Electrocompaniet AW 800 M

Audio, Bemutató, Erősítő

English language can be selected in upper left corner (British flag).  2021 karácsonya előtt az Electrocompaniet – egyfajta ajándékként -, egy hatalmas, becsomagolt, szalaggal átkötött doboz képét küldte a Cég forgalmazóinak, vásárlóinak. Zeke Attilával hosszasan találgattuk, hogy mi lehet a dobozban, és arra az eredményre jutottunk, hogy nem más, mint egy erősítő monstrum. Úgy látszik, lottóznunk kellene, mert a virtuális dobozban a Cég minden korábbit felülmúló erőműve az Electrocompaniet AW 800 M volt – legalábbis verbálisan.

A doboz „kicsomagolását”, az Electrocompaniet AW 800 M bemutatását a Müncheni High End kiállításra időzítették, így a szerencsés látogatók ott már meg is hallgathatják.

Electrocompaniet AW 800 M

Tulajdonképpen várható volt az új erősítő megjelenése, mert az eddigi zászlóshajó – Nemo -, nagyon régóta volt már változatlan formában a cég „reklámarca”, és a vele szerzett tapasztalatok több problémát is felvetettek.

A Nemo és a sztereó végfok, az AW 250 között nagy volt a „szakadék”. A vásárló vagy vett egy – egyébként nagyon jó -, a Nemo-hoz képest kicsi sztereó erősítőt, vagy monó végfokokban kellett gondolkodnia. Olyan, hogy nagyon nagy is, meg sztereó is, egyszerre, nem létezett, pedig volt rá igény. A másik probléma, hogy egyes hangsugárzók, egyes „helyzetek” még a Nemo teljesítményétől, stabilitásától is nagyobb erősítőt kívántak.

Az Electrocompaniet AW 800 M mindkét felmerült problémára egyszerre nyújt megoldást.

Megszemlélve a hátoldalt, konstatálhatjuk, hogy hatalmas méretű sztereó végerősítőt tartalmaz a közel negyed köbméteres készülékház. Olyan sztereó végfokot, amelyik számára nincs lehetetlen, nincs olyan helyzet, melyben ne tudná elég energiával ellátni a rákötött hangsugárzókat.

Electrocompaniet AW 800 M

…azonban, ha netalán mégis gond lenne, semmi baj, mert a dobozban rejlő 2 db végfok pillanatok alatt hídkapcsolású, monó végfokká alakítható.

…és ha már a monumentális testben – nagy test, nagy élvezet -, két hatalmas végerősítő található, azokat akár kedvenc hangsugárzónk biamplifikálására is használhatnánk. Nos, és itt jön a képbe az én igen komoly problémám, ami ismételten LOTTÓ-szelvény vásárlására sarkall – ugyanis, hónapok óta van egy ötletem, amit számtalanszor végiggondoltam, és mindig arra jutottam, hogy meg kell(ene) csinálni.

grafikus

A Popori hangsugárzóimban 2-2 transzformátor található, melyek egyike az előoldali sztatort hajtja, a másik pedig a hátoldalit. Az erősítőm tehát oldalanként két transzformátorral áll szemben, melyek ellenfázisban küldik tovább a hangjelet. No de, mi lenne akkor, ha oldalanként használnék egy-egy monstrum sztereó végfokot, melyek egyik csatornája az egyik trafót hajtaná, a másik pedig a másik trafót, és tenné ezt (szinte) végtelen energiával, stabilitással.

Idáig jutottam az elmélettel, amikor is bejelentették a Nemo „bátyjának” megjelenését…

Electrocompaniet AW 800 M

…és akkor a műszaki adatok:

Bemeneti impedancia: 330 kΩ
Frekvenciamenet (bemeneti szűrő aktív): 0,5 – 220 kHz
Frekvenciamenet (bemeneti szűrő letiltva): 0,5 – 1,1 MHz
Feszültségerősítés (monó, kiegyensúlyozott bemenet): 35 dB (x56)
Feszültségerősítés (sztereó, szimmetrikus bemenet): 29 dB (x28)
Bemenetre hivatkozott zaj (20-20kHz): < 2 μV
SNR (ref. 1W / 8Ω terhelés, 20-20 kHz): 95 dB
SNR (ref. teljes teljesítmény, 20-20 kHz): 122 dB
DC kimeneti feszültség: < 5 mV
THD+N: 0,0006 %
IMD: 0,0001 %
Csillapítási tényező (8Ω terhelés): > 1000
Energiafogyasztás készenléti állapotban : < 0,5 W
Névleges kimeneti teljesítmény sztereó: 8 Ω /  2 x 300 W, 4 Ω / 2 x 600 W, 2 Ω /  2 x 1000 W
Névleges kimeneti teljesítmény monó: 8 Ω / 800 W, 4 Ω  / 1500 W, 2 Ω /  2200 W
Magasság / Szélesség / Mélység: 30 / 41 / 49 cm
Súly: 55 kg

Megosztom:

Comments