, azért lehet különbség közöttük. Tudom, hallom, mit kell erről még beszélni. Mondtam már, hogy a hangszórókábel csak egy darab drót, a kondenzátor pedig egy fizikai paraméterekkel jól meghatározott alkatrész.

K: Szétnézve a keresztváltókba betehető ellenállások között, azt láthatjuk, hogy ugyanazon értékű ellenállást be lehet szerezni akár 1 centért is, de vannak 80-100 dolláros típusok is. Miből adódik ez a jelentős árkülönbség?

NS: Természetesen a minőségükből. Egy-egy ellenállás akár igen jelentősen is befolyásolhatja az utána lévő közép-, vagy magassugárzó hangminőségét. Nem szabad rajta spórolni, mert egy filléres ellenállással akár tönkre is tehetjük az adott hangsugárzó hangképét, tónusát.

K: Ha jól tudom, az ellenállások tulajdonképpen nem mások, mint különféle anyagú drótdarabok, s ezen “drótok” anyagminősége határozza meg az ellenállás minőségét. Ebből az ön számára nem következik az, hogyha ellenállásként akár igen komoly hatással is lehet egy darab drót a hangminőségre, akkor hangszórókábelként ugyanez a helyzet?

NS: Hányszor mondjam még, hogy egy darab kábel nem csinál semmit, nem hasonlítható egy-egy alkatrész minőségéhez, márpedig az ellenállás rendkívül fontos alkatrész. Nem csak hangsugárzóim keresztváltójában, de az említett csöves erősítőmben is kicseréltem azokat egy nekem tetsző típusra. Csak ismételni tudom, benne van a tankönyvben is, hogy az ellenállásoknak szerepe van a végső hangminőségben, ráadásul ezt mindenki hallhatja is.

K: Nem maradt más a keresztváltóból, mint az induktivitás, ami lehet légmagos, vagy vasmagos. Mi a véleménye, tapasztalata az azonos induktivitás-értékű ám különböző gyártóktól származó tekercsekkel kapcsolatban?

NS: Minden keresztváltó központi eleme. Nagyon oda kell figyelni rá, mert az egész alsó tartomány az induktivitáson múlik. Aki teheti, feltétlenül vegye meg a legjobbat belőle, mert nem fogja megbánni. Sajnos, Duelund-ot nem engedhetek meg magamnak, de addig nem nyugodtam, amíg nem sikerült a hangsugárzómba Jantzen ribbontekercset tennem.

K: Tehát hallja a tekercs és tekercs közötti hangkülönbséget?

NS: Persze, hogy hallom, nem vagyok süket. Abszolút tény hogy klasszisbeli különbségek vannak a tekercsek között. Le van írva az összes hangsugárzó-tervezéssel kapcsolatos könyvben, csak el kellene olvasni azokat és nem hülyeségeket kérdezni folyton.

K: Akkor nyugodtan mondhatom azt, hogy két ugyanolyan értékű légmagos induktivitás közül – a szavaival élve – az egyik akár klasszissal jobb lehet, mint a másik?

NS: Mit nem ért ezen, mondtam már, hogy igen!

K: Most egy kicsit spekulálok – remélem, nem zavarja. Tehát adva van egy légmagos tekercs, ami sokkal jobb hangot eredményez ugyanabba a keresztváltóba betéve, mint egy másik. Szétszedve a tekercset, láthatjuk, hogy azt két dolog alkotja, drót és levegő. Ebből az ön számára nem az következik, hogy az említett két tekercs közötti hangkülönbség pusztán csak a különböző anyagú drótok következménye? Ebből következően pedig nem lehetséges, hogy ezen drótok, mint hangszórókábel is különbséget okoznak?

NS: Már megint hangszórókábel! Mi ön, papagáj, hogy állandóan előhozza? Mi a fene köze lenne egy tekercsnek, ami induktivitás, a hangszórókábelekhez? Az egyik egy alkatrész, amiről ír a tankönyv, a másik pedig csak egy fixa idea, amiről néhány megtévesztett “hívő” nem tud leakadni. Hányszor kell még elmondanom, hogy egy darab drót semmiféle hatással nem lehet a hangra! Nem is értem, minek jöttem ide, ez sem érti meg, hogy a hangszórótekercs, az ellenállás, a kondenzátor, az induktivitás azért van hatással a hangra, mert megírta a tankönyv és mindenki hallja, aki nem süket – no de egy darab drót, amivel összekötjük az erősítőt, meg a hangsugárzót… Ugyan már! Jó napot!

Nagyeszű Sündisznócskánk a beszélgetés után távozott, majd visszaült számítógépéhez és folytatta hozzászólás cunamijainak írását az összes olyan beszélgetésben (is), ami a hangszórókábelekről szól(na).

Megosztom:

Comments

1 comments

Leave a Reply

  • István Ujfalusi

    És sajnos hányan vannak .Szerintem az “NS” egy külön kategória a Hifistákon belül .

EnglishFrançaisDeutschMagyar