Orion, Videoton és persze BRG reklámok a múltból

Vintage

Néhány nappal ezelőtt volt egy szakmai beszélgetés, amely során szóba kerültek a fotós szakma felejthetetlen egyéniségei. Mivel nagyon sok jó fotográfus volt / van, így akár nagyon sok név hangozhatott volna el a beszélgetés során, de az igazán érdekes, ütős sztorik valahogy mindig két emberről, Tóth Józsefről és Fülesről szóltak. Nos, ez a két ember egy és ugyanaz, ellenben vannak, akik csak a polgári nevét ismerik az örök polgárpukkasztónak, valamit vannak, akiknek fogalmuk nincs, hogy a Füles becenév milyen anyakönyvezett nevet takar. Anno a kilencvenes évek közepén volt szerencsém a Mester közelében lenni, miközben dolgozott – azaz, inkább úgy fogalmaznék, miközben megállíthatatlanul beszélt, sztorizott, nevetett és nevettetett, időnként kattintott is egyet-egyet a fényképezőgépével.

Arra, hogy Füles miként kapcsolódik közös hobbinkhoz, gyorsan rájöttök, ha megnézitek a nyitóképet, melyen maga Tóth József szerepel és mellesleg “valami” Videoton nevű céget reklámoz nem szokványos módon.

videoton

Ez a reklámfotó adta az ötletet, hogy összegyűjtsem azon fotókat, melyek magyar (Orion Videoton és BRG) hang- és videotechnikai (értsd TV) eszközöket reklámoznak több, kevesebb sikerrel. Természetesen Füles fotóival kezdem, melyek közül a Citroen kacsás “száguldást”, vagy Bíró Icát a verkli mellett – igen, a későbbi Metál Lady hátsója mögött még van egyéb látnivaló is -, talán mindenki ismeri.

A gyűjteményes folytatásban a Videoton és Orion készülékek mellett megtekinthetjük a korszak leghíresebb, legfoglalkoztatottabb modelljeit, valamint néhány kevésbé ismertet. A BRG reklámjai kicsit mások. Pataki Ági, vagy éppen Sütő Enikő ellenére kicsit (nagyon) olyanok, mint az a bizonyos magyar narancs – sárgább is, savanyúbb is, de legalább a miénk az MK-25 és MK-27 magnó.

A “hifis modellek” közül örök kedvencem a Vietnamban született Clavier Charlotte, aki ha éppen nem modellkedett, az R-GO együttes első gidájaként táncolt és énekelt a színpadon. Mivel Füles mellett egy másik fotósát is jól ismertem – évekig közös lakásban éltünk -, így sok-sok publikált és több száz meg nem jelentetett fotójával “találkozhattam” abban az időben minden nap.

Kellemes időutazást, örömteli nosztalgiázást kívánok az Orion, Videoton, BRG reklámfotók nézegetése közben.

Egy amolyan igazi, Füles-féle sztorit a hetvenes évekből azért még megosztok veletek, hogy kicsit feldobjam a hangulatot – ha esetleg néhány BRG reklám inkább lezsibbasztott, mint megnevettetett volna titeket. Rendszeres BKV urazóként saját bevallása szerint több tucatszor játszotta el az alábbiakat, de legfeljebb egy-két alkalommal kergették meg utána.

grafikus

Tehát Füles állt a villamoson, vállán a fotóstáskája, ami látványos dolognak számított (de időnként reklámszatyorral is eljátszotta). A táskában egy időzített csörgőóra valamint egy fekete telefonkagyló a spirál alakban feltekert drótjával volt elhelyezve. Kinézte magának az aktuális delikvenst, majd várta, hogy megszólaljon a táskájában az óra. El kezdett csörögni, benyúlt, lenyomta és egyben elővette a telefonkagylót. Beleszólt, hogy halló, majd lefolytatott egy rövid, hivatalos beszélgetést (a természetesen süket telefonkagylóval). Ezután felnézett – addigra az egész villamos dermedt csendben és rettegve(!) bámulta -, alaposan körbenézett a tömegen, majd a telefonba bemondta, az előre kinézett ember ruházatát.
– Igen, van itt egy ember piros garbóban, trapéznadrágban, reklámszatyorral. Őt keresik?, Adom.
Ezután odalépett az illetőhöz és átadta a kagylót enyhébb esetben csak, azzal, hogy keresik, “durvább” esetben pedig megnevezte a rendőrséget, bíróságot, vagy bármi egyebet, aminek már az említésétől is összecsinálták magukat akkoriban az emberek…

Ahhoz, hogy az ifjabbak is átérezzék a történetben lévő igen-igen durva viccet, tudniuk kell, hogy ugyebár abban az időben nem volt még mobiltelefon, vonalas se nagyon, csak a jó kádereknek, erre ott áll a villamoson valaki, akinek hordozható saját telefonja van…

Akkor jöjjenek a mára már igencsak retrónak számító Orion Videoton és BRG reklámok. Sajnálatos módon a blogmotort teljesen “kifektette” a képek mennyisége (közel 600 db), ezért azokat a Long Pinterest oldalán tekinthetitek meg – klikk.

Megosztom:

Comments

4 comments

Leave a Reply

 • Béres József

  “….vagy Bíró Icát a vurstli mellett….”

  Nem szeretném ha kekeckedésnek tűnne, de ha már…..akkor pontosítsunk! Azt nem tudom. hogy Bíró Ica áll-e a sípláda mellett (több VT reklámban feltűnik, de ezen nem igazán hasonlít rá), de a VT-torony szintű kintorna az nem vurstli hanem verkli! 🙂
  Bár tény és való – a verkli akár szólhatott a vurstliban (vidám park) is!
  Egyébként gratulálok a gyűjtésedhez, a koromból adódóan sok hirdetést “élőben” is láthattam, de számos darabbal eddig nem találkoztam!
  AudiJo

 • Long

  Köszönöm a pontosítást – javítottam. 🙂

 • Balatoni Győző

  Szép gyűjtemény, szívet-lelket melengető képi világ, csodálatos emlékek, köszönöm!

 • Retro Reklám

  Az Orion reklámokból tudnátok egy hasonló pár sort írni, alig vaan reklámjuk. A Pinterest oldalra nem egyszerű belépni.

EnglishFrançaisDeutschMagyar